Ekonomi Yatırımı olanlar dikkat: Altın ve dolarda yükseliş devam eder mi?

Yatırımı olanlar dikkat: Altın ve dolarda yükseliş devam eder mi?

26.03.2024 - 07:46 | Son Güncellenme:

Geçen hafta altın fiyatları Fed faiz kararı sonrası rekor seviyeleri gördükten sonra geri çekildi. Altında yön aşağı döndü mü? Gram altın için yeni hedefler neler? İşte detaylar...

Yatırımı olanlar dikkat: Altın ve dolarda yükseliş devam eder mi

Milliyet.com.tr/ Yatırımcılar altın ve dolarda yaşanan hareketliliği yakından takip ediyor.  Altında yön aşağı döndü mü? Gram altın için yeni hedefler neler? Ata Yatırım Araştırma GMY Cemal Demirtaş merak edilenleri milliyet.com.tr'ye anlattı.

Haberin Devamı

BORSADAKİ YÜKSELİŞİN NEDENİ NE?

Demirtaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "BIST100 endeksi, haftanın ilk gününe zayıf başladıktan sonra gün içinde 9300 seviyelerini test etti; gün sonuna yaklaşırken yeniden 9100 puanın altına sarktı. Geçen haftaki faiz artırımının ardından, ekonomi programına olan güvenin de arttığını görüyoruz. Özellikle yerel seçimler öncesi TCMB PPK tarafından 500 baz puanlık faiz artırımı sürpriz karşılandı.

31 Mart yerel seçimleri öncesinde yine dalgalı seyrin devam edeceğini, bu süreçte seçici olarak hisse senedi yatırımlarının da yapılabileceğini düşünüyoruz.

GRAM ALTIN İÇİN YENİ HEDEFLER NELER?

Global faiz indirim beklentileri genel olarak yılın ikinci yarısına kaldı. Altının ons fiyatı, an itibarıyla 2175 dolar seviyelerinde seyretmekte. Önümüzdeki dönemde 2150-2200 aralığında seyretmesini öngörüyoruz.

Haberin Devamı

Global faiz indirimlerinin gecikmesi durumunda, altın fiyatlarında bu seviyelerden bir miktar gerileme potansiyelini de görüyoruz.

DÖVİZLE İLGİLİ BEKLENTİLER NELER?

Merkez Bankası’nın kararlı tutumu, önümüzdeki dönemde Dolar/TL’de istikrarın devam edeceğini işaret etmektedir. Hükümetin, enflasyonu düşürme yönünde kararlı tutumu ve TCMB’nin parasal sıkılaştırma adımları ışığında, TL’nin reel değer kazanma olasılığını ve döviz fiyat artışının enflasyon artışının altında kalabileceğini öngörüyoruz. 2024 yılı Dolar/TL öngörümüz 40-41 seviyelerinde seyretmektedir.

ÖRNEK BİR YATIRIM SEPETİ YAPABİLİR MİSİNİZ?

Portföylerde -seçiçi olmak kaydıyla- %40 oranında hisse, %25 mevduat ve TL bazlı menkul kıymetler, 25% döviz cinsi varlıklar ve %10 da altın’dan oluşan bir yatırım sepeti oluşturulabilir."