En Hortumcunun yöneticisine 'protokol koruması' kalkıyor

Hortumcunun yöneticisine 'protokol koruması' kalkıyor

11.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hortumcunun yöneticisine 'protokol koruması' kalkıyor

Hortumcunun  yöneticisine protokol  koruması kalkıyor




Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kararları mahkeme hükmünde kabul edilebilir mi? Evet! TMSF, örneğin 'A kişisi hortumcu, B kişisi hortumcu değildir, şu kişinin hakkındaki adli kovuşturmadan vazgeçiyorum, diğerinden vazgeçmiyorum' diyebilir mi? Bu sorunun yanıtı 'evet.'
İnsana ilk anda 'bu işte bir terslik var' dedirten bu durumun somut örneklerini önümüzdeki 2 - 3 hafta içinde net biçimde göreceğiz. Edindiğimiz bilgilere göre bazı eski banka müdürleri ve yönetim kurulu üyeleri batıklarla yapılan protokollerin koruması dışına çıkarılacak, banka işleyişindeki yönetsel rolü 'sembolik' düzeyde kalmış 'eski birkaç subay' dahil bazı isimler ise mahkeme takibinden kurtulacak.
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Milliyet'in 1 Nisan tarihli nüshasında yayınlanan söyleşide Hayyam Gariboğlu (Sümerbank), Cavit Çağlar (İnterbank), Halis Toprak (Toprakbank) ve Yavuz Zeytinoğlu'yla (Esbank) borçların yeni ödeme protokolüne bağlanması için görüşmelere devam edildiğini, 'ilk ikisiyle (Gariboğlu ve Çağlar) üç hafta sonra imza aşamasına gelinmesini' beklediklerini açıklamıştı.
Söz konusu dört grupla ilgili borç protokollerinde hakim hissedar ve ilgili kişiler arasında 'hukuki ayrım' yapan düzenlemelerin yer alacağını öğrendik. Ertürk'ün başkanlığı -bir başka ifadeyle 5020 sayılı hortumcu yasası öncesinde bağlanan protokollerde, protokole imza atan hakim hissedar ve ilgili banka yöneticileri hakkındaki - haciz dahil- adli takibatın kaldırılması, mahkemelerin düşürülmesi öngörülmüştü. Hakim hissedarlar bu şartla protokollere imza attılar. Ancak devir değişti. TMSF, 5020 sayılı yasada Hazine alacağı olarak tanımlanan alacaklarını kimden isterse ondan tahsil edecek. Toprakbank'ın eski sahibi Halis Toprak, 8 Nisan Perşembe günü Başbakan Tayyip Erdoğan'la sizce ne konuşmuş olabilir?

Ziraat'in uçan yöneticileri
Devletin hangi biriminde olursa olsun bürokrat ve yöneticilerin yurtdışı gezileri her zaman dikkatle takip edilir. O yönetici değil de öbürü ya da şu personel neden o ülkeye gitti; her zaman tartışma konusudur. Ziraat Bankası'ndan üç murahhas aza kısa bir süre önce Londra'ya, sonra New York'a gitti. Edindiğimiz bilgilere göre bu yöneticiler bankanın New York ve Londra'ya banka şubelerinde 'norm kadro çalışması' yapmaya gitti.
Norm kadro çalışması şubelerde istihdam edilmesi gereken optimal personel sayısı ve özelliklerinin tespitini gerektirir; teknik bir iştir. Üç üst düzey yöneticinin böyle bir teknik işle görevlendirilmiş olması dikkat çekici. Görüşüne başvurduğumuz Ziraat Bankası yöneticileri ise murahhas azaların norm kadro dahil pek çok konuyu (personelin motivasyonu vb.) yerinde tetkik etmek üzere New York ve Londra'ya gittiklerini belirttiler.
Küçük bir not: Ziraat'in Londra ve New York şubelerinde personel sayısı yakında azaltılacak. Çünkü bu şubeler birkaç yıl öncesine kadar 1 - 1.5 milyar dolarlık aktifi yönetirken, gelinen noktada iş hacimleri 250 - 500 milyon dolar seviyesine geriledi. Banka yönetiminin işten çıkarma kararı aldığı personelin önemli bölümü ise yerel kadro statüsünde. ABD ve İngiltere'deki iş yasaları gereği Ziraat Bankası işten çıkaracağı personele yüklü miktarda tazminat ödemek zorunda kalacak.




BUSINESS


















Yazarlar