Ekonomi Yavru vatanda ihracat atağı

Yavru vatanda ihracat atağı

13.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ihracat hamlesine kalkıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ülkede ilk yurtdışı temsilcilik ofisini açtı. Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) işbirliğiyle Lefkoşa’da açılan ofiste, TİM, inovasyon, girişimcilik ve küresel ticaret alanlarındaki deneyimlerini aktaracak ve eğitim çalışmaları yürütecek.

Yavru vatanda ihracat atağı

TİM KKTC Ofisi’nin açılışı ve İş Birliği Protokolü imza törenine KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, KTSO Başkanı Candan Avunduk, TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatçı birlik başkanları ve Kuzey Kıbrıs Türk iş dünyasından çok sayıda sanayici ve ihracatçı katıldı.

Haberin Devamı

Deneyim aktaracak

TİM Başkanı İsmail Gülle, 83 yıllık ihracat deneyimlerini Kıbrıs’a taşıyacaklarını belirterek, “Dış ticaret mevzuat altyapısından pazara giriş stratejisine, finansmana erişim modellerinden inovasyona, Ar-Ge, dijital dönüşüm, e-ihracat ve girişimcilik alanındaki çalışmalara kadar biriktirmiş olduğumuz know-how’ı (bilgi), Kıbrıslı soydaşlarımızla, iş dünyamızla daha da ileriye taşımak için buradayız” dedi. 

KKTC için artık yumurtanın kırılma vaktinin geldiğini kaydeden Gülle, “Kıbrıs bugün ekonomisi ve ihracatıyla, bu özgüvenle yuvadan uçmak istiyor. Daha fazla yurtdışı atağına kalkması için ofis açtık. Burada bir ülkenin kalkınması, gelişmesi için önemli şeyler yapacağız” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Gülle, KKTC’yle yurtdışındaki ilk ofislerini açtıklarına da dikkat çekerek, Türkiye’nin 220 ülkeye ihracat yaptığını, bu ofisin başka ülkelerde de açabilecekleri ofislerin başlangıcını oluşturabileceğini vurguladı. Gülle, adalı iş insanlarına şöyle seslendi:

“Bu ofisi sonuna kadar kullanmanızı ve  sürdürülebilirliğini sağlamanızı rica ediyorum. İhracatta da çift haneli rakamlara ulaşma hedefiniz var. Konulan hedefi tutturmak önemli.”  

Eximbank destekleri

TİM KKTC Ofisi’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Gülle, şunları söyledi:

“İnovasyon Odaklı Mentörlük Programımız İnoSuit’i hayata geçireceğiz. TEB ile iş birliğinde 5 yıldır girişimcilik ekosistemini Türkiye’ye yayıyoruz. Bu ekosistemin Kıbrıs’ta da oluşturulması için çalışacağız. Kıbrıslı firmalarımızın ticaret heyetlerimize dahil edilmesini sağlayacağız.

Türkiye’de yürürlükte olan dahilde işleme rejimi, ihracatta KDV alacakları, ihraç kayıtlı satış, sözleşmeli tarım destekleri ve tarım ihracatının desteklenmesi gibi tüm mevzuatsal altyapı konusunda deneyimlerimizi paylaşacağız. Eximbank’ın faaliyetlerini buraya taşımak adına çalışmaları genişleteceğiz. E-İhracat gibi dijital dönüşüm uygulamaları Kıbrıslı dostlarımızın bilgilerine sunulacak. Bu yıl İnovasyon Haftası ve Tasarım Haftası’nda Kıbrıslı firmalarımız onur konuklarımız olacak.” 

Haberin Devamı

Yavru vatanda ihracat atağı

‘TİM’in ofisi bizim için şans’

 Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Candan Avunduk da, Kıbrıs’ta sanayi ve ihracatın geliştirilmesi açısından bu ofisin kurulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“KKTC’nin sürdürülebilir ekonomik yapıya kavuşması daha fazla üretim ve ihracattan geçiyor. Türkiye, 2019’da ihracatta rekor kırdı.

Rekoru ve yeni pazarlar bulma konusundaki başarısı bizi cesaretlendiriyor. KKTC’de ise ihracat düşüyor. 1980’lerde yüzde 50’lerde olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bugün yüzde 6’lara düştü. Bize benzer ada ve turizm ülkelerinde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 35. KKTC olarak potansiyelimizin çok altındayız. Bu da TİM’le işbirliğinin gerekliliğini ortaya koydu. Ülkemizde 5 yılda ihracatın ithalatı karşılama oranının çift haneye gelmesini hedefliyoruz.” 

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ise bu ofisin birçok kapıyı açacağını  belirterek, “Bizim için belki de bir milat. Dünyaya açılan tek kapımız var. Anavatan Türkiye’nin vereceği imkanlarla bunu yaşatmak istiyoruz” dedi.