Ekonomi Yukarı Harran Ovası Sulaması Ana Kanalı, hizmete açıldı

Yukarı Harran Ovası Sulaması Ana Kanalı, hizmete açıldı

27.12.2009 - 18:44 | Son Güncellenme:

211 bin hektar arazi suya kavuşuyor

Yukarı Harran Ovası Sulaması Ana Kanalı, hizmete açıldı

GÜNEYDOĞU Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapımı tamamlanan ‘Yukarı Harran Ovası Sulaması Ana Kanalı’, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'dan gerçekleştirdiği telekonferansla hizmete açıldı. Yapımı tamamlanan kanallar aracılığıyla Fırat Nehri’nden alınacak olan su ile Şanlıurfa’nın Viranşehir ve Ceylanpınar, Mardin’in ise Kızıltepe, Derik ve Nusaybin ilçelerindeki 211 bin hektar arazi sulanabilecek. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük su iletim kanalı olma özelliğini taşıyan proje sayesinde 35 bin kişiye istihdam sağlanacak ve bölgenin yıllık geliri 60 milyon TL artacak.

Haberin Devamı

Yapımına DSİ 15. Bölge Müdürlüğü tarafından 1997 yılında başlanan ve GAP Eylem Planı kapsamında hızlandırılarak 900 milyon liraya yapımı tamamlanan projenin açılışı için Karaali Köyü yakınlarında tören düzenlendi. Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Ramazan Başak, Abdulkadir Emin Önen ve Çağla Aktemur Özyavuz, DSİ 15. Bölge Müdürü Sait Umucu ve çok sayıda davetlinin katıldığı törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise İstanbul Sütlüce Kongre Merkezi’nden telekonferans yoluyla katıldı. Başbakan Erdoğan, telekonferans yoluyla Şanlıurfa’ya bağlanarak, sulama kanalının açılışının yapılması için Vali ve milletvekillerinden açılış butonlarına basmalarını istedi. Butonlara basılması ile sulama kanalı hizmete girerken, Başbakan Erdoğan sulama kanalının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Haberin Devamı

Halk oyunları ekibinin de gösterileriyle renklendirdiği törende konuşma yapan DSİ 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, ‘Yukarı Harran Ovası Sulaması Ana Kanalı’ projesi ile Atatürk Baraj Gölü’nden alınan sulama suyunun buradan saniyede 200 metreküp alınarak, Şanlıurfa ve Mardin’deki 211 bin 75 hektar tarımsal alana iletileceğini söyledi. Proje ile Fırat suyunun, Viranşehir, Ceylanpınar, Derik, Kızıltepe ve Nusaybin’deki arazilerle buluşturulacağını söyleyen Umucu, “Ülkemizin en büyük su iletim kanalı olan Yukarı Harran Ana kanalı; 20 metre taban genişliği, 5.6 metre yüksekliği ile saniyede 200 metreküp su iletecektir. Projede toplam 24 milyon metreküp kazı, 950 bin metreküp beton, 20 bin ton demir ve 4.5 milyon dolgu yapılmıştır” diye konuştu.

35 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Törende konuşan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ise açılışı yapılan ana kanalın hizmet edeceği şebekeler ile birlikte toplam 35 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacağını belirterek, “Tamamlanan bu proje ülkenin en büyük sulama projesi olup, yıllık yaklaşık 60 milyon TL net gelir artışı sağlayacaktır. Ayrıca tarımsal üretimde çok ciddi bir artış olacak, tarıma dayalı sanayi sektörü gelişecektir" diye konuştu. 2009 yılı fiyatlarıyla 900 milyon liraya mal olan proje ile, tarımsal üretimde ciddi artış olacak, istihdam sorunu büyük ölçüde çözülecek, yöreye yaşayanların ekonomik seviyeleri yükselecek ve dışa göçün de önüne geçilmiş olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

KÖYLÜLER, VALİ'NİN YOLUNU KESTİ
Törenin tamamlanmasının ardından Vali Okutan ve beraberindeki milletvekilleri kente dönerken, yol güzergahındaki Tepedibi Köyü’nde köylüler tarafından durduruldu. İçme suyu isteyen 2 bin nüfuslu köyün sakinlerinden Mehmet Esin, Vali Okutan’a, köylerinde içilecek su, elektrik ve hemşire olmadığını söyleyerek yardım istedi. İçtikleri sudan çocuklarının hasta olduğunu iddia eden Esin’i dinleyen Vali Okutan, konuyla ilgileneceğini ifade etti. Bir süre köylüler ile sohbet eden Okutan, daha sonra Şanlıurfa’ya döndü.