EnMahlep likörünü Vasfi Diren buldu

Mahlep likörünü Vasfi Diren buldu

04.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

1958 yılında, dededen kalma evinin bir odasında şarap üretimine başlayan Vasfi Diren, vermut yapmak için Tokat dağlarında uygun bir bitki aradı. Sonunda mahlep ağacı ile mahlep likörü üretmeyi başardı. Diren'in şimdi oğulları tarafından yönetilen şirketi Diren Şarapçılık, bu rahat içimli tatlı likörü üreten tek firma

Mahlep likörünü Vasfi Diren buldu



Mahlep likörünü Vasfi Diren buldu


Tokat'ın bağları meşhurdur. Tokatlı bağcılığı bilir. Fatih İstanbul'u aldıktan sonra, Beykoz'da, Tokat'tan getirttiği bahçıvanlara meyve bahçeleri ve bağlar kurdurmuş. Tarihi kayıtlara göre Tokat'ta bağcılığın gelişmesinde 1881 yılında kurulan Cizvit Okulu'nun büyük etkisi olmuş. Misyoner öğretmenler, teraslamalar şeklinde bugün hala üzüm yetişen en güzel bağlarını kurmuşlar. En hakim üzüm cinsi 'Narince'. Dayanıklı, kalın kabuklu, çıra renginde, şıra randımanı yüksek olan sofralık, pekmezlik ve şaraplık bir üzüm.
Vasfi Diren Tokatlı. Türkiye şarapçılığının efsane isimlerinden biri. Yaşamı, girişimciliği, yenilik peşinde koşması, genç kuşaklara örnek olacak hikayelerle dolu. Mahlep likörünü bulan da o! Rahat içimli, tatlı bir likör. Adı Tokat dağlarında yetişen mahlep ağacından geliyor.
Mahlep ağacının vermut üretiminde kullanılmasının Vasfi Diren'in merakıyla başlayan bir hikayesi var. Şarap üreticileri, ellerinde kalan her çeşit şarabı birbirine karıştırarak vermut yaparlar. Yalnız, vermut sadece bir şarap çorbası değil. İçine bazı kokulu, aromalı bitkiler katılarak, imalatçı terimi ile söylersek 'muamele' edilerek üretiliyor.

Tokat dağlarında arıyor
Vasfi Diren de bir şarap üreticisi olarak vermut üretmek istiyor. Bu kokulu bitkiler o zamanlar İtalya'dan geliyor. Bu durum, Vasfi Diren'i rahatsız ediyor. 'Binbir çeşit bitki, çiçek, ağaç yetişen Türkiye coğrafyasında nasıl olur da bu bitkiler olmaz?' diye düşünür. Aynı işi görecek bir bitki aramaya koyulur.
Vasfi Diren birçok bitki ile deneme yapar ve sonunda mahlep ağacı meyvesinin bu işi için çok iyi olduğunu anlar. Tokat dağlarında yetişen mahlep ağacının meyvelerinin vermut yapımında kullanılabileceği keşfi böyle gerçekleşir. Bugün, çalışkan ve araştırmacı Vasfi Diren'in keşfi sayesinde, 1958 yılında kurduğu Diren Şarapçılık, dünyada Mahlep likörü yapan tek firma. Tokat bölgesi üzümleri, Tokat dağlarının mahlep ağacı ile ortaya çıkan yerel bir lezzet!
70 cl'lik şişelerde satılan Mahlep Likör Şarabı şişesinin üzerinde üreticisinin şu uyarısı yer alıyor: Bir parça buz ile soğuk olarak yudumlayacağınız, her türlü kokteyle müsait olan mahlep, günün her saatinde çerez ve meyve ile içilebilir. Biz de bir not ekleyelim: Fazla kaçırmayın, yarım saat sonra çarpar!

Diplomalı degüstatör
Vasfi Diren, 1943 yılında Bursa Ziraat Mektebi'ni bitiriyor. Tarımı, bağı bahçeyi öğreniyor. O zamanlar bu işlerin eğitiminde bir gayret var. Öğretiliyor, öğreniliyor. Türkiye tarihinin idealizm dönemi. Gençler bir şeyler yapmak için yanıp tutuşuyorlar.
Diren, ziraat teknisyeni olarak işe başlıyor. Teknisyenlik işi ne geçimini sağlamaya yetiyor, ne çalışma iştahını kesiyor. Şarap işine girmeye karar veriyor. 1958 yılında şirketini kuruyor. Babadan kalma üç odalı evin bir odasını imalathane haline getirip imalata başlıyor. O üretiyor, çocukları şişeleri dolduruyor, mantar tıpaları basıyorlar. Tokat'taki içkili lokantalara şarap satıyorlar. Çocuklarını eğitimini de işe göre planlıyor. Oğlu Orhan Diren Fransa'da Dijon Üniversitesi'nde bağcılık ve şarapçılık eğitimi alıyor. Ali Rıza Almanya'da, kızı Nihal Diren Suner Türkiye'de okuyup gıda mühendisi oluyor. Erol da makina mühendisliğini bitiriyor. Zamanla ikinci kuşak işi devralır. Bugün aynı zamanda Türkiye'nin diplomalı tek degüstatörü (şarap tadımcısı) olan Orhan Diren, Tokat milletvekili olarak parlementoda. Şirketleri Ali Rıza Diren ve Erol Diren yönetiyor. Torun Ozan Diren ise satış ve pazarlama işlerinin başında.

Mango ve kuşburnu
Diren Ailesi 1963 yılında da Dimes markası ile meyve suyu işine giriyor. Dimes Gıda, Bugün 'Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu' listesinde 2001 yılında 426'ncı, 2002'de 412'nci sırada yer alan Diren şarapları ve Dimes meyve suları 38 ülkeye ihraç ediliyor. Öküzgözü ve boğazkere üzümünden yapılan Karmen marka kırmızı şarabı, İngiltere marketlerinde, şişesi 7 - 8 pounda satılıyor. Tokat fabrikasından sonra bir de İzmir'de fabrika kuran Diren ailesi mango ve kuşburnu içeçeği imal eden tek firma. Dimes, 1995 yılında yetiştirmeye başladığı fidanlarla bir de vişne bahçesi kurdu. Tokat'ta, 1500 rakımlı bir yaylada, 800 dönüm araziye dikilen 42 bin adet vişne fidanı, bugün 4 - 6 yaşında. Bu fidanlar, 10 yaşına gelince orada bir vişne ormanı oluşacak ve ağaç başına 60 kilo vişne toplanacak.



BUSINESS



















KEŞFETYENİ
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali

Cadde | 01.05.2025 - 09:28

Mehmet Aslantuğ’un oğlu Can Aslantuğ babasının boyunu geçti. Son halini görenler babasının gençliği diyor..

Yazarlar