Ekonomi Yurt içi tasarrufa enflasyon koruması

Yurt içi tasarrufa enflasyon koruması

12.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yurt içi tasarrufları enflasyona karşı koruyacak alternatif yatırım araçları üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Yurt içi tasarrufa enflasyon koruması

 

Tasarrufları döviz kuruna karşı koruyan yatırım araçlarından sonra enflasyona karşı da koruyacak alternatif yatırım araçlarına yönelik çalışmalar yapılıyor. Konuyla ilgili açıklamayı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptı. Mardin'i ziyaret ederek burada düzenlenen toplantıda iş insanlarına hitap eden Bakan Nureddin Nebati şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Yurt içi tasarruf sahiplerinin getirilerinin enflasyona karşı koruyacak alternatif yatırım araçları üzerinde çalışıyoruz. Bu enstrümanlar ve atacağımız ilave adımlarla beklentileri düzelterek enflasyondaki ataleti kıracak ve enflasyonu yıl sonunda makul bir seviyeye getireceğiz."

Nebati, finansal istikrarı sağlayıp, yatırım ortamını güçlendirdiklerini belirterek, "Döviz üretim, yatırım ve ihracat açısından uygun, yönetilebilir noktaya gelmiştir. Kur korumalı mevduat, 728 milyar TL olmuştur" dedi.

'Alım gücü artacak'

Alım gücünü eskisinin de üzerine çıkarmak istediklerini belirten Bakan Nebati, şunları kaydetti:

"Gıda ürünleri, temel ihtiyaç maddelerinde KDV indirimini yaptık. İndirimlerin etiketlere yansıyıp, yansımadığını kontrol ediyoruz. Stokçuluğa izin vermiyor, gerekli önlemleri alıyoruz. 40 bini aşkın işletmeyi saha denetimine tabi tuttuk. Bitkisel yağlarda 30 Haziran'a kadar gümrük vergisini sıfırladık."

Haberin Devamı

Arz güvenliği

Ticari kredilerdeki ivmelenmenin önemli bir bölümünün özel bankalarla gerçekleştirilmesinin sevindirici olduğunu vurgulayan Nebati şöyle devam etti:

"Selektif kredi yaklaşımımızın ekonominin geneline yansıyan olumlu etkilerini de kısa vadede görmeyi umut ediyoruz. Tarım ürünlerine yönelik rekolteyi önceden tespit etmek üzere erken uyarı sistemini kurduk. Her ay düzenli olarak toplanan fiyat istikrar komitesi ile de arz güvenliği konusunda yeni politika oluşturulmasına katkı sağlayacak çalışmalarımıza vurgu yapıyoruz."

40 bine yakın işletme denetlendi

Altının tasarruf aracı olarak kullanılmasında önemli adımlar attıklarını anlatan Bakan Nureddin Nebati şunları söyledi:

“Adımlarımızın etkilerini zaman içinde görüyoruz. Enflasyon sadece bizim değil tüm dünyanın meselesi olsa da bu sorunu kalıcı şekilde ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz, enerji sarf ediyoruz ve elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Hedefimiz enflasyonu makul seviyelere düşürmek. Enflasyondaki artış geçici, vatandaşlara sınırlı yansımasına yönelik adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Fahiş fiyat ve stokçuluğa asla izin vermiyoruz, 40 bine yakın işletmeyi denetledik. Enflasyonist baskı oluşturmadan yatırımlara yönelik kredi kullanımını önceliklendiriyoruz.”

Haberin Devamı

30 bin dekar arazi suya kavuşacak

Mardin’in bitkisel üretim değeri son 10 yılda yüzde 248 oranında artış sağlayarak 4.3 milyar lira düzeyine ulaştığını ifade eden Bakan Nebati şunları kaydetti:

“Geçen ay Şanlıurfa’da iki büyük proje açıkladık. Birincisi elektrik probleminin kökten çözümü için bireysel kooperatiflere GES ile ciddi bir kaynak ayırdık. İkincisi, Ziraat Bankası’nın önderliğinde barajı bitmiş, sulamaya hazır alanların kanal projelerinin tamamlanması... Mardin projesi tamamen bittiğinde 30 bin dekar tarım arazisinin sulanabilmesini öngörüyoruz. Mardin, yıllık ortalama 3 bin saat güneşlenme süresine sahip. Bu sürenin iyi değerlendirilmesi lazım.”