En Bergama'nın taşını İngiltere Kraliyet Ailesi'ne sattı

Bergama'nın taşını İngiltere Kraliyet Ailesi'ne sattı

31.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Balkan göçmeni Nihat Öztüre'nin temellerini attığı şirketler büyüdü, 28 şirketi kapsayan büyük bir grup oldu. İşin başına Nezih, Ecmel, Can ve Cem kardeşler geçti. Kireçte dünyanın beşinci büyük üreticisi olan Öztüreler'in ürettiği dekoratif taşlar birçok ünlünün evini süslüyor. Bu ünlülerden biri de İngiliz Kraliyet Ailesi

Bergamanın taşını İngiltere Kraliyet Ailesine sattı





Öztüre ailesine ait Öztüre Holding, kireç üretim ve ihracatında Türkiye'nin en önemli şirketlerine sahip. 10 ilde kireç fabrikaları var. Dekoratif taş işinde de Pietra Kaikos markası ile ihracat yapıyor. Bergama'daki tesislerinde 11 çeşit taş işleyen Öztüreler'in dekoratif taşları, İngiltere'de Kraliyet ailesinin bazı yazlık saraylarında kullanılmış. Türkiye'de İstanbul'da birçok villanın yanı sıra Fatih Terim'in Yalıkavak'taki villasında da kullanılmış. Avrupa'ya İsrail, ABD, Kanada ve Japonya'ya ihracat yapıyor.
Öztüreler Balkanlar'dan gelip Bergama'ya yerleşmişler. İlk kireç tesisini de 28 Mart 1950'de kurarak işe başlamışlar. Baba Nihat Mithat Öztüre; hırslı ve iddialı bir işadamı olarak tanınıyor. Öztüre ailesinin bugün 28 şirketi var. Holdingin Genel Koordinatörlüğü'nü oğlu Nezih Öztüre yapıyor. Ecmel, Cem, Can Öztüre de şirketin yönetiminde.

Oğluyla birlikte okudu
TÜSİAD üyesi, EBSO Başkanvekili ve Belçika Fahri Konsolosu olan Nezih Öztüre, "Babam çalışkan biridir. 1961'de ben doğarken, kendisi de İktisat Fakültesi'ne girmiş. Ben 1980'de üniversiteye girerken de sınavlara birlikte girdik, iktisatı kazandı ama işlerin yoğunluğundan yarım bıraktı. 27'si sanayi, biri de dış ticaret olmak üzere 28 şirketi kurduk" diyor.

Belçikalı Carmos ile ortak
1991'de dünyanın ikinci büyük üreticisi Belçikalı Carmos'un ortaklık teklifini kabul eden Öztüreler kireçte artık uluslararası bir oyuncu haline gelmiş durumda. Bu ortaklıktan sonra da Türkiye'deki iki yabancı sermayeli kireç fabrikası alınmış.
Öztüreler'in 2002 sanayi cirosu 60 milyon dolar. Bunun 25 milyon doları kireçten geliyor. Tekstil şirketi Karyateks, iki fabrikadan 25 milyon dolarlık ihracat yapıyor. GAP, Banana Republic, Esprit ve Zara'ya üretim yapan Karyateks, konfeksiyon sektörüne teknoloji desteği veren Konsan'a da ortak.
Öztüre Grubu, Türkiye'de ilk ekolojik gübreyi, ilk biyo - dizel üretimi yapan firma... Ayrıca Türkiye'de karbon üretimi yapan tek firma olma özelliğini de taşıyor. Çok yakın zamanda girdikleri dekoratif taş üretiminde yalnızca Türkiye'de değil, dünyanın sayılı üreticilerinden biri haline gelen Öztüre Holding; Londra, Edinburg, Belfast, Midilli, Alllicante, Barcelona, Atina, Selanik, Amsterdam, Maastrich, Münih, Frankfurt, Viyana, İnnsbruck'ta bayilikler açtı.
Grubun iddialı olduğu dış ticaret şirketi Pergamon, 150 milyon dolarlık hacmiyle Ege Bölgesi'nin ikinci büyük ihracatçısı.

Fotoğrafçı, pilot, patron
Öztüre Holding Genel Koordinatörü Nezih Öztüre, fotoğraf çekmeye oldukça meraklı... 15 yıldır fotoğraf çeken Öztüre, ilk kişisel sergisine "Mucize Peşinde" adını koymuş. Beşinci sergisini 2003 yılı içinde açan Öztüre, gelecek yıllarda yurtdışında da sergiler açmayı planlıyor. Nezih Öztüre, su altı fotoğraflarının da yer alacağı "İki Yaka" adlı sergisiyle Türk - Yunan dostluğunu pekiştirmeyi planlıyor.
Holdinge ait tüm fabrikalar, bir "Hayvanat Bahçesi" gibi. Dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen hayvanlar için özel alanlar hazırlanmış.
Öztüre Vakfı'na kalıcı gelirler sağlayabilmek için 5 bin ceviz ağacı dikilmiş, şimdi hedef 50 bine çıkarıp; elde edilecek gelirle başarılı öğrencilere burs verebilmek. Öztüre, aynı zamanda usta bir pilot. Gemi kaptanlığının dışında bir de uçak pilotluğunu hobilerine eklemiş.

17 fabrikası var ama yazlığı yok
Öztüreler'in özelliği, kazandıklarını kata, yata, arabaya yatırmaması. Türkiye'de 17 fabrikası var ama bir yazlığı bile yok. Sürekli yeni girişimlerde bulunuyorlar. Yeni teknolojilere yatırıma hazırlanıyorlar.
Türkiye'nin ilk ekolojik gübresini üreten Öztüreler, Ege Bioteknoloji ile de biyo - teknolojide Türkiye'nin ilk şirketini kurma iddasında. Şirket buradan elde edeceği yakıtı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne satmak istiyor. Hedef; gıdadan yakıt üretmek. Öztüre, "Bu proje ile Türkiye'de bir biyo - dizel pazarı yaratacağız. Pazar yaratmak da sanayiciliktir" diyor.



BUSINESS