Ekonomi Yunanistan'da bankalar açılmayacak

Yunanistan'da bankalar açılmayacak

28.06.2015 - 19:53 | Son Güncellenme:

Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin yeni borçlar için öne sürdüğü referandum şartlarını 5 Temmuz'da referanduma götürüyor. Borsa ve bankalar pazartesi açılmayacak.

Yunanistanda bankalar açılmayacak

Yunanistan’da hükümetin, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kurtarma paketinin geri kalan kısmını vermek için öne sürdüğü koşulları referanduma götürme teklifi parlamentoda onaylandı.

Hükümet kanadı ile muhalefet partileri arasında sert tartışmaların yaşandığı parlamentoda yapılan oylamada, bakanlar kurulunun 5 Temmuz'da halk oylamasına gidilmesi kararı 178 milletvekilinin 'evet' oyuyla kabul edildi. 300 sandalyeli parlamentoda 298 milletvekilinin katıldığı oylamada muhalefet partilerinden 120 milletvekili ise karara karşı 'hayır' oyu kullandı.

ECB ve IMF'nin Yunanistan'a borçlarını ödemesi için verdiği son tarih 30 Haziran. Başbakan Alexis Tsipras, bu sürenin ileri atılması için yazılı talepte bulundu. Ancak ECB ve IMF bu talebi reddetti.

Bankalar pazartesi kapalı
ECB ve IMF ödemelerin ertelenmesini kabul etmeyince, Yunanistan Mali İstikrar Konseyi toplandı. Bankalar ve hükümetin görüşmesinden, pazartesi günü bankaları ve borsayı açmama kararı çıktı.

Bankaların açılmama sebebi, ECB'nin Yunan bankalarındaki fon desteği seviyesini dondurma kararı oldu. Mevcut seviyede, birikimlerini kaybetme endişesiyle ATM'lere koşan Yunanistanlıların hesaplarından para çekmeleri halinde, sermaye aktarımına kontrol getirilen bankaların rezervleri bu talebi karşılayamayacak.

Tsipras, ECB'nin tavrı nedeniyle Yunan Merkez Bankası'nın ülke bankalarına bir gün tatil ve sermaye kontrolü önerdiğini söyledi. Bankalardaki tüm paranın güvende olduğunu vurgulayan Tsipras, halka 'endişe etmeyin' çağrısı yaptı.

Tsipras: Sonuca herkes saygı duymalı
Tsipras, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, ülkenin tarihi gelişmelerle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, bakanlar kurulunun halk oylaması kararının, müzakerelerdeki tıkanıklığın çözümüne yönelik atılmış doğru bir adım olduğunu savundu.

Hükümetin bu konudaki kararının Avrupa’da bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandığını belirten Tsipras, “Demokrasiyi doğduğu topraklarda savunmak için (Almanya Maliye Bakanı Wolfgang) Schaeuble’den ve (Eurogroup Başkanı Jeroen) Dijsselbloem’dan izin almayacağız. İsteseler de istemeseler de halk oylaması olacak. Çıkacak sonuca herkesin saygılı olması lazım" dedi.

Tsipras, bazı çevrelerin 5 Temmuz’da yapılacak halk oylamasını ülkenin para biriminin değişmesiyle ilgili bir oylamaya dönüştürmeye çalıştığını ancak hükümetin buna izin vermeyeceğini söyledi.

Hükümetin halk oylaması kararının AB ile köprüleri atmayı amaçlamadığını ifade eden Tsipras, "Kimse bizi Avrupa’dan koparamaz. Bazıları bunu oyun sanıyor. Yunanistan’ın durumu bir oyun değil. Bir halkın onuru oyun değil. Oyun 25 Ocak’ta bitti, 5 Temmuz’da ise tamamen sona erecek. Bize savaş açıldığında savaşmayı ve yenmeyi biliyoruz” diye konuştu.

Muhalefet: Parodi bir oylama
Hükümetin halk oylaması kararına karşı çıkan anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Antonis Samaras ise 'hükümetin parodi bir oylamayla Yunanistan’ı Avrupa’nın dışına itmeye çalıştığını' ifade ederek, “Darbe bir oylama ile ülkeyi felakete sürüklemenize izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

SYRIZA hükümetinin 5 aydır uyguladığı politika ile anlaşmayı geciktirerek borcu daha da büyüttüğünü öne süren Samaras, “Halkı hayır oyu kullanmaya çağırıyorsun. Salı günü Yunanistan’ın kalkınma programı sona eriyor. Memur ve emekli maaşlarını hangi parayla ödeyeceksin. Halk oylamasında ‘hayır’ intihar anlamına geliyor” diye konuştu.

Obama, Merkel'i aradı
ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i arayarak Yunanistan krizinde çözüme ulaşılmasının Euro Bölgesi için önemine değindi. Yunanistan'ın reformlara yeniden başlamasının kritik önemde olduğunu söyleyen Obama, Avrupa'da istikrarın devamına vurgu yaptı.