13.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Kadife Şahin - Ordu
Turkcell’in Türkiye genelinde özel yetenekli öğrencileri keşfetmek için geliştirdiği Zeka Küpü projesinin yeni durağı Ordu’nun Kökenli Köyü oldu. Ortaokulu öğrencilerinin kısıtlı imkanlarla hayata geçirdiği teknoloji projeleri için okulda zeka küpü sınıfı kuran şirket, gerekli tüm teknolojik altyapıyı öğrencilerin hizmetine sunuyor.
Hedefler büyük
Kökenli Ortaokulu’nun küçük dahileri bu sınıfta, hava durumu istasyonu, toprak analiz küpü gibi geleceğin teknolojilerini geliştiriyor.
Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Güler, “Eğitim pahalı bir iş; ama cahilliğin bir ülke ekonomisine maliyeti çok daha yüksek” dedi.
Güler şöyle devam etti: “Benim de içinde yetiştiğim Ordu’nun Kökenli Köyü’nde gerçekleştirdiğimiz bu çalışmayla geleceği şekillendirmeyi amaçlıyoruz. Umudumuz bu köy gibi Türkiye’nin birçok farklı köyünden Nobel ödülü kazanacak yeni bilim insanlarının yetişmesi. Kökenli Köyü bizim için bir çekim merkezi oldu; bu çocukların ise geleceğin yıldızları olacağına inancımız tam. Ay tutulur, güneş tutulur ama yıldızlar tutulamaz.”
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün ise “Türkiye’yi Endüstri 4.0’da bir üst lige çıkartacak ‘Yerli ve Milli Yapay Zeka’yı üretme yolunda yeterli donanıma sahip insan kaynağının yetişmesine büyük önem veriyoruz. Bizleri gelecekte temsil edecek bu öğrencilerimiz ile dünyada yapay zekâ ve kodlama alanlarında üretici konumunda bir ülke olacağız” diye konuştu.
10 yeni laboratuvar
Toplantıda verilen bilgiye göre proje kapsamında 2 yılda 19 ilde toplam 24 sınıf kuruldu, 4.500’den fazla öğrenciye yüzyüze eğitim verildi. Bu yıl 10 ilde 10 sınıf daha kurulacak. Proje ile hedef üç yıl içinde 50 bin öğrenciye ulaşmak.
Hava durumu için devrede
- Hava durumu istasyonu
Havadaki sıcaklığı, nemi, basıncı, yağmuru, rüzgarı ve rüzgar yönü değerlerini anlık olarak ölçen, hava sıcaklığının düşmesi veya yağmur yağması durumunda telefon üzerinden uyarı vererek, olası kötü hava koşullarını önceden bildiren bir proje. Bu proje sayesinde Kökenli Köyü’nde yaşayan ve fındık yetiştiriciliği ile uğraşan çiftçiler, anlık olarak telefonlarında bulunan uygulamadan hava durumunu kontrol edebilecek, gerekli tedbirleri önceden alabilecekler.
Basit çizgiden robot sistemi
- Çizgi izleyen robot
Çizgi İzleyen Robot, belirlenen bir pist üzerinde çizgiyi takip eden bir robot projesidir. Öğrenciler Mblock programı aracılığıyla Mbot’ları kodlayarak siyah çizgi üzerinde robotu hareket ettirebiliyor.
Toprak işleri cep’lere girdi
- Toprak analiz küpü
Toprağın nemini, hava kalitesini, güneş ışığı şiddetini, havanın sıcaklık ve nemini sensörlerle ölçerek, toprak kalitesini analiz eden ve o anda ekim yapılıp yapılamayacağı ile ilgili bilgi veren bir proje. Arduino ve çeşitli algılayıcılar kullanılarak yapılan bu projede, mobil uygulamadan toprağın durumuyla ilgili bilgiler alınabiliyor.