Ekonomi Yüzer fabrika denize indirildi

Yüzer fabrika denize indirildi

17.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yeni büyüme hikayemizi sanayi ve teknolojiyle yazacağız. Öncelikli sektörlerimizi belirledik. Bu sektörlerde atılımı sağlamak üzere, lojistikten insan kaynağına, eğitimden dijital dönüşüm alanlarına kadar geniş bir yelpazede yatırımlar yapacağız” dedi.

Yüzer fabrika denize indirildi

Yalova’nın Altınova ilçesindeki Tersan Tersanesi’nde Kanadalı “Ocean Choise International” firması için inşa edilen “Calvert” isimli Arktik Fabrika Balıkçı Gemisi’nin denize iniş töreninde konuşan Varank, bir gemiyi değil, tabiri caizse yüzer bir fabrikayı denize indirdiklerini, ham maddenin elde edilmesinden paketlenmiş son mamule varıncaya kadar, ürünün tüm aşamalarının bu gemide hayat bulduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İlklere imza atıldı

Varank, bunun Türk tersaneciliğinin ve gemi mühendisliğinin ulaştığı seviyeyi göstermesi bakımından son derece gurur verici olduğuna dikkati çekerek şu bilgileri verdi:

“Tersan, son 10 senede bir çok ilke imza attı. LNG ile çalışan kargo gemisinden, hibrit feribotlara, yolcu gemilerinin üretimine kadar pek çok alanda büyük işler başardı. Yine burası, fabrika balıkçı gemileri ve elektrikli feribotlarda dünyanın önde gelen tersanelerinden biri konumuna geldi. Tabii burada takım çalışmasının ne denli önemli olduğunu görüyoruz. Burası, bünyesinde 3 bin 800 kişiyi barındıran, işçisinden mühendisine yöneticisine kadar herkesin tek bir amaç uğruna alın teri döktüğü bir ekmek kapısı.”

Haberin Devamı

Tersan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Paksu da geminin teknik donanımı hakkında katılımcılara bilgi verdi. Ocean Choise International adına konuşan Blaine Sullivan ise bu alanda ilk gemiye sahip olmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, geminin inşasında emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından “Calvert” isimli gemi denize indirildi.

Yerlilik oranı % 55’i aştı

Denize indirilen gemideki yerlilik oranının yüzde 55’i aştığını anlatan Varank, “Kullanılan yerli ürün oranı arttıkça, sanayimizin diğer alt sektörleri de buradan besleniyor ve büyüyor” dedi. Dünyada, alanında lider olmak için Ar-Ge’ye yatırım gerektiğini vurgulayan Varank şöyle devam etti:

“11. Kalkınma Planımız da bu gayretin en somut göstergesi ve teminatıdır. Planı bir bütün olarak rekabetçi sanayiyi ve verimliliği merkeze alarak kurguladık. Yeni büyüme hikayemizi sanayi ve teknolojiyle yazacağız. Öncelikli sektörlerimizi belirledik. Bu sektörlerde atılımı sağlamak üzere, lojistikten insan kaynağına, eğitimden dijital dönüşüm alanlarına kadar geniş bir yelpazede yatırımlar yapacağız.”

329 gemiye teşvik verildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, gemi inşa yatırımlarını desteklediklerini belirten Varank, “Bu kapsamda son 7 senede 329 gemiye teşvik belgesi düzenledik, bu projelerin 224 tanesi de tamamlandı” dedi. Tersanelerde gemi inşasında kullanılan sac, motor ve pervane gibi tüm malzemeler için KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti sunduklarını kaydeden Varank şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“İşçiler için de 18 ay boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği sağlıyoruz. Tersanelerimiz Ar-Ge teşvikleri ve TÜBİTAK desteklerinden de faydalanabiliyor.”