Ekonomi Yolcunun ‘cebi’ milyonu aşacak!

Yolcunun ‘cebi’ milyonu aşacak!

21.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Geçen yıl 800 bin adet civarında olan yolcu yanında gelen cihaz sayısının, 2018’de özellikle son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve yüksek fiyat artışlarından dolayı 1 milyon seviyesini aşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Yolcunun ‘cebi’  milyonu aşacak

Yolcu beraberinde gelen cep telefonu sayısının artmasının yurtiçi pazarı daralttığını belirten Turnacı şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Toplam cep telefonu pazarının yaklaşık 1 aylık büyüklüğü, yani yaklaşık yüzde 8’i yurt dışı pazarına kayıyor. KDV, ÖTV, TRT Bandrolü vergi olarak satış fiyatının içine giriyor. Vergisiz fiyatı bin TL olan bir telefon, vergilerle birlikte size bin 622 liraya mal oluyor.”

Kur değişkenliği ve ülkelerin uyguladığı satış politikalarının yolcu beraberinde gelen cihaz sayısında önceki yıllara bakıldığında önemli artışa sebep olduğunu, bu durumun ülke ekonomisinde bir “kara delik” oluşturduğunu kaydeden Turnacı, “Yurt dışından yolcu beraberinde gelen cihazların 170,70 TL olan vergi oranının yükseltilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Yerli payı yüzde 12

Yılın ilk 8 ayı içerisinde yerli üretim olarak adlandırılan markaların, pazardaki satış adetlerinin yaklaşık 1 milyon civarında olduğunu aktaran Turnacı, “Sektörle ilgili yayınlanan raporlardaki verilere göre yılın 8 ayında pazarda satılan toplam cihaz adedinin de 8 milyon 250 bin adet seviyelerinde olduğu görülmektedir. Dolayısı ile toplam pazardaki yerli ürün satış oranının yüzde 12 seviyelerinde olduğunu söyleyebiliriz” dedi.