02.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Kreditörler ile görüşmelerde anlaşma sağlandığı yönündeki iddialar yalanlanırken, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kendilerinden “absürd” isteklerde bulunulduğunu öne sürdü.
Farklı öneriler
Yunanistan, IMF’ye ödemesi gereken 300 milyon euro’luk geri ödeme konusunda henüz olumlu bir tablo çizemezken, Fransız Le Monde gazetesine demeç veren Çipras, 7.2 milyar euro’luk desteğe ulaşabilmeleri için onay verecek gözlemcilerin kendilerine olmadık şartlar sunduğunu, adeta “ceza vermeye” çalıştıklarını savundu. Çipras’ın bu demecinin, zaten zor ilerleyen görüşmeler üzerinde olumsuz bir etki yaratmasından çekinilirken, Atina’nın cuma gününe kadar IMF’ye 300 milyon euro borç geri ödemesi yapması gerekiyor. Ülkenin ay sonuna kadar ödemesi gereken borç ise 1.6 milyar euro.
Yunan hükümet yetkilileri, bu soruna eninde sonunda bir çözüm bulunacağı ve Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nde çıkma gibi bir planı olamayacağını savunurken, her yerden farklı öneriler yağıyor.
Uzmanlar, Yunanların vergi borçlarını kapatması halinde, Yunanistan’ın kaynak sorununun büyük ölçüde ortadan kalkacağına dikkat çekerken, bazı uzmanlar da, ülkede euro’yla birlikte dolaşıma ikinci bir para birimi sürülmesini öneriyor. Bu fikri dillendirenlerden biri de Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble. Söz konusu modelle Yunanistan’ın, dolaşımdaki parayı daha rahat kontrol edebileceğini belirten Schauble, “Grec” olarak adlandırılabilecek bu parayla halkın vergilerini ödeyebileceği veya günlük alışverişlerini yapabileceğini öne sürüyor. Böylece Yunanistan, euro’yu dolaşımda tutmayacak ve rezervlerini daha rahat kontrol edebilecek.