Ekonomi Avrupa'dan 'kripto para' çıkışı! 'Acil bir konu' dedi ve açıkladı

Avrupa'dan 'kripto para' çıkışı! 'Acil bir konu' dedi ve açıkladı

24.05.2022 - 09:00 | Son Güncellenme:

Yüksek enflasyon ve faiz ortamına ilişkin endişelerin yanı sıra sabit coinlerdeki istikrarsızlığın sıçraması ile kripto piyasalardaki kayıplar sürüyor.

Avrupadan kripto para çıkışı Acil bir konu dedi ve açıkladı

Yapısı gereği ortaya çıktığı günden bu yana birçok kez sert iniş ve çıkışın yaşandığı kripto para piyasası, enflasyondaki artış ve bu paralelde oluşan yüksek faiz ortamı ile kasım ayından bu yana ağır darbe aldı.

Haberin Devamı

1 TRİLYON DOLAR PİYASADAN SİLİNDİ

Bu gelişmelerle birlikte, nisan başında 2,1 trilyon doları aşan kripto para piyasasının toplam değeri 1,2 trilyon dolar seviyelerine geriledi. 

Kripto para piyasasında sabitkoinlerle ilgili yaşanan gelişmelerin ardından toparlanma çabası devam ederken, yetkililerin karşı çıkışları da devam ediyor. 

'ACİL BİR KONU' DEDİ VE AÇIKLADI

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Fransa MB Başkanı Francois Villeroy de Galhau, kripto varlıkların gözetim, denetiminin acil bir konu olduğunu ve Avrupa'nın kripto varlıklara ilişkin yeni kuralları bu yıl ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos toplantılarında konuşan Villeroy, "Yüksek getiri ve düşük risk ile bir yatırım yapabilmek bir illüzyon. Kripto varlıklar regüle edilmeli. Bu ayrıca bir kara para aklama ile mücadele meselesi" dedi.

Haberin Devamı

Villeroy, kripto varlıklara ilişkin denetim, düzenlemenin acil bir konu olduğunu da vurgulayarak, "Avrupa'da bu düzenlemeleri bu yıl yapabileceğimizi güçlü şekilde umuyorum" diye konuştu.

Öte yandan bir açıklama da Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde'dan geldi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, kripto para birimlerinin “hiçbir şeye dayanmadığını”; riskleri anlamayan, her şeyi kaybedebilecek ve büyük hayal kırıklığına uğrayabilecek insanlar için endişeli olduğunu, bu yüzden bu piyasanın düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Hollanda televizyonuna konuşan Lagarde, önümüzdeki dört yıl içinde meyvelerini vermeye başlayabilecek olan AMB’nin dijital euro projesi ile çelişen açıklamalarında kriptonun değerine şüpheyle yaklaştığını söyledi.

Bu açıklamalar, dijital para birimleri Bitcoin ve Ether’in geçen yılın zirvesine göre %50 düştüğü ve kripto paraların önemli bir dalgalanma yaşadığı bir dönemde geldi. Lagarde, “Benim şahsi değerlendirmem, hiçbir değeri olmadığı, hiçbir şeye dayanmadığı, bir güvenlik çapası olarak hareket edecek hiçbir temel varlık olmadığı yönünde” dedi.

AMB Başkanı çıkarılması halinde dijital euronun ise farklı olacağını belirtti. Kendisinin olmasa da oğlunun kripto yatırımları olduğunu belirten Lagarde, oğlunun “özgür bir adam” olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Diğer bazı AMB yetkilileri de bu konuda endişelerini dile getiriyorlar. AMB Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panettanisan ayında kripto varlıkların “yeni bir Vahşi Batı yarattığını” ve 2008’deki yüksek faizli mortgage kriziyle paralellik gösterdiğini söylemişti.