Ekonomi ‘Yeni ev’ alana büyük fırsat!

‘Yeni ev’ alana büyük fırsat!

15.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ziraat Bankası, konut kredisi faizlerini yüzde 0.98’e indirdi. Yeni kampanya KONUTDER üyesi olan inşaat şirketlerinin projelerinde geçerli olacak. Faiz indirimine diğer kamu bankalarının da katılması bekleniyor.

‘Yeni ev’ alana büyük fırsat

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile Ziraat Bankası, ev sahibi olmak isteyenler için konut kredisi ‘faiz’ sorununu ortadan kaldırıyor. Bu dev işbirliği ile Ziraat Bankası’yla kredili çalışmakta olan konut üretici firamalardan ev alanlar için 0.98 faiz oranı uygulanacak. Buna göre, banka ile çalışan firmalardan konut satın alacak tüketicilere aylık yüzde 0.98 faiz oranı ve 120 aya varan vade seçenekleriyle 500 bin liraya kadar konut kredisi kullanma imkanı verilecek.

Haberin Devamı

Tüketicinin yeni konut alımında en büyük engeli konut kredisi faiz oranları oluşturuyor. yüzde 2.99’a kadar çıkan faiz oranlarıyla ev sahibi olmak istemeyen tüketiciler, alım kararlarını ertelemeye devam ediyor. KONUTDER ile Ziraat Bankası’nın başlattığı bu yeni kampanya ile sektörün yeni bir dinamizm kazanması ve ev sahibi olmak isteyenlere uygun koşullar oluşturulması hedefleniyor.

Firmalara da katkı var

KONUTDER üyesi 16 üye büyük firma dışında Ziraat Bankasıyla çalışabilen bütün inşaat firmalarından alımlarda geçerli olacak kampanya, ile firmaların elinde bulunan bitmiş birinci el ve henüz tamamlanmamış inşaatı devam etmekte olan konut satışlarının finansmanına destek verilecek ve böylelikle firmaların elinde bulunan konut stokunun eritilmesine yönelik de önemli katkı sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

Öte yandan; kullandırılan konut kredilerinin bir kısmı söz konusu firmaların Ziraat Bankası’na olan kredilerinin geri ödenmesinde kullanılacak. Konuyla ilgili bankadan yapılan açıklamada, “Bu durum bir taraftan firmaların üzerindeki mali yükün hafifletilmesi, diğer taraftan da bankamızca kullandırılmış olan kredilerin seyyaliyetinin sağlanması açısından önemli kazanım oluşturacaktır” denildi.

0.80’i firma ödeyecek

Yapılan çalışma ile Ziraat Bankasınca konut kredisi faiz oranı aylık yüzde 1.78 olarak belirlendi. Banka ile çalışmakta olan konut üreticisi firmaların da elini taşın altına koyarak, faiz maliyetinin bir kısmını üstlenmeleri neticesinde müşterilerine faiz oranı aylık yüzde 0.98 olarak yansıtılmış olacak.

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, aradaki yüzde 0.80 olan farkın ise firmalar tarafından karşılanacağını söyledi. Elmas, “KONUTDER olarak çalışmayı biz yürüttük. Ziraat Bankası’na müracaat ettik. Böyle bir çalışmanın iki tarafın da elini taşın altına koymasıyla halkımıza tekrar önemli alım imkanını verebileceğimizi istişare ettik” dedi.

Psikolojik sınırın altında

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise, durgun giden bir piyasaya önemli bir dinamizm sağlanacağını belirterek, ev sahibi olmak isteyenlerin ise önemli koşullardan faydalanabileceğini dile getirdi. Durbakayım, “Konut fiyatına zam yok, fiyat düşük. Önümüzde bir yüksek faiz barajı vardı. Bunun da ‘psikolojik sınır’ olan yüzde 1’in altına düşmüş olmasıyla tüketici çok cazip fırsatlar kazandı. Şimdilik bizim gibi büyük firmalar ile Emlak Konut GYO projelerinden alımlarda geçerli olabilir” dedi.

Haberin Devamı

‘Yeni ev’ alana büyük fırsat

‘Yüzde 1.78 kimseyi zorlamaz’

Altan Elmas, daha önce 0.98 faiz oranına kamu bankalarının katılımıyla yapılan kampanyanın çok faydalı olduğunu vurgularken, tüm kamu ve özel bankalara da katılma çağrısı yaptı. Elmas, “Herkes 1.78’e düşürüse kampanyamız aynı şartlarla Türkiye geneline yayılmış olur. Karşılıklı olarak bu sektörü hızlandırma imkanı gelmiş olur. Yüzde 1.78 faiz oranı bankaları zorlayacak bir oran değil. Büyük kısmını zaten biz firmalar sübvanse ediyoruz” dedi.