Ekonomi ‘Yerli’ elektrikli otobüste buluştular

‘Yerli’ elektrikli otobüste buluştular

05.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aselsan ve Sabancı grubu şirketlerinden Temsa, yerli elektrikli otobüs geliştirme projelerinde işbirliğine yönelik anlaşma imzaladı.

‘Yerli’ elektrikli otobüste buluştular

Aselsan tarafından geliştirilen motor ve motor sürücüleri, batarya ve batarya yönetim sistemleri, araç kontrol ve yönetimi sistemleri, radar, gece görüş sistemleri, ultrasonik sensörler, haberleşme sistemleri gibi elektrikli araç bileşenlerinin, Temsa’nın geliştirdiği ulaşım araçlarına entegre edilmesi planlanıyor.
Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat ve Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun tarafından imzalanan anlaşmaya göre, Temsa’nın ürettiği ulaşım araçları için kritik teknolojiye dayalı bileşenlerinin yerli imkanlar ile geliştirilip üretilmesi sağlanmış olacak.

Küresel pazar hedefi
Canpolat, “Yerli elektrikli araç geliştirilmesiyle, küresel pazarlarda oyuncu olmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak hedefleniyor” dedi. Mehmet Pekarun ise, “Yüzde 100 yerli otobüs üretimini gerçekleştirmeye yönelik olan bu işbirliği hem ülkemiz hem de sanayimiz için oldukça önemli bir adım. Otomotiv endüstrisi, ihracat kalemlerimizin en ön sırasında yer alıyor. Ancak Türk otomotiv endüstrisinin hayalini, özlemini duyduğu gelişme ise yüzde 100 yerli üretim bir araç oldu. Yeni işbirliği bu hayalin gerçeğe dönüşmesini sağlayacak” diye konuştu.
Şu an TÜBİTAK 1511 proje kapsamında prototipi üretilen 9 metrelik “MD9 ElectriCITY” elektrikli otobüs projesine ek olarak 12 metrelik “Avenue” elektrikli otobüs projesi için, Aselsan ile birlikte ortak başvuru yapılacağı bildirdi.