En 'Bir aile anayasamız var'

'Bir aile anayasamız var'

11.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Bir aile anayasamız var'

Bir aile anayasamız var





İzmir'in büyük sanayi ailelerinden Yaşar Grubu'nda, kurucu Selçuk Yaşar'ın, yönetimi kızlarına bırakmasından sonra, İnci Holding'te de benzer bir devir gerçekleşti. 51 yıllık iş yaşamından, 'artık yorulduğu' gerekçesi ile çekilmek isteyen 82 yaşındaki Cevdet İnci, yönetimi beş kızına devretti. İnci Holding'in yönetim kurulu başkanlığını büyük kızı Emel İnci Önal üstlendi. Emel Hanım, bünyesinde 20 şirket bulunan ve 2003'te 160 milyon dolar ciro gerçekleştiren İnci Holding'i kardeşleri Ümit Elbirlik, Şerife Eren, Meral Zaim ve Perihan İnci ile birlikte yönetecek.

Beşi bir yerde
Cevdet İnci, "Benim beşi bir yerdelerim" diye sözettiği beş kızını ve yeni yönetim modelini şöyle anlatıyor:
"Emel'i kardeşlerinin en büyüğü olduğu için tercih ettim. Bayrağı başarıyla taşıyacağına eminim. Kızlarımın hepsine güveniyorum. Hayatımın sonuna kadar üretmeye devam edeceğim. Ancak yorulduğumu hissediyorum. Bırakmanın zamanı geldiğini düşünüyorum. Benim bıraktığım yerden kızlarım ve profesyonel kadrolarımız devam edecek. Holding olarak büyük hedeflerimiz var. Örneğin 2004'te alüminyum jant fabrikası sayısını üçlemek istiyoruz. Rusya'daki akü tesislerimizi de genişleterek bu ülkedeki pazar payımızı yüzde 5'e çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun dışında yeni sürprizleri de artık yeni yönetimimiz açıklayacak..."
Aydın - Sultanhisar'lı Cevdet İnci'nin 1940'lı yıllarda İzmir'e tarım ürünleri, İzmir'den de Aydın'a lastik ve otomobil yedek parçaları götürerek ticaret yapmasıyla başlayan aktif iş yaşamı, yönetim devri ile birlikte fiilen son bulacak. 1952'de İncitaş'ı kurarak holdingin temellerini atan Cevdet İnci, ilk iş yıllarındaki jant üretimini şöyle anlatıyor: "1940'lı yılların sonunda oto yedek parçası ticareti yapıyordum. Kırılan jantlara, yetersiz akülere çözüm aradım. Temin edemediğim jantları üretmeye karar verdim. Böylece, şartlar beni, ticaretten sanayiciliğe taşıdı..."

BMW'nin aküsü
Akü konusundaki üretim kararı da benzer 'yaşanmışlıklardan' doğuyor. 1978 model BMW'sinin aküsünün beş yıl dayanmasına karşın yerli akülerin ancak bir iki yıl dayanması kafasına takılıyor. Cevdet Bey gerisini şöyle anlatıyor: "Bu konuda araştırmalar yapmaya başladım. Avusturyalı akü üreticisi Dr. Leopard Jungfer - Baren ile anlaştık. İnci Akü, 1984'te kuruldu ve üretime başladı."
İnci'nin firması büyüdü, ihracata başladı, Avrupa pazarının en önemli üreticilerinden Ceac'ın dikkatini çekti ve Ceac'la birleşti. 1995'te dünya akü lideri Exide, Ceac'ı bünyesine kattı, böylece İnci - Exide ortaklığı doğdu. Rusya ve Ukrayna'da akü fabrikaları kurdular. İnci, Jantaş'ta da ABD'li Hayes Lemmerz ile ortak oldu.
İnci, 10'u sanayi kuruluşu, diğerleri lojistik, sigortacılık, temsilcilik ve distribütörlük alanlarında olmak üzere toplam 20 şirket kurdu.

İnci Holding'in yeni Yönetim Kurulu Başkanı Emel İnci Önal:
"Kendimizi bildik bileli ailece çalıştık. Bu bir bayrak yarışı ise yeni dönemde bayrak bende olacak. Ancak önemli kararları yıllardır beraber alıyoruz. Yine öyle yapacağız. Babam onursal başkanımız olarak işten çekilmiş değildir. Beş kız kardeş 10 yıldır zaten birlikte çalışıyoruz. Altı ayda bir aile konseyimiz toplanıyor. Dünyanın dört bir yanına dağılmış aile üyeleri bu toplantıya geliyorlar. Babam kendi verilerini çok iyi değerlendirmiştir. Aslında bizi de çok iyi değerlendirmiştir. Şimdi üçüncü kuşağı da bu değerlere uygun yetiştiriyoruz. Dokuz torundan ikisi grupta. Kısa zamanda devreye gireceklerini düşünüyorum.
Bizde ailenin işbirliği çok önemli. Herkes aynı yere koşmuyor. Bütünün bir parçasıyız, daha sonra parçaları birleştiriyoruz. Dolayısıyla hiçbir zaman yollarımız çakışmıyor. Herkes kendi yeteneğini, aile içinde aldığı konumu genetik verileriyle birleştiriyor. Bir aile anayasamız bulunuyor ve toplantılarda buna harfiyen uyarız. Holding Yönetim Kurulu'nda aile dışında bir üyemiz yok. Zaten holding aileye aittir ve bir yatırım şirketidir. Önemli olan üretim ve üretimin yönetimidir."



BUSINESS


Türkler'in kılavuzu çinli yavuz
'Bush işini yarım bırakmamalı'
Tüpraş'a temiz para
Turgut Özal 40, Tayyip Erdoğan 20 milyon dolar
Londra'da her gün bir ev satıyor
Markalar sevimli, hatırlanabilir ve sevilebilir olmaya çalışıyorlar
Çocuk da yaptılar, kariyer de
Durumu kanuna uyduruyoruz
Cevdet Bey ve kızları
Vergide beyan ve ödeme süreleri değişti
'Ne alırsan 1 milyon' mağazaları Çin malları ile dolup taşıyor...
Karamehmet'in kreditörü Northway'in Kuzey Irak'ta petrol yatırımı var mı?
İyi, kötü, çirkin...
Sertab, kültürel farkların üzerinden kayıp geçti
Askere e - cüzdan ciroyu yüzde 300 artırdı
Esma Esad ve Kraliçe Ranıa'nın modacısı, "Ortadoğu'nun Versace'si"