Ekonomi Yaptırım doğru değil vatandaşımı dondurmam

Yaptırım doğru değil vatandaşımı dondurmam

07.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin İran’a yaptırımlarını doğru bulmadığını belirten Erdoğan, “Petrole yönelik konularda hep söyledik. Böyle bir yaptırıma uymayız. 10 milyar metreküp doğalgaz alıyoruz. Vatandaşımı kışın donduracak mıyım?” dedi.

Yaptırım doğru değil vatandaşımı dondurmam

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlara ilişkin, “Doğru bulmuyoruz. Bu yaptırımlar dünyanın dengesini bozmaya yönelik adımlar. Emperyalist baskılarla bir dünyada yaşamak istemiyoruz. Paris’te yapılacak zirvede de bu konular masaya gelecek. Böyle bir yaptırıma kesinlikle uymayız. Biz buradan 10 milyar metreküp yılda doğalgaz alıyoruz. Almadığımız zaman vatandaşımı kışın soğuğunda donduracak mıyım?” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Halkbank davasında tutuklu bulunan Hakan Atilla ile ilgili son durumun sorulması üzerine de, “Olumlu bir yolda devam ediyor” yanıtı verdi. Erdoğan, partisinin grup toplantısında ekonomi gündemine ilişkin şu mesajı verdi:

“Tarım kesimine verdiğimiz desteği yıllık 1.9 milyar liradan 15 milyar liraya çıkardık. Büyükbaş hayvan varlığımız 9.9 milyon adetten 16 milyon adedin üzerine, küçükbaş hayvan varlığımız ise 32 milyon adetten 44 milyon adedin üzerine çıktı.

İnşallah kısa bir zamanda artık hayvan ithaline de ihtiyacımız olmayacak. Bütün bunlara rağmen hâlâ ülkemizde et fiyatlarının yüksek seyretmesinin genel refah seviyemizin artması sebebiyle talepte yaşanan yükselişle ilgili olduğunu düşünüyorum. Bu fiyatları bir defa şöyle rantabl seviyeye düşürmek için gerekirse orada cari açığı bile düşünmeden ithale gider ve piyasayı biz balanse ederiz. Çünkü vatandaşımıza ucuz et, kıyması, kuşbaşısı, bunu yedirmekte kararlıyız.”

Haberin Devamı

Emperyalist baskı

Erdoğan, grup toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Erdoğan, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlara ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

“Herşey A’dan Z’ye net değil ama biz bu yaptırımları doğru bulmuyoruz. Bu yaptırımlar dünyanın dengesini bozmaya yönelik adımlardır. Bunlar uluslararası hukuka da uluslararası diplomasiye de... Artık dünya barışla dayalı bir süreci yaşamak istiyor. Emperyal dünyada yaşamak istemiyoruz. Emperyalist baskılarla bir dünyada yaşamak istemiyoruz. İnsanların huzurlu, barış içinde, güven içinde yaşadıkları dünya istiyoruz. Benim imkanım gücüm var, dolayısıyla ben her şeyi yaparım olmamalı.

Şu anda atılan adımlarda AB ve AB ülkeleri bunların tamamına yakını bu işe olumlu bakmıyor. Hepsi farklı yerde. Paris’te yapılacak zirvede de bu konular masaya gelecek. Görüşme imkanı orada olacak.”

Erdoğan, ABD’nin 6 aylık süre tanımasının hatırlatılıp, “İran ile anlaşmaların kesilmesi söz konusu mu” sorusu üzerine de, “Hayır. Biz en başından beri, bugünlük bir olay değil, yaptırımlar konusunda bizim duruşumuz hep net oldu. Petrole yönelik konularda bunu hep söyledik. Alternatifsiz bir şeydir. Böyle bir yaptırıma kesinlikle uymayız. Biz buradan 10 milyar metreküp yılda doğalgaz alıyoruz. Almadığımız zaman vatandaşımı kışın soğuğunda donduracak mıyım? Öyleyse böyle bir şeye uyamayız, kabullenemeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Halkbank konusu olumlu ilerliyor

Paris’te ABD Başkanı Donald Trump ile Halkbank konusunu görüşüp görüşmeyeceğine dair soruyu da Erdoğan, “Telefonda gündeme geldi zaten. Tabii ki hazine ve Maliye Bakanlarımız birbirleri ile görüşmelerini devam ettiriyor. Olumlu bir yolda o da devam ediyor” diye yanıtladı.

Yaptırım doğru değil vatandaşımı dondurmam