Ekonomi ‘Yeni Fikirtepe’de yıkım başladı

‘Yeni Fikirtepe’de yıkım başladı

19.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşümde İstanbul’da önemli bir pilot bölge olan Fikirtepe’de uzun süredir yaşanan sorunlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgeye el atmasıyla adım adım çözülmeye devam ediyor. Bu kapsamda bakanlık, müteahhit firmaların yarım bıraktığı ya da hiç başlamadığı alanlarda devreye girmişti. Şimdi ise bakanlık devreye aldığı Yeni Fikirtepe projesi kapsamında bölgede kalan son hanelerin yüzde 95’inin tahliyesini tamamlarken, yıkım çalışmalarına da başladı.

‘Yeni Fikirtepe’de yıkım başladı

 

DUYGU ERDOĞAN

Aralıkta tamamlanacak

Bu sayede bölgenin metruk görüntüsünden kurtarılarak, projelerin hızla hayata geçirilmesi sağlanacak. Proje kapsamında bölgedeki 7 bin 230 hanenin tahliyesi yüzde 95 oranında tamamlandı; 1300 binanın yıkımına başlandı. Taşınmayan kesimler için de bakanlık destek veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, bakanlığın Fikirtepe’deki irtibat ofisinde son durumu paylaştı.

Haberin Devamı

Gürgen, “Tünelin ucundaki ışık göründü” dedi.

Kentsel dönüşüm projeleri tamamlanamayan vatandaşlardan kamunun devreye girmesi için yoğun talep aldıklarını belirten Vedad Gürgen, “Yaklaşık 8 ay önce müteahhit firmalar ve vatandaşlarla görüşerek süreci başlattık. 5 ay önce riskli evlere tahliye tebligatını ilettik ve süre 1 Ekim itibarıyla doldu. Vatandaşlarımızın yüzde 95’i tahliye oldu. Kalan kısım için ekiplerimiz kapı kapı dolaşıyor. Bakanlıkça verilen kira ve taşınma yardımı dışında ev bulma, eşyalarını depolama ya da geçici konaklama desteği de sağlıyoruz” diye konuştu.

Fikirtepe’de dün itibarıyla yıkımların başladığını belirten Gürgen, bakanlığın devraldığı yaklaşık 15 firmanın 22 projesi bulunduğunu söyledi. Bu alanda 7 bin 230 hanenin olduğu 1.300 binanın yer aldığını anlatan Gürgen, “Bu binaların yıkımına başladık. Yıkımlar aralıkta tamamlanacak” dedi.

Haberin Devamı

Anlık takip sistemi

Yeni Fikirtepe projesi için altyapı hariç 8 milyar lira yatırım yapılacağı bilgisini veren Vedad Gürgen, “Vatandaşın artık bu sürecin tamamlanacağına dair güveni tam.  Önceden ada bazlı dönüşüm yapılırken şu an bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz. Yeşil alanı, sosyal donatılarıyla; neredeyse bir millet bahçesi kadar yeşil alana kavuşacak. Tamamlandığında 15 bin konut yer alacak. 2 yıl içinde teslimler başlayacak” dedi. Vatandaşların sağlıklı ve anlık bilgi alabilmesi için www.yenifikirtepe.com adresini açtıklarını söyleyen Gürgen, ayrıca 0216 504 33 30 numarasından uzmanlarla da iletişime geçilebileceğini kaydetti.