Ekonomi Yalın Üretim Nedir, Özellikleri Nelerdir? Yalın Üretim Sistemi Örnekleri Nelerdir?

Yalın Üretim Nedir, Özellikleri Nelerdir? Yalın Üretim Sistemi Örnekleri Nelerdir?

04.04.2021 - 04:33 | Son Güncellenme:

Yalın üretim, üretim seviyesini korurken ya da arttırırken işçilik ve malzeme israfını asgari düzeye indirmek için oluşturulmuş bir dizi yöntemi olarak bilinir. Bu, toplam olan üretkenlikte iyi bir iyileşme ile son bulur. Verimlilik açısından oldukça önem taşıyan bir nokta olarak bilinir. Özellikle iş yaparken olan maliyetin fazla olduğu pek çok üreticiyi küresel olan firmalar ile rekabet bakımından daha dezavantajlı hale getirmesi kaçınılmaz bir gerçektir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Yalın Üretim Nedir, Özellikleri Nelerdir Yalın Üretim Sistemi Örnekleri Nelerdir


Yalın üretim, envanterin ihtiyaç duyulan düzeyde düşük tutulduğu ve tam zamanında üretilesi, kalite sağlamak açısından çalışanları tarafından denetimi yapılan otonomasyon; teslimat süresi, duruş ve diğerlerinin en aza indirildiği bir sistem olarak bilinir. Sonuç olarak, değer katmayan bir şeyi ortadan kaldırmak ve mümkün olduğunca en iyi ürünü müşteriye ulaştırmaktır. Bunun yanı sıra en iyini ürünü en kısa sürede ve en düşük fiyatla sunmak anlamına da geldiği bilinir.

Yalın Üretim Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Yalın üretimin pek çok özelliği bulunur. Bir ürünün üretim ya da tüketim aşamasında meydana gelebilecek risklerinin ortadan kaldırılmasına yardım eden sistemdir. Bunun için ise birçok teknik vardır. Bu tekniklerin en önemlisi birliğin bozulmadan çalışmayı sürdürmektir. Bu üretimin tarzı üreticilere çok yardımcı olan bir sistemdir. Özellikle üretim yapan kişiler teknolojinin gelişmesi ile birlikte üretim etkinliğini artırmak istemişlerdir. Bunun yanı sıra yalın üretim, israfı engeller ve gereksiz masraftan kaçınır.

Yalın Üretim Sistemi Örnekleri Nelerdir?

Yalın üretim örnekleri şu şekilde sıralanabilir:
1. Tek parça akışı, malzeme akışı sağlayıp verimin artırılmasını hedefler.
2. U tipi yerleşim, iş gücünü gereksiz taraflardan uzaklaştırır.
3. Kanban, üretimde ihtiyaç duyulan hammaddeyi ve malzemeyi gerektiği kadar bulundurur.
4. Otonomasyon, israf engeller.
5. Poke-Yoke, teknik hataları çözüme hızlı bir şekilde kavuşturur.