EkonomiYILIN AÇILIŞI

YILIN AÇILIŞI

13.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan, dün 16 milyar liraya mal olan 112 tesisin açılışını yaptı. Malatya’da açılışı gerçekleşen bir baraja Kutan’ın, bir baraja ise Turgut Özal’ın ismi verildi. Musabeyli Barajı’nın adı da Cemil Çiçek Barajı olacak

YILIN AÇILIŞI



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün “12.12.12’de 112 Dev Eser” ana sloganıyla toplam 16 milyar liraya malolan 112 tesisin açılışı yaptı. Erdoğan, “Biz, kimlik siyaseti yapmıyoruz, hizmet siyaseti yapıyoruz. Birilerinin yaptığı gibi toplumu kamplara ayırmıyoruz, kimseyi ötekileştirmiyoruz, kimseyi dışlamıyoruz, kimseyi dışarıda bırakmıyoruz. 780 bin kilometre karelik şu gördüğünüz vatan topraklarının tamamını bir Türkiye bütünü olarak görüyoruz. Biz eserlerimizle konuşuyoruz” dedi.
Açılışa, eski Enerji Bakanı ve eski FP Genel Başkanı Recai Kutan da özel davetli olarak katıldı. Erdoğan, Malatya’da açılışı gerçekleşen bir baraja Kutan’ın bir baraja da merhum Turgut Özal’ın isminin verildiğini açıkladı. Kutan, isminin baraja verilmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, “Yusufeli barajının ismi müsadeniz olursa Recep Tayyip Erdoğan barajı olsun” dedi.

2040’a kadar su sorunu yok
Erdoğan da hizmete açılacak barajlarla da ilgili, “Cumhuriyet tarihimizin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen Sistemi’nin birinci aşamasını da tamamladık, onu da resmen açıyoruz. İnşallah proje bütünüyle tamamlandığında, 2071’e kadar, yani Malazgirt Zaferimizin bininci yıl dönümüne kadar İstanbul’umuzun içme suyu problemi kalmayacak. ‘İşte 2071 ruhu, 2071 vizyonu budur’ diyerek bunu da açıklıyorum. Şu anda İstanbul’umuzun 2040’a kadar su sorunu evvelallah yok” diye konuştu.

Cemil Çiçek’e baraj jesti
Erdoğan, konuşması sırasında Veysel Eroğlu’nu bir süreliğine kürsüye davet etti. Erdoğan, “Veysel Bey’e söylüyorum. Musabeyli Barajı’nın adını da Cemil Çiçek Barajı koyalım. Zira yıllarca Yozgat milletvekili olarak, bakan olarak gerçekten Yozgat’ın ihtiyaçlarına hep ilaç olmaya çalıştı. Bugün burada kendisinin haberi yok onun için bu büyük bir sürpriz, Cemil Çiçek Barajı olarak Musabeyli Barajı’nın adını koyalım. O da tüm Yozgatlılara hayırlı olsun inşallah” dedi.
2023 vizyonu ile 2071 vizyonu ve ruhu derken medeniyete vurgu yaptıklarını belirten Erdoğan, bir yandan geleceğin Türkiyesini kurarken bir yandan da geçmişe sahip çıkmanın derdi içinde olduklarını ifade etti. Erdoğan, “Eğer biz tarihimizin, ecdadımızın, şehitlerimizin bize bıraktığı miras üzerinde oturuyorsak bu mirası yok sayamayız, bu mirasa ihanet edemeyiz, hiçbirimizin buna hakkı da yoktur, yetkisi de yoktur” diye konuştu.

‘Kimlik siyaseti yapmıyoruz’
Açılışı yapılan eserlerin Türkiye’nin dört bir yanına dağıldığını, Türkiye’nin her köşesine hizmet götürdüklerini anlatan Erdoğan şunları söyledi:
“Biz, kimlik siyaseti yapmıyoruz, hizmet siyaseti yapıyoruz. Birilerinin yaptığı gibi toplumu kamplara ayırmıyoruz, kimseyi ötekileştirmiyoruz, kimseyi dışlamıyoruz, kimseyi dışarıda bırakmıyoruz. 780 bin kilometre karelik şu gördüğünüz vatan topraklarının tamamını bir Türkiye bütünü olarak görüyoruz. Bizden önceki koalisyon hükümeti döneminde, yani 1999-2003 arasında Devlet Su İşleri (DSİ) eliyle kaç tesis açıldı biliyor musunuz? 9 tesis hizmete açılmıştır. Biz, 10 yılda DSİ eliyle 1.215 tesisi ülkemize kazandırdık. 1.215, bu tesislerin 232’si baraj, 3 yıllık ortalamamız 365 tesis. 9 tesis nerede, 365 tesis nerede. Biz eserlerimizle konuşuyoruz.”

Haberin Devamı

2 milyon 345 bin dekar arazi suya kavuşuyor

16 milyar TL’ye malolan; baraj, içme suyu, sulama, taşkın koruma tesisleri, ormanlar, meteorolojik gözlem istasyonları, tabiat koruma çalışmalarından oluşan 112 tesis açıldı. Bu tesislerin hizmete alınmasıyla 2 milyon 345 bin dekar arazi suya kavuşturulacak. Yıllık 8.4 milyar kilowattsaat elektrik üretilecek. Bunun yanında illere yıllık 614 milyon m3 içme suyu sağlanacak.
Hizmete girecek tesisler arasındaki Artvin Deriner Barajı, 249 metre gövde yüksekliği ile kemer baraj sınıfında Türkiye’nin birinci, dünyanın da altıncı en yüksek barajı oldu. Deriner Barajı’nı, 530 milyon liraya mal olan Yozgat Çekerek Barajı izliyor. Trabzon Atasu, Bolu Köprübaşı, Bayburt Demirözü barajlarının da aralarında bulunduğu toplam 16 barajın açılışı yapıldı. Su Kullanım Hakkı Sözleşmesi çerçevesinde özel sektöre inşa ettirilen, 1.2 milyar lira ile Sinop Boyabat Barajı ve 26 adet özel sektör HES yatırımı da açıldı.