Ekonomi Zirveden acı reçete çıktı

Zirveden acı reçete çıktı

12.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Zirveden acı reçete çıktı

Zirveden acı reçete çıktı


Koalisyon partilerinin liderleri, yeni ve ek vergileri içeren 'gelir artırıcı önlemler paketi'nin bir an önce hayata geçirilmesini kararlaştırdı


       Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında önceki gün yapılan liderler zirvesinde "gelir artırıcı önlemler ve düzenlemeler" paketi kabul edildi. Birçok ek ve yeni vergiyi içeren bu paketin uygulamaya konulması için gerekli yasal düzenlemeler hızla TBMM'den geçirilecek. Bakanlar Kurulu kararı gerektiren düzenlemeler için de kararnameler imzaya açılacak.
       Toplam tutarı 3 - 4 katrilyon arasında değişecek şekilde hesaplanan "gelir artırıcı önlem ve düzenlemeler" paketi hemen her mal ve hizmet unsuruna ek vergi, ya da yeni vergi getirilmesini öngörüyor.
       Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı ve Bakan Sümer Oral tarafından zirveye sunulan vergi paketinde, 170 metrekare ve üzerindeki konutlardan mükerrer Emlak Vergisi alınması yer aldı. MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, bu öneriye "Türkiye'deki ortalama konut büyüklüğünün 170 metrekarenin oldukça altında olduğu" gerekçesiyle çekincesini koydu. Bunun üzerine, mükerrer Emlak Vergisi uygulanacak konut büyüklüğü 120 metrekare ve üzeri olarak saptandı.
       Yeni getirilen "iletişim vergisi" ile tüm telefon konuşma ücretleri için "konuşma - kontür sayısı" tutarının yüzde 25'i düzeyinde iletişim vergisi alınması kararlaştırıldı. Ayrıca Tekel ürünleri ile tüm içki ve sigara bedelleri üzerine yüzde 10 oranında ilave vergi konulması benimsendi. Zirvede benimsenen bir başka karar da araç sahiplerinden 1999'da ödedikleri Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin bir kez daha tahsil edilmesi oldu.
       Mevduat ve repo gelirlerindeki stopaj oranlarının birer puan daha artırılması önerisi benimsenirken, İMKB, SPK ve RTÜK'ün fonlarına da yılbaşından itibaren spotaj getirilmesi kararlaştırıldı. Bu uygulama yatırımcıları etkilemeyecek. İMBK, SPK ve RTÜK'ün gelirlerinin bir bölümünden devlete kaynak aktarılmasını sağlayacak.
       Zirvede, Katma Değer Vergisi'nde de (KDV) temel tüketim malları dışında kalan ve ağırlıklı bölümünü dayanıklı tüketim mallarının oluşturduğu yüzde 15 - 23'lük oranların birer puan artırılması kararlaştırıldı.

Bankacılık Kurulu'nda yine uzlaşma sağlanamadı

       Liderler zirvesinin gündem maddelerinden biri olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) üyelerinin seçimi konusunda uzlaşma sağlanamadı.
       BDDK'nin başkanının kim olacağı zirve gündemine gelmez iken, DSP kanadının aday ismi Hazine kontenjanından Zekeriya Temizel olarak bildirildi. MHP kanadından ise DPT kontenjanından önerilen isim Kemal Çevik oldu. Merkez Bankası ve SPK adaylarının "kesinleştirilmediği" gerekçesi ile BDDK konusunun Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan tarafından "tekrar ele alınmak üzere" zirve gündeminden çekildiği öğrenildi.
       Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal da liderler zirvesine IMF ile görüşmeler hakkında bilgi sundu. Önal, görüşmelerin "teknik" boyutunun tamamlandığını, herhangi bir "pürüz" bulunmadığını, stand - by anlaşması metni ile niyet mektubunun içeriği ve taahhütlerin ana hatları konusunda da mutabakatın sağlandığını bildirdi.