Ekonomi Yeni Fikirtepe iki yıla tamam

Yeni Fikirtepe iki yıla tamam

28.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kimi firmanın işbaşı yaptığı, kiminin henüz anlaşmaları bile tamamlamadığı Fikirtepe için özel bir ekip kurduklarını belirterek, “2 yılda tamamlanacak” dedi

Yeni Fikirtepe iki yıla tamam

İstanbul’da kentsel dönüşüm denilince, ortaya çıkaracağı 20 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüyle bir anda dikkatleri üzerine çeken Fikirtepe’de bakanlık devrede. Fikirtepe’yi yerinde gören Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bölgenin iki yıl içinde tamamlanması için bakanlık olarak ‘kesin kararlı’ olduklarını söyledi. 3’te 2 çoğunluğa ulaşamayan ya da mali sıkıntı çeken müteahhitlerin isterlerse haklarını bakanlığa devri gündemde.
Bakan Özhaseki, 3 müsteşarının katıldığı geniş bir heyetle Türkiye’nin ilk büyük ve planlı kentsel dönüşüm projesinin devam ettiği Fikirtepe’de müteahhitler, muhtarlar ve hak sahipleriyle bir araya geldi. Bölgede iş yapan firmalardan oluşan Fikirtepe Platformu ile özel oturumlu bir de toplantı yaptı.
Hem sokağa inen, hem de tamamlanan projeleri görerek, bölgede yapımı süren bir projenin en yüksek noktasından bölgeyi inceleyen Özhaseki, Fikirtepe’nin 2 yıl içerisinde tamamlanmasıyla ilgili işi yavaştan almayacaklarını vurguladı. Toplantının en önemli sonuçlarından biri de; dört yıldır dönüşüm çalışmalarının sürdüğü bölgede oluşan mağduriyetlerin son bulacağı, şu an yüzde 40 olan ve yılsonuna kadar yüzde 70-80 civarına çıkması beklenen anlaşmalarda gerekli uzlaşmaların sağlanamaması durumunda devreye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gireceği notu oldu.
Özel ekip kuruldu
Fikirtepe için bakanlıkta bir de özel grup kuruldu. Ziyareti sırasında bu bilgiyi paylaşan Bakan Özhaseki, müteahhit, vatandaş ve arsa sahiplerinin iyi niyetli davranmasını, aksi taktirde bakanlığın gerekli bütün önlemleri alacağını belirtti.
Amaçlarının “bağcı dövmek değil üzüm yemek” olduğunu vurgulayan Özhaseki, “Biz, Fikirtepe’yi çözmek için bir grup kurduk. Arkadaşlarımız bu konuda detaylı çalışma yapıyorlar. Eğer bir adada 3’te 2 çoğunluğa ulaşan müteahhit varsa harekete geçmesi gerekir. 3’te 2 çoğunluğa ulaşamayan ya da mali sıkıntı çeken müteahhitler isterlerse haklarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak devralacağız. Fikirtepe’de vatandaş, arsa sahipleri ve müteahhitler mağdur olmayacak. Bölgedeki anlaşmazlıkların önüne geçtikten sonra hızlı bir şekilde altyapı sorunlarını çözeceğiz” diye konuştu.
Üç projeyi gezdi
Bakan Mehmet Özhaseki, Fikirtepe’de yıl sonu ve 2017 başında yaşamı başlatmaya hazır hale gelen Teknik Yapı’nın Concord İstanbul, Erkan İnşaat’ın Pırlanta Göztepe, Baysaş İnşaat’ın İstanbul 216 projelerini gezdi. Pek çok firma sahibi ve bölge insanının görüşlerini alan Bakan Özhaseki’nin ziyaretiyle birlikte herkesin üzerine düşeceğini yapacağını belirten Fikirtepe Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu, “Sürecin önünü tıkayan sorunlar her ne ise bakanımızın da dediği gibi çözülerek Fikirtepe tamamlanacak” dedi.
Erkan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Erkan ise, “Bakanımızın vizyoner yaklaşımının tüm dönüşüm projelerine büyük bir ivme kazandıracağına inancımız tam” dedi. Pana Yapı CEO’su Kürşat Ufuk, bölgede 5 projeyle bulunduklarını hatırlatarak, “Tüm sorumluların tek bir amaç için çalıştığı şekilde hız kazanmalı. Bakanlıkla yapılan toplantıda sürecin önünü açtık” dedi.
Rakamlarla ‘Fikirtepe...’
2017 yılının ilk çeyreğinde tamamlanan ilk projelerde yaşam başlıyor.
İnşaat alanının büyüklüğü 1 milyon 350 bin metrekareyi buluyor.
35 bin konut ve 2 bin 500 ticari alan yapılacak.
Projeler toplam 18 milyar dolar yatırım değerine sahip.
Fikirtepe tamamlandığında 160 bin kişiye ev sahipliği yapacak.
‘Ant’ın örnek ofisleri hazır...
Yurtdışında bugüne kadar birçok ofis projesine imza atan Ant Yapı, Türkiye’deki ilk ofis projesinin örnek ofislerini hazırladı. Basın Ekspres Yolu’nda toplam 35 bin metrekare inşaat alanında konumlanan Antplato; 10 bin metrekare modern giydirme cam cephesi ile kesintisiz manzara ve aydınlık iç mekan sunuyor. Bunun yanında ofis binasının teknolojik alt yapısını rezidans konforuyla buluşturuluyor. Yatırım değeri 50 milyon dolar olan proje, 25 kattan ve 180 modüler birimden oluşuyor.
Teslimatları Aralık 2016’da gerçekleşecek olan Antplato’da 80 metrekare ile 172 metrekare büyüklüğünde ofis birimleri yer alıyor. Ofislerin metrekare fiyatları 4 bin 500 liradan başlıyor.
‘Üçüncü köprüye üç dakika’
Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım’ın Zekeriyaköy projesi Ormanada’nın, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne üç dakika mesafede yer alarak bölgenin dikkat çeken projelerinden olduğu bildirildi.
Ormanada, 2 bin 500 metrekarelik sosyal yaşam, yürüyüş alanları ve 25 dönümlük yeşil alanı ile şehrin ortasında, şehir konforuna ve standartlarına sahip bir ada olarak kurgulandı. İçinde Ormanada sakinlerinin mahallelerinde bir araya gelip sosyalleşebilecekleri Adameydan, 3 dönümlük ekolojik tarım alanı Adabostan, 25 dönümlük bir yeşil alan olan Adakoru bulunuyor. Projede konut sahibi olmak isteyenlere 0.89 faizli özel konut kredisi fırsatı sunuluyor.