En Annus Mirabilis

Annus Mirabilis

21.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Annus mirabilis', 'mucizevi yıl' demek. Bu Latince deyim, ortaçağ tarihçileri tarafından bir yıl içerisinde meydana gelen ve ulusların yaşamını değiştiren bir dizi olağanüstü olayın yaşanacağı yılları ifade etmek için kullanılmış. 2004 yılı, türkiye için gerçekten de ülkenin kaderini çarpıcı şekilde etkileyecek bir yıl. avrupa birliği'nin geleceği, liranın sıfırlarıyla son birliktelik, IMF ile yolları ayırma çalışmaları bu yıl gerçekleşecek ya da ertelenecek, belki de hayal olacak. Beklentilerin gerçekleşmesi tabii ki 'her şey yolunda giderse' kaydına bağlı. Çünkü, olağanüstü durumlar bir yana bırakılırsa, Türkiye birçok önemli sorununu 2004'e taşıyor. Piyasaların dikkati Kıbrıs ve AB konuları üzerinde. Irak'ta Türkiye'nin başını ağrıtacak yeni gelişmeler de olası. Peki işler yolunda giderse ne olacak? Türkiye krizin yaralarını sarabilecek. Bütün program hedeflerinin gerçekleşmesi mümkün olacak ve büyüyen, üreten, ihraç eden bir ekonomi göreceğiz. Pembe mi yoksa siyah mı ,siz seçin

Annus Mirabilis



Annus Mirabilis

Ekonomik krizin sıkıntılarını yaşayan Türkiye, 2003'ü yeni bir iktidarla karşıladı. Irak'ta savaş oldu. Türkiye'nin asker göndererek fiilen katılımı gündeme geldi. Tezkere çıkmayınca ABD ile ilişkiler gerildi. Kıbrıs'ta Annan Planı üzerinde kopan fırtınalar sürdü, AB ile ilgili sorunlar gündemdeki ağırlığını korudu. İstanbul'da dört bombalı saldırı olayı yaşandı...
Yılın bitimine 10 gün kala 2003'ün genel bir bilançosu çıkarılacak olursa; İmar Bankası'ndaki büyük dolandırıcılık olayına karşın hükümetin ekonomik programın hedeflerine bağlılığı, 'krizden çıkış' sürecinin devamını sağladı, Türkiye büyümesini sürdürdü, enflasyon artış hızı ve faizler düştü, 'borç çevrimi' gibi kritik bir sorunun ağırlığı azaldı.
Ancak bunlar yaşandı, olan oldu, geride kaldı... Asıl sorunumuz 2004'te neler olacağı?.. Milliyet Business, Türk basınında bir ilki de gerçekleştirerek, kendi tarzında erken bir 'yeni yıl partisi' hazırladı. Türkiye'nin önde gelen ekonomi ve politika yazarları, uzmanlar, bankacılar, yabancı büyük yatırımcı ve derecelendirme kuruluşlarının analistleri beklentilerini anlattı. Böylece 2004'te neler olabileceği, olasılıklar, riskler saptandı.
Sonuçta ortaya çıktı ki, 2004'ten herkes umutlu. Hemen herkes, 2004 için, TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'ın 'annus mirabilis' (olağanüstü bir yıl) dileğine katılırcasına olumlu beklentiler dile getirdi. Bu beklentilere göre 'eğer her şey yolunda giderse' önümüzdeki yıl Türkiye için bir 'dönüm' noktası olabilecek. Ekonomik programın bütün hedefleri gerçekleşecek, eğer bir sapma olursa da bunlar küçük marjlarda kalacak. Türkiye, muhtemelen ekonomi kaynaklı yeni bir kriz üretmeyecek.
Peki, hiç mi risk yok? Elbette var! Ama hatırlayalım, son dört bombalı saldırıdan yarım saat sonra piyasalarda bütün çarklar tıkır tıkır döndü, komşuda savaş varken Türkiye'nin turizm geliri arttı. Kıbrıs sorunu, AB ile yaşanan problemler piyasalarda ciddi bir sıkıntı yaratmadı... 2004'te yine benzer olaylar elbette yaşanabilir ama Türkiye bu tip krizlerle başa çıkmasını da öğrendi, direncini artırdı. Türkiye'nin geliştirdiği bu bağışıklık da güven verici bulunuyor.




BUSINESS