GüncelOtopark yönetmeliği değişti

Otopark yönetmeliği değişti

05.04.2021 - 16:08 | Son Güncellenme:

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni otopark yönetmeliğine göre, konutlara otopark yapılması için bahçe alanları değerlendirilmeye açıldı. Konutların bahçelerinde, bahçe niteliği bozulmadan zeminin altına otopark inşa edilecek. Ayrıca 20 ve üzeri araç sayısı olan otoparklarda elektrikli araçlar için şarj ünitesi zorunluluğu da getirildi.

Otopark yönetmeliği değişti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Otopark Yönetmeliği, elektrikli araçlara %5’lik bir alan açılması zorunluluğu getirdi. Yine bu tür araçlar için gerekli olan şarj üniteleri de zorunlu olacak. Bölge otoparkları ve AVM’lerde ise elektrikli araç için ayrılan yerin oranı %10 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Konutlarda oluşturulacak otoparklar, sokağa 5 metre mesafesi olan binalarda, 2 metre boşluk bırakarak sokakta yaya trafiğine engel olmayacak şekilde,  zeminde inşa edilecek. Yönetmelik ayrıca, otopark alanının üzerinin 30 cm toprakla kaplanıp yeşillendirilmesini de düzenliyor. Konut otopark giriş ve çıkışları bahçeden olacak.

Otopark yönetmeliği dairelere ayrılacak yerleri metrekare hesabına göre belirledi. Buna göre, binalarda, 80 metrekare altı 3 daire için 1, 80 ile 120 metrekare arası 2 daire için 1, 180 metrekare her daire 1, 180 metrekare üstü her daire için ise 2 otopark alanı oluşturulmasına karar verildi.

Müstakil ev ve villa sahipleri ise bahçelerinin tamamını isterlerse otopark olarak düzenleyebilecekler.