Ekonomi‘Vatikan da vergisini hakkıyla versin’

‘Vatikan da vergisini hakkıyla versin’

31.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamu borcu 2.2 trilyona çıkan krizdeki İtalya, Vatikan’ın vergi muafiyetini tartışıyor. Vatikan’ın emlak vergisi muafiyeti ve gelir vergisinden pay alabilmesi eleştiriliyor. Bazı kesimler kilisenin sosyal yardımlarla bu muafiyeti dengelediğini savunurken Vatikan ‘İtalya’ya bağlı değiliz, bağımsız devletiz’ mesajı veriyor

‘Vatikan da vergisini hakkıyla versin’

Avrupa’da yaşanan borç krizinin en büyük halkalarından İtalya, ciddi bir tasarruf hamlesine hazırlanırken, İtalyan halkı da Vatikan’ın sahip olduğu büyük vergi muafiyetlerini tartışmaya başladı.
İtalyan hükümeti, 12 Ağustos’ta 45.5 milyar euro büyüklüğünde kemer sıkma planı açıklamıştı. Kamu borcu 2.2 trilyon dolar düzeyindeki İtalya’nın yıl sonuna kadar 176 milyar euro geri ödemesi var. İtalya, Euro Bölgesi’nde Yunanistan’ın ardından kamu borç yükü en yüksek ikinci ülke. İtalya’nın kamu borç yükü, gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 120’sine ulaşmış durumda.

130 bin kişi toplandı
Ülkede yıllık 100 milyar euro civarı da vergi kaçağı var. Bu nedenle İtalya’da Katolik Kilisesi’nin tabi olduğu büyük vergi indirimleri eleştiri konusu olmaya başlarken Vatikan’ın ekonomiye destek olmasını isteyenler sesini yükseltiyor. AFP’nin haberine göre, ülkede hem muhafazakâr, hem de liberal siyasetçiler Vatikan’a karşı açık eleştiride bulunmayı neredeyse tabu olarak görse de, internette Facebook üzerinde örgütlenen bir kampanyada, 130 bin kişi Vatikan’ın ekonomiye destek olması için çağrı yaptı. Kampanya kilisenin çok sayıda ekonomik muafiyetlerinin iptalini istiyor.

Gelir vergisinden kiliseye pay
Öncelikle Roma’nın merkezinde çok sayıda değerli mülkü bulunan Vatikan’ın artık emlak vergisinden muaf olmaması talip ediliyor. Bu muafiyeti eleştirenler, kilisenin aralarında oteller ve spor komplekslerinin de olduğu çok kârlı işletmelere sahip olduğuna dikkat çekiyor. Haftalık haber dergisi L’Espresso, ‘Kutsal Vergi Kaçakçılığı’ başlıklı haberinde, İtalyan hükümetlerinin kiliseye karşı sesini çıkarmadığını belirterek, “Herkes kanun karşısında eşit değil” yorumunda bulundu.
İtalyanların gelir vergisinin bir kısmını devlet yerine kiliseye ödeme hakkı ise bir diğer eleştiri konusu uygulama. Bu karar ise 1984 yılında İtalyan hükümeti ile Vatikan arasındaki bir anlaşmaya dayanıyor. Ancak bazı kesimler kilisenin büyük sosyal yardımlarda bulunduğuna, devletin elini rahatlattığına ve vergi muafiyetlerinin böylece dengelendiğine dikkat çekiyor.

‘İtalya değiliz, bağımsız devletiz’
Vatikan temsilcileri günlük gazeteleri Avvenire aracılığıyla son tartışmayı “etkileyici bir politik - medyatik kampanya” olarak yorumladı. Gazete, eleştirilerin Katolik liderlerin İtalya’daki büyük vergi kaçakçılığına dikkat çekmeleri üzerine başlatıldığını savundu. Vatikan ise Katolik Kilisesi ve Vatikan’ın malvarlıklarının ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, başında Papa’nın bulunduğu Vatikan’ın İtalya’dan bağımsız bir devlet olduğunu hatırlattı.
İtalya’daki Vatikan uzmanları, kilisenin sosyal yardımları için vergi kolaylıklarının gerekli olduğunu ancak Vatikan’ın İtalyan ekonomisine daha fazla katkı yapmayı gözden geçirmesi gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

İtalyan tahviline ilgi düşük
İtalya, dün düzenlediği 3 yıl, 6 yıl ve 10 yıl vadeli devlet tahvil ihalelerinde 7.7 milyar euro borçlandı. 10 yıl vadeli devlet tahvil ihalesine yaklaşık 1.27 kat talep gelmesi, tahvillerin yeterli ilgiyi görmediği ve İtalya’nın üzerindeki baskının artabileceği yorumlarına yol açtı. Temmuz ayında düzenlenen 10 yıl vadeli tahvil ihalesinde yüzde 5.77 olan ortalama faiz oranı dünkü ihalede yüzde 5.22’ye geriledi.

KEŞFETYENİ
İsmail Balaban ayağının tozuyla başpehlivan oldu
İsmail Balaban ayağının tozuyla başpehlivan oldu

Cadde | 25.05.2025 - 13:13

İsmail Balaban Türkiye'ye döner dönmez kariyerine hızlı bir giriş yaptı. İşte detaylar...

Yazarlar