Ekonomi Yarısı yatırımı, çoğu istihdamı artıracak

Yarısı yatırımı, çoğu istihdamı artıracak

18.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Alman - Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın anketine göre, Türkiye’deki Alman sermayesi yatırım ortamından umutlu; yatırım ve istihdam artıracaklar

Yarısı yatırımı, çoğu istihdamı artıracak

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Türkiye’de faaliyet gösteren Alman sermayeli şirketler, döviz kurlarındaki artışın yarattığı risklere rağmen yatırım ortamından umutlu.

Haberin Devamı

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK Türkiye), ‘World Business Outlook’ anketinin Türkiye sonuçlarını açıkladı. Alman sermayesi bulunan 77 şirketin katıldığı ankete göre, Türkiye’deki mevcut ticari ortam, ankete katılanların yüzde 70’i tarafından “iyi” olarak değerlendirildi. Şirketler arasında önümüzdeki dönem Türkiye’deki yatırım harcamalarının daha yüksek olacağını öngörenlerin oranı geçen yılın sonbaharına göre yüzde 11’den yüzde 43’e çıkarken, yatırım isteği olmayanların oranı ise yüzde 17’den 8’e geriledi. Şirketlerin yüzde 59’u gelecek 12 içinde daha fazla personel işe almayı planlıyor. Şirketler, 2021 ilkbaharına göre daha fazla yatırım ve istihdam planlıyor.

Kur riski sorusu

Ankete göre şirketlerin yüzde 73‘ü döviz kurlarının sürekli olarak artmasının, gelecek 12 ayda şirketler açısından maksimum risk içerdiğini belirtirken, artan hammadde fiyatları daha fazla şirketi zorluyor.

Haberin Devamı

‘Türkiye yüksek potansiyelli’

AHK Türkiye Başkanı Markus Slevogt, özel sektör açısından istikrar sağlayan destekleyici önlemlere ihtilaç duyulduğunu belirterek, “Daha fazla reform yapılsa daha iyi olur deniyor” şeklinde konuştu. Slevogt, BBVA’nın Garanti’de kendisine ait olmayan yüzde 50.15’lik payın tamamını almak üzere harekete geçmesi için de “Türkiye’nin potansiyele sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

‘Her 2 ilaçtan biri Türkiye’de’

Alman şirketlerinin son dönemde Türkiye’deki önemli faaliyet alanlarınrdan birisi de ilaç sektörü oldu.

Dünyanın ilk 20 ilaç şirketi arasında yer alan Alman Boehringer İngelheim’in CFO’su Yeliz Erbacıoğlu, “Bu sene en büyük yatırımımızı yaptığımız sene oldu. Abdi İbrahim’le sözleşme imzalayarak yerel yatırımlarımıza başladık. Orta vadede 150 milyon liralık yatırımımız var. Bunu önümüzdeki dönemde 1 milyar TL’ye taşımayı öngörüyoruz. Her iki kutu ilaçtan birisinin Türkiye’de üretilmesi gibi bir vizyonumuz var” dedi.