Ekonomi Yeşil enerji için sertifika başlıyor

Yeşil enerji için sertifika başlıyor

21.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminin yüzde 50’lere geldiğini belirten Bakan Dönmez, “Hidrolik, güneş, rüzgâr bazlı kontratlarda ticarete başlanacak” dedi

Yeşil enerji için sertifika başlıyor

Mithat Yurdakul - Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G) kapsamında ilk yeşil enerji, bugün sertifikalandırı-lacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bugünden itibaren fiyatlar Organize YEK-G piyasasında oluşacak. Hidrolik, güneş, rüzgâr, jeotermal, biyokütle bazlı kontratlarda ticaret yapılmaya başlanacak” dedi.

Haberin Devamı

Dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminin yüzde 50’lere geldiğini belirterek, “Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G) de yenilenebilir kaynakların yaygınlaştırılması için hayata geçireceğimiz yeni bir uygulama olacak. Piyasamızın ilk sertifikalı ürünü olan YEK-G için ilk organize piyasa seans günü 21 Haziran olacak. Bu tarihten itibaren fiyatlar Organize YEK-G piyasasında oluşacak. Hidrolik, güneş, rüzgâr, jeotermal, biyokütle bazlı kontratlarda ticaret yapılmaya başlanacak” dedi.

Blockchain takibi

Bu sistemle birlikte yenilenebilir enerji sertifikalarının kurumsal ve bireysel tüketiciler için ulaşılabilir hale geleceğini söyleyen Dönmez, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Üretimden tüketime kadar elektrik enerjisinin kaynağını belgelendirerek tüketicilere EPİAŞ onaylı bir sistem içerisinde bunu izleme imkânı sağlayacağız. YEK-G, EPİAŞ bünyesinde, yüzde 100 yerli ve milli imkânlarla blok zincir teknolojisiyle geliştirildi. Sistem üzerinden üretilecek her 1 MWh’lık YEK-G Belgesine blok zincir teknolojisi kullanılarak eşsiz bir kod atanacak. Tüketiciler gönüllü olarak bu piyasaya katılarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik tüketimi yapabilecek ve istediği kaynak tüketimini tercih edebilecek.”