Ekonomi Zirai Kazanç Nedir? Zirai Kazanç Örnekleri Nelerdir?

Zirai Kazanç Nedir? Zirai Kazanç Örnekleri Nelerdir?

14.06.2021 - 14:56 | Son Güncellenme:

Zirai faaliyetler neticesinde elde edilen kazançlar zirai kazanç olarak isimlendirilmektedir. Bu kazançlar Gelir Vergisi Kanununa göre bir takım düzenlemelere tabi tutulmuştur. Zirai kazanç nedir? Zirai kazanç örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Zirai Kazanç Nedir Zirai Kazanç Örnekleri Nelerdir

Arazilerde, deniz ya da göl kenarlarında, üretme, ekim, bakım, yetiştirme, ıslah işlemleri ile y da doğrudan doğadan istifade ederek yapılan faaliyetler, zirai faaliyet olarak isimlendirilmektedir.

Zirai Kazanç Nedir?

Arazi, göl, nehir bölgelerinde yapılan ekim, bakım, dikim, üretme, yetiştirme, ıslah işlemleri ya da doğrudan doğadan faydalanılarak yapılan orman, hayvan ve balıkların avlanması, satılması ve bu ürünlerden faydalanılması faaliyetleri zirai faaliyet olarak isimlendirilmektedir.

Nebat ya da hayvanların doğrudan arazi üzerinde olmaması zirai faaliyetlerin durumunu değiştirmemektedir. Erkek damızlıkların beslenmesi, çiftçilik ile alakalı ziraat makineleri ve aletlerin çalıştırılması da zirai faaliyet grubuna girmektedir.

Elde edilen ürünlerin satılması amacı ile dükkan açılması durumunda ürünlerin dükkana gelinceye kadar geçtikleri süreçler de zirai faaliyet olarak değerlendirilmektedir.

Zirai faaliyetler yapan gerçek kişiler çiftçi olarak isimlendirilmektedir. Su ve kara avcılığı, balıkçılık, hayvancılık, rençber faaliyetinde bulunan kişiler de çiftçi olarak sayılmaktadır.

İşletme büyüklüğünü aşan, 10 yaşından küçük iki traktörü bulunan, biçerdöveri ve bu işlem için bir aracı bulunan kişilerin gelirleri ticari kazanç hükümleri doğrultusunda vergilendirilmektedir.

Gerçek usulde vergilendirilen çiftçiler bir yıl içinde yapmış oldukları faaliyetlerden sonra zarar etseler de o yıl içindeki Mart ayının sonuna kadar gelirlerini beyan etmeleri gerekmektedir. Beyan edilen kazanç vergileri iki taksit olarak Mart ve Temmuz aylarında ödenmektedir.

Zirai Kazanç Örnekleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Mantar yetiştiriciliği

Arı yetiştiriciliği

At yetiştiriciliği

Arazilerde yapılan ekim dikim işleri

Arazi üzerinde doğrudan ya da dolaylı bir şekilde yapılan tarımsal işlemleri

Balık yetiştiriciliği ya da avcılığı

Hayvan yetiştiriciliği zirai kazanç örnekleri olarak gösterilebilir.