Ekonomi Yatırımcılar dikkat: Yıl sonunda dolar ne kadar olacak? Rakam verildi

Yatırımcılar dikkat: Yıl sonunda dolar ne kadar olacak? Rakam verildi

11.05.2024 - 08:18 | Son Güncellenme:

Altın ve dolar tarafında yaşanan dalgalı seyir vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Peki dolarda yıl sonu beklentisi nedir? Gram altında bu ay yöne olacak? Ekonomist Tuğba Ekin merak edilenleri milliyet.com.tr'ye anlattı.

Yatırımcılar dikkat: Yıl sonunda dolar ne kadar olacak Rakam verildi

Milliyet.com.tr/ Piyasalarda risk algısına göre hareketlilik devam ediyor. Gerek mevduat, gerek borsa, gerekse de emtia piyasalarında yerel ve küresel hamlelerin etkisiyle yükseliş ve düşüşler yaşanabiliyor.  Peki dolarda yıl sonu beklentisi nedir? Gram altında bu ay yöne olacak? Ekonomist Tuğba Ekin merak edilenleri milliyet.com.tr'ye anlattı.

Haberin Devamı

BORSA İSTANBUL’DAN NASIL BİR PERFORMANS BEKLENİYOR? BU AYDA HANGİ SEKTÖRLER ÖNE ÇIKABİLİR?

Ekin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Geçtiğimiz yıl mayıs ayı yapılan genel seçimler sonrası piyasada hızlı bir yükseliş trendi gördük. Bu yaz artan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri ve yüksek faizler ile ekonomide beklentiler olumlu yönde değişirken, Borsa İstanbul’da yatırım anlamında yatırımcıları tatmin ediyor. Yatırımcılar mayıs ayında reel getiri anlamında mevduat faizlerine ve hisse senetlerine yoğun ilgi gösteriyor. Geçtiğimiz yıl seçim belirsizliği ile haziran ayında başlayan yükseliş hareketi ise bu yıl yerel seçimlerin akabinde başladı. Diğer yandan yılın ilk bilançoları açıklanmaya başladı.

Haberin Devamı

Enflasyon muhasebesi nedeniyle geç biten 2023 dördüncü çeyrek bilançolarının bu mayısta son bulmasıyla, piyasa bir bilanço takviminden çıkmadan yeni bilanço takvimini fiyatlamaya başladı. Hem bilançoların etkisinde beklentiler şekilleniyor hem de yaz öncesinde mevsimsel etkiler ile sektörel ayrışmalar görebiliriz. Turizm Endeksine dahil hisse senetleri, ulaştırma hisse senetleri, gıda-içecek Endeksine dahil hisseler, yaz döneminde inşaat sektöründeki işlerin canlanması ile inşaata tedarikçi konumundaki şirketlerin hisse senetleri, tarımsal üretim nedeniyle gübre sektörü öne çıkabilir.

FED’DEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİNİN EYLÜL AYINA ÖTELENMESİ ONS ALTINDA NASIL BİR ETKİ YARATTI?

Nisanın son iki haftasında Orta Doğu’daki gerginliklerin azalması ve yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesi altının talebini olumsuz etkiledi. 17 Nisan tarihinden itibaren ABD Hazine tahvil getirilerindeki artış ve doların güçlenmesiyle Ons Altın fiyatında düşüş yaşadı. Ardından 1 Mayıs tarihinde yapılan FED toplantısında, hedeflenen yüzde 2 enflasyona erişmek için emin adımlarla ilerlemek isteyen FED yetkililerinin açıklamaları, piyasanın bu yıl sonuna dek yapılması beklenen 3 faiz indirimini öngörülerini 2 ya da 1 indirim olacak şekilde değiştirdi.

FED toplantısı ardından Ons Altın’ın 2.277- 2.330 dolar bandında yatay kaldığını gördük. Kısacası Nisan ayında 2.431 dolar seviyesine kadar yükseldikten sonra başlayan geri çekilme FED’den faiz indirimi beklentilerinin eylül ayına ötelenmesi ile yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak görülmedi. ABD tarafında 3 Mayıs’ta açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisinde Altına alım tepkisi vermeyen piyasa, dün beklentilerin üzerinde açıklanan ‘İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları’ ile iş gücündeki zayıflığı bir kez daha teyit etmiş oldu. Dolar Endeksindeki zayıflama ile Ons Altında tepki alımlarının başladığını görüyoruz.

Haberin Devamı

GRAM ALTINDAKİ SEYİR BU AY NE YÖNDE DEVAM EDER?

Bu hafta hem yatay fiyatlanan Ons Altın hem de yatay negatif fiyatlanan Dolar kuru ile gram altında sakin seyir gerçekleşti. FED haziran ayında yeniden Ekonomik Projeksiyonlar Özetini (SEP), yani bilinen adıyla "nokta grafiğini" açıklayacak. Bu süre zarfında veri akışı faiz indirimlerinin belirleyicisi olurken, Ons Altın fiyatları da gram altın için belirleyici olacak. Gram Altında bu ay yatay pozitif fiyatlamanın devamı beklenebilir. Ay sonuna dek gram altın fiyatında yeniden 2.500-2.550 TL bandı test edebilir.

Haberin Devamı

DOLAR/TL TARAFINA BAKTIĞIMIZDA YIL SONU BEKLENTİNİZ NEDİR?

Mevcut para ve maliye politikaları kurdaki yükselişi baskılasa da tam olarak yatırım yapılabilir seviyede görünmeyen kredi notları nedeniyle hala büyük fonların girişinde kayda değer bir yere varamadık. Önümüzdeki aylarda baz etkisi ile enflasyondaki düşüş, ardından yazın artan turizm gelirleri ve döviz girdisi ile sonbaharda biraz daha iyileşen bir ekonomi görmeyi bekliyoruz. 5 yıllık risk primimiz CDS ‘te ciddi bir düşüş var, bu oldukça pozitif bizim açımızdan. Dolar/TL ise yılı 38-40 TL aralığında tamamlayabilir.