Ekonomi Yabancı yatırımcılara 1 saatte yatırım izni

Yabancı yatırımcılara 1 saatte yatırım izni

30.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Valisi ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) Yönetim Kurulu Başkanı Vasip Şahin, yerli ve yabancı yatırımcıların önündeki bürokratik engelleri kaldırmak için ‘Invest in Istanbul’ ofislerini kurduklarını belirterek, “Bu ofislerimizde yabancı yatırımcıların İstanbul’da görevlendirecekleri beyaz yakalı elemanlarına 15 dakikada oturum izni veriyoruz. Yatırım izinlerinde de hedefimiz; haftalar, günler süren izinleri bir gün içinde, hatta saatler içinde verebilmek” dedi.

Yabancı yatırımcılara 1 saatte yatırım izni

Vali Şahin, valilik binasında düzenlediği basın toplantısında İSTKA’nın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şahin, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Yabancı yatırımcı bürokrasiden muzdarip. Çok prosedür var. İstanbul’un trafiği de yoğun. Belge takip etmelerinde ciddi sıkıntı çekiyorlar. Bu nedenle yatırım destek ofislerini danışmanlık bürosu gibi kullanmaya başladık. Destek ofisi bünyesinde Invest in Istanbul’u kurduk. Yabancı yatırımcı; ikamet izni, çalışma izni, işyeri tescili, vergi kaydı, SGK işlemleri, işyeri açma ruhsatı, imar izni ve yapı ruhsatı işlemlerini burada tek elden yürütülüyor. Tek durak diyebileceğimiz bu ofiste işlemleri bitiriyoruz.”

Yabancı yatırımcılara 1 saatte yatırım izni

Şahin, İSTKA’nın faaliyetleri hakkında şu bilgileri aktardı:

“İSTKA 2009’da kurulduğu günden bu yana 402’si ekonomik kalkınmaya, 308’i sosyal kalkınmaya yönelik 710 projeyi destekledi. Şimdiye kadar 407 milyon liralık bütçe kullandık.

Haberin Devamı

130 ülkeden büyük

İstanbul 349 milyar dolar ile Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’ına denk bir büyüklüğü temsil ediyor. İstanbul tek başına ürettiği geliri ile Romanya, Macaristan gibi 25 Avrupa ülkesini geride bırakıyor ve 130 ülkeden daha büyük bir ekonomik gücü elinde bulunduruyor.

2010 yılından bugüne kadar 10 destek programında doğrudan KOBİ’lere yönelik toplam 114 proje yürüttük, 39 milyon TL hibe desteği verdik.

Büyük ölçekli projelerimize güdümlü proje adını veriyoruz. Çelik ve alüminyum sektörüne yönelik çok önemli iki merkez kurduk. Ve KOBİ’lerin ayağına Ar-Ge’yi getirdik. Bu merkezlerde KOBİ’lerin test ve prototip üretme ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

İkitelli’de Havacılık-Uzay Farkındalık ve Bilgi Merkezi (HUFBM) projesi ile Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki işletmelerimizin ve KOBİ’lerimizin yüksek katma değerli ürünler üretebilmesinin önünü açıyoruz.”

‘Savunmaya yöneliş var’

İSTKA Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan da, İstanbul’da savunma sanayine eğilim olduğunu belirterek, “Ankara bu sektörün merkeziydi. Savunma Sanayi Müsteşarı ‘İstanbul gibi sanayi kültürü olan bir şehirde savunma sanayinin gelişmemesi kabul edilemez’ dedi. İstanbul savunma sanayinin de öncüsü olmak istiyor. Geçtiğimiz günlerde 6 kişilik bir kalıp atölyesinin sahibi genç mühendis roket başlıkları üretmeye başlamış” dedi.