En Burgys'de 29 çeşit var

Burgys'de 29 çeşit var

22.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Burgys'de 29 çeşit var

Burgysde 29 çeşit var





Türkiye'de fast food türü yiyecekler çok eskidir. Aslında hemen her ilimizde bu tip yiyecekler var. İzmir'in kumrusu, Antep'in nohut dürümü, İstanbul'un goralı'sı, Urfa'nın ciğerli yufka dürümü, Tekirdağ, İnegöl ve İzmir köftesi... Ama bunların hiçbiri belli bir standarda oturtulup ciddi anlamda ticarileşemedi. Köftecilerimiz zincir olamadı.
Bugün hamburger diye bildiğimiz fast foodun temeli de köfte - ekmektir. Almanya'nın Hamburg kentinde yapılan bir köfte çeşididir. Bizim köfteciler, zincir kuramayınca yabancı zincirler gelip kentlerimizde köfte - ekmek dükkanı açtılar. ABD'de soyadı McDonald's olan bir girişimci Hamburg usulü köfteye kendi adını vererek markalaştırdı ve standartlaştırdı, ün kazandı..
Herkesin yaptığı sıradan bir işi markalaştırarak, iyi ve güzel bir şekilde yaparsan ün kazanıp meşhur olursun. Meşhur olunca da müşteri sayın artar ve daha çok para kazanırsın. Bursalı Atilla Kurtçu, işte bu yolu izliyor. Hiç korkmadan dünya devlerinin at oynattığı hamburger piyasasında büyük bir zincir kurmaya çalışıyor. Bursa'da liseyi bitirdikten sonra ingilizce öğrenmek ve üniversite eğitimi yapmak için 1981 yılında İngiltere'ye giden Atilla Kurtçu, aslında tekstille işe başlamış.
Ama aklı İngiltere'de görüp tanıştığı fast - food olayında kalmış 'Niye bizde böyle bir sistem?' yok diye düşünüp dururken, 1991'de karar verip işe koyulmuş.

İlk şube Altıparmak'ta
Kendisi anlatıyor: "Bursa'da ilk hamburger dükkanımı açtım. Olurdu olmazdı derken, Bursa Gıda Yatırım Sanayii firmasının baş harflerinden Burgys markasını oluşturdum ve yola çıktım. İlk dükkanı Bursa'nın Altıparmak semtinde açtım."
Bursalılar, Bursa markalı bu yeni hambugeri beğenmişler, dükkan iş yapmış. Bunun üzerine yeni şubeler açmış, olay büyümüş, üç restoran daha açmış. Dev rakipleri gibi Atilla Kurtçu'da hamburger köftesini Pınar Et'den, peyniri yine Pınar'dan almış. Yuvarlak küçük ekmekler İstanbul'dan Divan'dan gelmiş. "Coca Cola'nın yanı sıra Sütaş ayranı ve Uludağ gazozu da satıyoruz. Restoranlarımızda Aroma meyve suyu ile Erikli menba suyu da var. Bunların hepsi Bursa markası" diyor.
Kurtçu, işe başladıktan altı yıl sonra isim hakkı vermeye başlamış. Franchising yöntemi ile ilk şube, 1998 yılında Urfa'da açılmış. Burgys zinciri, ekonomik kriz başladığında 16 şubeye ulaşmış. Ama ülkemizin bu ilk yerli hamburger zinciri kriz yıllarında küçülmek zorunda kalmış. Kurtçu krizi nasıl atlattığını ise şöyle anlatıyor;
"Krizde lokanta sayımız 16 dan 8'e indi. Hamburgeri ve içecekleri bizden yüzde 20, yüzde 30 daha pahalı satan dev rakiplerimiz fiyatlarını bizim düzeyimize çektiler. Vatandaş tüketimi kıstı, dışarda yemek yemez oldu. Ama bütün bunlara rağmen Urfa şubemizle birlikte ayakta kalmayı başardık. Dev rakiplerimizin de küçüldüğünü görerek kendimizi teselli ettik."

PO ile büyüyecek
Burgys şimdilerde yeniden büyüme atağı başlattı. Kurtçu, "Bir proje hazırlayarak Petrol Ofisi'ne (PO) gittik. PO istasyonlarında Burgys açmak istediğimizi söyledik. Gelip araştırdılar, 'Bir deneme yapalım' dediler. Bunun üzerine Antalya Lara'daki Bozkar Petrol'de ilk Burgys restoran hizmete girdi." diyor. Lara'daki ilk Burgys başarılı olmuş ve PO, Atilla Kurtçu'ya yeşil ışık yakmış. PO istasyonunda Burgys restoranı açılabilecek.
Burgys'in önü açılmıştır. Kurtçu şimdi daha büyük düşünüyor ve Batman şubesini açmaya hazırlanıyor.

Atilla Kurtçu, çeşit olarak, diğer hamburgercilerden daha zengin olduklarını belirtiyor. Kurtçu'nun dükkanında, cheese burger, chicken burger gibi bildik çeşitlerin yanı sıra, Burgys'e özel hamburger çeşitleri de satılıyor. Toplam hamburger çeşidi sayısı yedi. Patates kızartmasının yanı sıra 'elma dilimli patates' ve soğan halkası da var.
Kurtçu'nun restoranlarında ikinci grubu pizzalar oluşturuyor. Toplam yedi çeşit pizza satılıyor. Ayrıca kumpir, dört çeşit makarna, üç çeşit salata, üç çeşit tatlı ve dondurma satılıyor. Böylece toplam çeşit 29'u buluyor.



BUSINESS


Rüyaları bile gözleri açık gördüren patron
Bir teselli ararsan bak o zaman karikatürüme
Bürokrasiye kızıp Türkiye'den gitti, Özbekistan'ın Mir'i oldu
Türkler tükenmez kalem seviyor
Modern zamanların Seyidi...
Tatlı ne yana düşer 'Usta' tuzlu ne yana?
Tatneft'in kârının yüzde 40'ı vergi olarak Rusya'ya gidiyor
Yeni bir terim daha: Aromakoloji Kokular insan psikolojisini belirliyor
Türk hamburgeri PO ile yayılıyor
Aile şirketlerindeki etik değerlerden aileler sorumlu
Sigorta primi kesilmeyecek yemek parası, çocuk ve aile zammı tutarları belirlendi
Alman klimacıyı getiremedi inat edip kendisi üretti...
Osmanlı ve Cumhuriyet arşivi internete taşındı
'Sert lider' Rusya ekonomisine yarıyor
Medyada dev birleşmeler tartışılıyor
Örtülü ödenek isteyen TMSF avukatı
Metroseksüel sakala lazer epilasyon
AB'den haberler