Ekonomi Yapılan değişiklikler rekabeti azaltıyor

Yapılan değişiklikler rekabeti azaltıyor

22.11.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

17. kez değişiklik öngören tasarının, önceki gün, Meclis’te kabul edilmesiyle yeni bir döneme girilecek olan Kamu İhale Kanunu konusu, geçen ay açıklanan Avrupa Birliği Komisyonu’nun İlerleme Raporu’na, ‘Kamu alımlarında genel ilkeler alanında ilerleme olmamıştır’ şeklinde yansımıştı.

Yapılan değişiklikler rekabeti azaltıyor

Özellikle derneklere ilişkin kanunlarda, 2010 kültür başkenti olarak İstanbul hakkında ve tanık koruma alanlarında kamu alımları kanunundan bazı ilave derogasyonların (ayrıklık) kabul edildiğinin altı çizilen raporda, “Elektrik Piyasası Kanunu’ndaki değişiklik kamu alımları kanununa bir diğer derogasyonu getirmiştir. Bu tür derogasyonlar kamu ihalelerinde rekabetçiligi ve etkinliği azaltmaktadır” denilmişti.
Raporda, kamu ihalelerinin verilmesinde az ilerleme sağlandığı, Türk kamu alımı mevzuatı çeşitli açılardan müktesebattan farklı olmaya devam ettiği ifade edilmişti.

Genel hükümlere vurgu
“Kanuni yollar direktifine uyumda herhangi bir ilerleme sağlanmamıştır. Memnun olmayanlarca yapılan şikâyetlerin sayısı, verilen ihalelerin tümünün sadece yüzde 3’ünü temsil edecek şekilde, 2003’te yaklaşık 900’den 2007’de 4000’in üzerine çıkarak son yıllarda artmıştır. Gözden geçirme prosedürü uzun sürmekte ve davaların yıgılmasıyla sonuçlanmaktadır” denilen raporun sonuç bölümünde ise şu sözlere yer verilmişti:
“Kamu alımlarında bir miktar sınırlı ilerleme kaydedilmiştir. Türkiye kamu alımları alanındaki önceliklerini ele almaya başlamıştır ve bunu yapacak kapasitesi mevcuttur.
Kamu alımlarında genel politika koordinatörü olarak Maliye Bakanlığı’nın görevlendirilmesi olumlu bir gelişmedir. Bakanlık, kamu alımları alanında uyumlu bir politika geliştirmeyi sağlamalı ve bunun uygulanmasını idare etmelidir.
Türkiye’nin müktesebata uyum sağlaması için, bunun, yasal uyum açısından gerekli reformlar ve kurumsal kapasite inşasına ilişkin kapsamlı bir strateji ile desteklenmesi gerekmektedir. Kamu ihalelerinde rekabet ve etkinliği azaltıcı etkisi olan genel hükümlere dair derogasyonlardan kaçınılması gerekmektedir.