Ekonomi Yurtdışı hisseleri Amerikalı JP Morgan’a emanet

Yurtdışı hisseleri Amerikalı JP Morgan’a emanet

19.09.2010 - 00:48 | Son Güncellenme:

Halka açılmak üzere İMKB’ye başvuran Torunlar GYO’nun portföyünün yüzde 25.16’sının satışında yurtdışı ayağı Amerikalı JP Morgan olacak

Yurtdışı hisseleri Amerikalı JP Morgan’a emanet

Değeri 2 milyar 640 milyon TL’yi bulan portföyünün yüzde 25.16’sını halka arz etmek üzere SPK ve İMKB’ye başvurarak yasal süreci başlatan Torunlar GYO, hisselerinin yurtdışı satışı için Amerikalı finansçı JP Morgan ile anlaştı. Borsaya açılan Torunlar GYO’nun yurtdışındaki hisselerinin satışı artık JP Morgan’a emanet.
Varlıklarının büyük bir kısmını gelir getiren gayrimenkullerde toplayan Torunlar GYO, halka arz yolunda SPK ve İMKB’ye başvurarak son dönemece girmiş ve Türkiye’deki hisse satışlarını İş Yatırım’ın yapacağını açıklamıştı. Yurtdışındaki satışlarda hangi firma ile çalışacaklarına bir açıklık getirmeyen Torunlar GYO, görüşmelerin devam ettiği bilgisini vermişti. Yapılan yeni açıklama ile Torunlar GYO’nun dışırıdaki temsilcisi JP Morgan olacak.

İlgi bekliyorlar
Halka arz hazırlığı yapılan yüzde 25.16’lık kısmın yüzde 21.38’i sermaye artırımı, yüzde 3.77’sinin ise ortak satış yoluyla gerçekleştirileceği açıklayan Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, altı ilde yaptıkları gayrimenkul ve AVM yatırımları ile dikkat çektiklerini ve yatırımcıların hisselerine ilgi göstereceklerini beklediklerini belirtti.
Torunlar GYO’nun tamamlanmış projeler bazında portföy değerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Aziz Torun, “Yatırımlarımızın önemli bir kısmı kira getirisi sağlayan AVM’lerden oluşturuyor. Yatırım odaklı yapımızı sürdürerek halka arzdan elde edilecek kaynakları yine yatırıma aktaracağız. Portföyde yer alan arsalar üzerine geliştirilen projeler için üç yıllık bir süreçte önemli ek yatırımlar planlıyoruz. Biz, kazandığımız paranın tadını çıkaralım demeyiz, işimizle evli olduğumuz için yine yatırım yaparız” diye konuştu.
Torunlar GYO’un halka arz süreci ve portföy yapısı ile ilgili detayları açıklayan Aziz Torun, “Portföy değeri 2.64 milyar TL olan Torunlar GYO, bu değeri itibariyle Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından birisi. İnşaat sektöründeki deneyimlerimize dayanarak 1995 yılından itibaren gayrimenkul geliştirme alanında faaliyete başladık. Bursa Zafer Plaza’yı 1999 yılında bitirdikten sonra yine aynı yıl içinde Ankara’daki Ankamall hizmete girdi. 2004 yılına gelindiğinde ise Antalya’nın en büyük outlet AVM’si olan Deepo Outlet’i kente kazandırdık” dedi.
O yıllardan itibaren GYO olmak için çalışma ve araştırmalara başladıklarını belirten Torun, “Yine birkaç yıllık o dönem içinde Torun Tower’i yapacağımız arsayı, Marmaris Netsel Marina’daki hisseleri, Mall Of İstanbul’un arazisinin satın almalarını gerçekleştirdik. Bu arada Bursa’da inşa ettiğimiz Korupark Evleri’nin ilk iki fazını bitirdik ve sahiplerine teslim ettik. 2008 yılında GYO’ya dönüşerek faaliyetlerimize hız verdik” diye konuştu.

Hisse senedi herkes için
Türkiye’de gayrimenkulün farklı bir yapısı olduğunun altını çizen Torun, “Bizde gayrimenkül sevilir ve mutlaka bir tapunun sahibi olmak istenir, ‘küçük ama benim olsun’ denir. Ama öte yandan da yapımız ortaklığa çok müsait değildir. Artık devir değişti. Yatırımcının güvenini sağlayan bir takım mekanizmalarla artık bir gayrimenkul yerine GYO hissesi almak çok daha mantıklı. Çünkü insanlar aldıkları tapuların vergisi, bakımı, kiralanması, gelir kaydetmesi... gibi sorunlarla uğraşamıyor. Hatta miras olarak paylaşılması dahi sorun çıkarıyor. Bir miktar paraya ihtiyacı olan gayrimenkulün tamamını satmak zorunda kalıyor. Oysa GYO hisselerinde bu sorunlarla uğraşılmaz. İhtiyacı olduğu kadarını satar, kalanını da kendinden sonraki kuşaklara devreder” dedi.

Haberin Devamı

Ödenmiş sermaye yükseltilecek
İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Samsun ve Muğla’da yapılan AVM yatırımları ile dikkat çeken Torunlar Şirketler Grubu’nun iştiraki olan Torunlar GYO’nun halka arz öncesi 176 milyon 100 bin TL olan ödenmiş sermayesinin halka arz sonrası 224 milyon TL’ye yükseltilmesi planlanıyor.

JP Morgan kimdir?
JP Morgan, küresel ölçekte 100'den fazla ülkede finans hizmeti veren bir kuruluş. ABD merkezli bankacılık devi JPMorgan Chase'in bir birimi. Ağırlıklı olarak fon yönetimi, yatırım bankacılığı, özel bankacılık, tahvil ve menkul kıymetler ve ticari bankacılık alanında hizmet veriyor. Şirketlerin halka arz sürecinde danışmanlık yapıyor. Şirketin yönettiği toplam varlıklar 2 trilyon doları buluyor. JP Morgan Türkiye'de bu yıl ayrıca Koza Altın hisselerinin de yurtdışındaki yatırımcılara arzında aracılık etmişti.

Haberin Devamı

‘Konut sektörü destek bekliyor’
İnşaat sektöründeki sıkıntıların giderilmesiyle sektörün ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını söyleyen Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, ülke ekonomisinde lokomotif rol oynayan bir sektöre devletten daha fazla destek yapılması gerektiğinin altını çizdi.

‘Teşvik hızı artırır’
Desteğin acilen yapılması gerektiğini vurgulayan Dumankaya, “Ülke ekonomisine katkısı bu oranda yüksek olan sektörümüz üzülerek belirtmeliyiz ki yeterli teşvik ve desteği devlet tarafından görememekte. Sektörün gelişimi için acilen çözüm getirilmesi gereken konular var. KDV indirimi ve geri ödemeleri, tapu harçları ve arsa üretimi bunlardan sadece birkaçı. Bu konuların çözülmesiyle birlikte sektörünün gelişimi hız kazanacak ve katkıların devamı gelecektir” dedi.

Büyüme sevindirici
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ekonominin ikinci çeyrekte yüzde 10.3 büyümesinde inşaat sektörünün yüzde 21.9’la en fazla büyüyen sektör olmasını da değerlendiren Dumankaya gelişmeyi ‘sevindirici olarak’ nitelendirdi.
Küresel kriz sonrasında ekonomiyi değerlendiren Dumankaya, “2009’da genel itibariyle daralmanın hâkim olduğu sektör, yılın son çeyreğinden itibaren tekrar yükseliş trendine girmişti. 2010 yılının ilk altı ayında bu büyüme artarak devam ediyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, 2009’un ilk altı ayında kullanılan mortgage kredileri 906 milyon TL seviyelerindeyken bu yılın ilk altı ayında bu rakam büyük bir ilerleme kaydetmiş ve 6 milyar 700 milyon TL seviyelerine kadar ulaşmıştı. 2009 sonlarında ekonomide oluşmaya başlayan büyüme ortamı ve finans sektörünün elindeki likiditeyi konuttan yana kullanma eğilimi, konut kredilerinde daha önce görülmemiş cazip faiz oranlarınıda beraberinde getirdi” diye konuştu.

‘Faizler çok düşük’
Mevcut konut faizlerinin gerilediğine değinen Dumankaya, “Sektörün altın çağını yaşadığı 2005 yılındaki yüzde 1’in çok altına inerek yüzde 0.82 seviyelerine kadar dip yaptı. Faiz oranlarının cazip olması ve piyasada yeterli miktarda nitelikli konut arzının olmasıyla birlikte bu durum, 2009’da durgun seyreden konut sektöründeki alımları tekrardan canlandırdı” dedi.

Haberin Devamı

Arnavutköy Haraçcı’da 5 arsa yeni sahibini bekliyor
İstanbul Defterdarlığı Arnavutköy Haraçcı’da 5 arsayı satışa çıkardı. Defterdarlık tarafından satışa çıkarılan arsalar 967 ile 1.552 metrekare arasında değişen farklı büyüklüklere sahip.
Arsalar için 475 bin TL ile 305 bin TL arasında değişen tahmini bedeller tayin eden İstanbul Defterdarlığı, geçici teminat olarak 95 bin TL ile 59 bin TL aralığında değişen rakamlar istedi.
Arsaların ihalesi 14 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

TOKİ’nin işyerlerine gösterilen ilgi büyük
Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) konut projeleri kapsamında yaptığı ticaret merkezlerindeki işyerleri, satışa çıktıkları tahmini bedellerin çok üzerinde alıcı buldu.
Türkiye’nin değişik illerdeki konut projelerinin içinde yer alan 290 işyerinin yapılan açık artırmasında 243 işyeri yeni sahiplerini buldu. Tahmini değer toplamı 15 milyon 666 bin 267 TL olan işyerleri için alıcılar, tahmin edilen fiyatların yüzde 154.4 fazlasını ödedi.
Bazı işyerlerinin tahmini bedelin 4-5 katı fiyatla alıcı bulması dikkat çekerken İstanbul’da 197 bin liralık tahmin bedelle satışa çıkarılan bir dükkan 735 bin liradan alıcı buldu. Yine İstanbul’da 403 bin lira tahmini bedelli bir dükkan ise 1 milyon 200 bin TL’den satıldı.
Alıcılara farklı ödeme şekillerinin sunulduğu satışta daha önce peşin ödemelerde yapılan indirimler bu satışta uygulanmadı. Yapılan açıklamaya göre alıcılar taşınmazların bedelinin yüzde 15’ini peşin, kalanını 120 ay vadeyle ödeyebilecek. Eskidji aracığıyla yapılan satışta isteyenler ödemenin tamamını peşin yapabiliyor.

Haberin Devamı

Antalya’ya yaz bereketi
Konut fiyatları ağustosta arttı

Garanti Bankası ve reidin.com Emlakendeks tarafından gerçekleştirilen emlak ve gayrimenkul araştırmasının ağustos ayı sonuçları açıklandı. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’ni kapsayan araştırmaya göre ağustos ayında konut fiyatları en çok Antalya’da artarken, en çok değer kaybettiği il Adana oldu.
Raporda yer alan verilere göre, Antalya, bir önceki ayla karşılaştırıldığında satılık konut fiyatlarındaki metrekare başına yüzde 0 .98’lik değer artışıyla, ağustos ayında konut fiyatlarının şampiyonu oldu. Antalya’da metrekare satış fiyatı 819 TL’den 827 TL’ye yükselirken bir önceki aya göre konut satış fiyatlarında yüzde 0.50 oranında düşüş yaşanan Adana’da ise metrekare bazında satış fiyatı 597 TL’den 594 TL’ye indi.
Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’de konut satış fiyatları sırasıyla yüzde 0.36, yüzde 0.08, yüzde 0.09 ve yüzde 0.12 oranında artarken, Adana’da yüzde 0.50 oranında azaldı. Bursa’da ise konut satış fiyatlarında bir önceki aya göre değişiklik olmadı.

Arnavutköy değer kazandı
Rapor, Ağustos 2010’da satılık konut fiyatları açısından bir önceki aya göre en çok değer artışı yaşanan ilçenin yüzde 2.08 ile Arnavutköy, en çok değer kaybı yaşanan ilçenin ise yüzde 2.02 ile Gaziosmanpaşa olduğunu ortaya koydu.
Bir önceki aya göre kira değerleri incelendiğinde ise metrekare kira değerinin 3.30 TL’den 3.35 TL’ye çıktığı Adana, yüzde 1.52’lik artışla kiraların en fazla yükseldiği şehir oldu. İzmir ise yüzde 0.82 oranındaki düşüşle, bir önceki aya göre kiraların en fazla gerilediği il olurken, İzmir’de metrekare kira değeri 4.89 TL’den 4.85 TL’ye düştü.

İHALE GÜNLÜĞÜ
Takasla otopark ve çarşı yaptırılacak

Esenyurt Belediyesi İstiklal Mahallesi’ndeki arsa üzerine takas yolu ile meydan, çarşı, kapalı pazar ve otopark yaptıracak. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın açıkladığı yaklaşık maliyetlerine göre tahmini yatırım maliyeti 15 milyon 750 bin 315 TL+KDV olarak belirlenen ihaleye geçici teminat olarak 472 bin 509 TL istendi. İhale 30 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilecek.

Göktürk içinde arsa arayışında olanlara
İstanbul Defterdarlığı Eyüp Göktürk Mahallesi’ndeki 206 metrekare büyüklükteki arsayı satışa çıkardı. İmar planlarında konut alanı olarak işaretlenen arsa için 342 bin TL tahmini bedele tayin edilirken geçici teminat olarak 68 bin 400 TL istendi. İhale 13 Ekim 2010 tarihinde yapılacak.