10.04.2010 - 01:09 | Son Güncellenme:
EYLEM TÜRK
Girişimci engel tanımaz’ sloganıyla, Ernst & Young Türkiye ve Milliyet gazetesi tarafından, CNN Türk işbirliğiyle bu yıl yedinci kez düzenlenen ‘Yılın Girişimcisi Yarışması’nın Türkiye finalisti, Çelebi Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Çelebioğlu ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan Çelebioğlu Tokgöz oldu.
Çelebioğlu kardeşler, Türkiye’yi 3-6 Haziran’da Monte Carlo’da düzenlenecek Dünya Yılın Girişimcisi Yarışması’nda temsil edecek.
5 finalist arasından birinci olan Can Çelebioğlu ve Canan Çelebioğlu Tokgöz ödülü, Four Seasons Otel’de düzenlenen törende, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın elinden aldı.
Bugüne kadar bir ödül almayı hiç hayal etmediklerini söyleyen Canan Çelebioğlu Tokgöz, “Ödülleri şirketlerimizde başarılı çalışanlarımıza hep biz verirdik. Bu nedenle ödül almayı hayal etmemiştik. Ama bu yarışmayı duyunca ödül almayı hayal ettik” dedi.
1958’de Can ve Canan Çelebioğlu’nun babası Cavit Çelebioğlu tarafından 1 merdiven ve 5 işçiyle kurulan Çelebi Holding’in bu yıl kuruluşunun 52’nci yılını kutladıklarını söyleyen Canan Çelebioğlu, grubun yer hizmetlerinden terminal, liman ve marina işletmeciliğine, güvenlikten gıdaya, seyahat acenteliğinden personel taşımacılığına ve araç filo kiralamaya kadar birçok farklı alanda hizmet verdiğini söyledi. Özellikle havacılık işkolunda Macaristan, Hindistan, Belçika ve Almanya’da yaptıkları yatırımlarla dünya pazarlarında söz sahibi olmaya başladıklarını anlatan Çelebioğlu şunları söyledi:
“Hizmetlerimizi diğer ülkelere de yaymayı hedefliyoruz. Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Hindistan pazarlarında büyüme stratejisi izliyoruz. Grupta 10 bine yakın kişi istihdam ediliyor. 400’ün üzerinde müşteriye hizmet veriyoruz. 2009 konsolide satış gelirimiz 140 milyon euro.”
‘Keşke babamız görseydi’
Babalarını 19 yaşındayken kaybettiklerini söyleyen Can Çelebioğlu da, “Bu nedenle genç yaşta hem okumak hem de çalışmak zorunda kaldım. Keşke babamız bu başarımızı görseydi” dedi.
Bundan sonra daha iyi başarılara imza atacaklarını belirten Çelebioğlu, “Ödülü aldığımız için çok mutlu ve heyecanlıyız. Babamızdan aldığımız bayrağı buralara kadar taşıdık. Hikâyemiz ve başarımız özgün olduğu için Türkiye’yi Monte Carlo’da en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
Finalistlere plaket verildi
Yılın Girişimcisi Yarışması’nda finale kalan İnci Deri Mamulleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, Gürallar Grup Şirketleri Yönetim Kurulu üyeleri Esin Güral Argat ve Erol Güral, Koska Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emin Dindar ile Tekin Acar Büyük Mağazacılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar’a da başarılarından dolayı plaket verildi.
Türkiye’yi haziranda Monte Carlo’da temsil edecekler
Ernst & Young’ın dünya çapında 23 yıldır gerçekleştirdiği ‘World Entrepreneur Of The Year-Dünya Yılın Girişimcisi’ yarışmasının Türkiye ayağı ilk kez 2004 yılında Ernst & Young Türkiye ve Milliyet gazetesinin işbirliğiyle düzenlendi.Yarışma, hem Türk hem de dünya kamuoyunda Türk girişimcisinin hak ettiği platforma taşınmasında önemli rol üstlendi.
Bu yıl yedincisi düzenlenen ve Can Çelebioğlu ve Canan Çelebioğlu Tokgöz’ün ‘Yılın Girişimcisi’ seçildiği yarışmanın jürisinde Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner (Jüri Başkanı), TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Prof. Dr. Eser Borak, Prof. Dr. Özer Ertuna, MAP Havacılık ve Enerji Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, 2009 yılının birincileri Koton Mağazacılık Başkanı Yılmaz Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Gülden Yılmaz bulunuyordu. Çelebioğlu kardeşler Türkiye’yi 3-6 Haziran’da Monte Carlo’da düzenlenecek Dünya Yılın Girişimcisi Yarışması’nda temsil edecek.
‘En zor şartlarda bile Türkleri girişimci olarak görmek mümkün’
Törende konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, en zor şartlarda bile Türk insanını girişimci olarak görmenin mümkün olduğunu söyledi. Çağlayan, dünyanın neresine gidilirse gidilsin muhakkak bir Türk işadamının görülebileceğini dile getirerek, dünyanın her tarafında lisanlarını bilmese bile başarılı Türk müteşebbislerinin olduğunu anlattı.
Girişimciliğin sürdürülebilir yapılıp, uluslararası platformlarda bunu devam ettirebilmenin önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, dünyanın küresel bir köy haline geldiğini, böyle bir ortamda sadece kendi ülkesine iş yapmanın yeterli olmadığını, uluslararası boyutta iş yapmak gerektiğini belirtti.
Çağlayan, dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle birçok ülkenin iflas etme noktasına geldiğine işaret ederek, bu krizde özellikle sanal büyüyen, sanal âleme dalan şirketlerin kâğıt kuleler gibi yıkıldığını söyledi.
Aslolanın üretmek ve hizmet sektörüne devam etmek olduğunu belirten Çağlayan, bu faaliyetlerin uluslararası boyutta olmasının önemine işaret etti.
Çağlayan, 1940’lı yıllarda ABD’de şirketlerin üst yöneticilerinin (CEO) almış olduğu ücretin işçilerin ücretinin 25 katı olduğunu, bunun 80’li yıllarda 40 katına, 2000’li yıllarda ise 350 katından daha fazlaya ulaştığını anlatarak, böyle yönetilen şirketlerin en ufak bir krizde yok olduğunun görüldüğünü ifade etti.
İlk çeyrekte yüzde 11 büyüme
Türkiye’nin böylesine bir krizden çok başarılı bir şekilde çıktığını anlatan Çağlayan, bunu siyasetçi kimliğiyle değil, 27 yıllık sanayici geçmişiyle söylediğini belirtti.
Çağlayan, 87 ülkenin kredi notu düşürülürken, Türkiye’nin kredi notu artırılan 17 ülkeden biri olduğunu anımsatarak, Türkiye’nin bu 17 ülke arasında kredi notu iki haneli artırılan tek ülke olduğunu hatırlattı.
Zafer Çağlayan, “Türkiye’nin 2009 yılının son çeyreğindeki büyüme pozitif yüzde 6 olmuştur. İhracat ve sanayi endekslerinin 2010 yılında yeniden artmaya başlamasıyla beraber önümüzdeki aylarda 2010’un ilk çeyreğinde büyüme rakamları açıklandığında hepimiz göreceğiz ki Türkiye yeniden çift haneli pozitif büyüme rakamlarına geçecek ve bana göre de ilk çeyrekte yüzde 11’lik bir büyüme elde edilecek. Küresel kriz Türkiye’ye hizmet ve sanayi sektöründe bir mola aldırdı. Şimdi mola bitti. Yeniden yola devam edecek emareler tek tek ortaya çıkıyor. Kapasite kullanım rakamı, sanayi üretim endeksi ve hepsinin öncüsü olan ihracat rakamları bunu gösteriyor” diye konuştu.
Topaloğlu: Girişimcileri uluslararası platformda tanıtmak için çalışıyoruz
Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Servet Topaloğlu, “Ben girişimciyi ‘tüketici yararına olan bir fikri bulan, bu fikri projelendirerek ticari hale getiren, bu iş modelini bir yerde test eden, testin başarısını gördükten sonra ekibini kurarak bu işi bir veya pek çok lokasyonda büyüten kişi’ olarak tanımlamak isterim” dedi.
Türkiye’de girişimci sayısında bir sorun olmadığının altını çizen Topaloğlu, “Ancak ülkemizde yapılan girişimlerin dünya ölçeğinde hatırı sayılır büyüklüğe getirilmesinde sorun var” dedi.
Milliyet gazetesinin 7 yıldan beri başarılı girişimcileri belirleyerek ulusal ve uluslararası platformlarda kamuoyuna tanıtmak için çalıştığını kaydeden Topaloğlu, “Yılın Girişimcisi projesi de bu kapsamda değerlendirilmeli. 60 yıldan beri kendisini Türkiye’nin en itibarlı gazetelerinden birisi olarak konumlamış olan Milliyet’in ‘salt gazetecilik ötesi’ benzeri projeleri, önümüzdeki dönemde de devam edecek.“
Dinçbaş: Girişimci şirketler daha fazla fırsat arayışında
Ernst&Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş ödül töreninde yaptığı konuşmada, girişimcilerin kriz yıllarında olgun şirketlere göre daha fazla fırsat ve yenilikçilik arayışına girdiğini söyledi.
Ernst&Young International’ın girişimcilerin krize karşı tavrını inceleyen bir araştırma yaptığını söyleyen Dinçbaş, “Bu araştırmanın sonuçları gösteriyor ki, girişimci şirketler daha fazla fırsat arayışında. Kriz boyunca pazar lideri olan şirketler, yarın pazar lideri olamayabiliyor. Krizde inovasyon da çok büyük önem taşıyor” dedi.
Dinçbaş, girişimciliğin en önemli silahının kriz döneminde inovasyon olduğunu vurgulayarak, hükümet programlarında girişimcilere verilen desteklerin inovasyonu körükleyen etkenlerden biri olduğunu ifade etti.
Osman Dinçbaş ayrıca, müşteri kitlesini genişletmek, yeni ürünler denemek ve kendi işlerindeki önemli pozisyonlara yetenekli yöneticiler getirmenin önemine değindi.