Ekonomi Yıldız: 'Akaryakıta müdahale söz konusu değil'

Yıldız: 'Akaryakıta müdahale söz konusu değil'

16.12.2010 - 18:10 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıt fiyatlarıyla ilgili olarak "Otomatik fiyatlamaya veya serbest piyasaya herhangi bir müdahale söz konusu değildir. Ama ben özel sektörün de bunu tabii ki istismar etmeden yine rekabet ortamı içerisinde bunu sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Yıldız: Akaryakıta müdahale söz konusu değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıt fiyatlarıyla ilgili olarak "Otomatik fiyatlamaya veya serbest piyasaya herhangi bir müdahale söz konusu değildir. Ama ben özel sektörün de bunu tabii ki istismar etmeden yine rekabet ortamı içerisinde bunu sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Bakan Yıldız, Gebze’de Alstom Grid Yeni Güç Transformatörü Tamir Tesisi’nin hizmete açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili soruya karşılık Bakan Yıldız, şunları söyledi: "Akaryakıtla ilgili konularda 3 temel nokta var. Birincisi ham petrol fiyatları, döviz doların Türk lirası karşısındaki değeri ve vergilerle alakalı konulardır. Türkiye’nin toplam topladığı vergi, direkt ve dolaylı vergilerin tutarı GSYİH’mızın yüzde 22’si civarındadır. Şu anda gelir vergisiyle alakalı oranı biliyorsunuz, Avrupa Birliği ülkelerinin altında. ÖTV ile alakalı konuda ise bu hükümetimizin tercihidir. Özellikle akaryakıt gibi, Hollanda, Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde hemen hemen eşit oranda bir vergi toplanmaktadır. Ama toplamına baktığınızda bütün vergilerin oranı, AB’deki toplanan vergilerden daha aşağıdadır.

Şimdi biz toplanan vergileri vatandaşımıza hizmet olarak kullanıyoruz ve sunuyoruz. Akaryakıtla alakalı konuda geçtiğimiz aya göre yapılan zam miktarı 7 kuruştur özellikle 95 oktanlı benzin için söylüyorum. Bu 7 kuruşun dağıtıcı rafine ve bayi kısmıyla olanla alakalı TÜPRAŞ, yani rafineri merkezi 2 kuruş, yüzde 2’ler civarında kendisine geri aldığını belirtmiştir zammı. Dağıtım hizmetleri ise kendi içindeki rekabet ortamında yine 2 ile 5 kuruş civarında da onlar geri almıştır. Yani yapılan toplam zam eğer 7 kuruş ’bir dağ’ ise geri alınan 4 veya 5 kuruş ’fare’ midir. Hani ’dağ fare doğurdu’ dendi. O yüzden biz tabii ki bu ücretlerin ham petrol fiyatlarına ve döviz fiyatlarına endeksli olanların da olabildiğince geri gelmesini isteriz.

Türkiye bu manada ithalat yapıyor. Ve ham petrol fiyatları dünyada yükseldi. Ama biz özellikle Sayın Babacan’ın başkanlığında yaptığımız toplantıda bunun dışındaki kalemlerde rafine merkezleri dağıtıcı ve bayiler bazında kendilerine sunulan makul karların haricinde farklı bir çıkışları var mıdır? Biz bununla ilgilendik. EPDK bununla ilgili görüşmeleri tabii ki devam ettiriyor. Bu görüşmelerden de mutlaka bir fayda sağlayacaktır halkımız. Otomatik fiyatlamaya veya serbest piyasaya herhangi bir müdahale söz konusu değildir. Ama ben özel sektörün de bunu tabii ki istismar etmeden yine rekabet ortamı içerisinde bunu sağlayacağına inanıyorum."

Haberin Devamı

-SANTRALLER-

Bakan Yıldız nükleer santralleriyle ilgili olarak dün yapılan İstanbul’daki toplantıda Türkiye’ye Akkuyu’ya kurulacak güç santralleriyle ilgili bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Yıldız, "Bir tanıtım çalışmasıydı bu. Arsanın teslimi, lisanslamalar gibi birçok konular var. Bunları da oluşturduğumuz ekiple inşallah gerçekleştirecekler" diyerek, şöyle devam etti: "Akdeniz’de bir nükleer güç santralını Rusya Federasyonu’yla, eğer anlaşabiliyor olursak, müzakereleri devam ediyor. Japonya’yla da Karadeniz’de bir güç santralı kurmak istiyoruz. Türkiye’nin gelişen değişen büyüyen ekonomisiyle beraber. Karadeniz’de Amerikalılarla petrol arıyoruz. Japonya ile güç santrali kurmak istiyoruz. Rusya ile hem doğalgazdaki alışverişimiz hem güç santrali yapılmasıyla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor. Bir çok ülke ile birçok farklı projeleri inşallah geliştirebiliyor olacağız." Bakan Yıldız, yenilenebilir kaynaklarla ilgili olarak da şu yanıtı verdi: "Karadeniz’deki nehir tipi santrallerinin çevreye uyumlu bir şekilde yeşili bozmaksızın Türkiye’ye bunlardan da en fazla verim alacak şekilde ithalata olan bağlılığımızı azaltacak şekilde bir yapıyı kurmamız lazım.

Ama yapmadığımız her santralin ithale dayalı doğalgazla alakalı girdileri daha çok artıracağını bilmemiz lazım. Ben her vatandaşımızın sivil toplum kuruluşlarımızın bu hassasiyet içerisinde davranacaklarına inanıyorum. Ve böyle bir kamu oyunun oluşmasının Türkiye’ye daha çok fayda sağlayacağına inanıyorum."