Ekonomi Yüksek cirolu şirkete alacak sigortası yolu

Yüksek cirolu şirkete alacak sigortası yolu

15.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Şirketlerin alacak sigortasında limit genişledi. Sigortada dikkate alınan 125 milyon TL’lik ciro üst limiti, yüzde 40’ına kadar artırılabilecek.

Yüksek cirolu şirkete alacak sigortası yolu

 

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğine göre, alacak sigortası şartları arasında yer alan ve sigorta sağlanacak işletmenin yıllık yurtiçi satışlardan elde ettiği cironun 125 milyon TL’den az olması koşulunda değişikliğe gidildi. Buna göre, 125 milyon liralık ciro limitinin yüzde 20’sine kadar artırılabilmesine olanak sağlayan hüküm, yüzde 40’ına kadar artırılabilmesini mümkün kılar hale getirildi. Böylece, daha yüksek cirolu şirketlerin de alacak sigortası kapsamına girebilmesi sağlandı.

Haberin Devamı

KOBİ’lerin poliçe yenileme işlemlerinde bu koşul, 300 milyon TL olarak uygulanabilecek. Tebliğe göre, alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin son mali yılda vadeli satışlardan elde ettiği cirosu yerine cirosunun tamamı esas alınacak.

Komisyon arttı

Tebliğle ayrıca, sistem kapsamında düzenlenen sigorta sözleşmeleri için vergi ve diğer yasal yükümlülükler düşüldükten sonra kalan prim tutarı üzerinden uygulanacak komisyon oranı yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıkarıldı. Primin taksitle ödenmesi halinde de komisyon ödemesi peşin yapılacak. Alacak sigortası için yapılacak risk değerlendirmesinde, sigorta yaptıran işletmeye verilecek risk skoru, prim hesaplamasını etkilemeyecek.

Alacak devlet havuzundan

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Devlet Destekli Alacak Sigortası modeliyle, KOBİ’lerin piyasadan alacakları garanti altına alınıyor. KOBİ’lerin alacaklarını tahsil edememeleri durumunda sigorta devreye giriyor ve KOBİ alacaklarının büyük kısmı, Devlet Destekli Alacak Sigortası Havuzu’ndan karşılanıyor.