En Moskova'ya gidiyor

Moskova'ya gidiyor

01.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Moskova'ya gidiyor

Moskovaya gidiyor





Kaya Holding, KKTC'de, 'Artemis Tapınağı gibi' otel yapıyor. Bu otelin temeli atıldı. Arkasından 'İstanbul Boğazı' gibi ikinci bir 'temalı otel' projesi başlayacak. Ağırlıklı olarak inşaat ve turizm alanında faaliyet gösteren Kaya Holding'e ait otel sayısı, bu iki oteli faaliyete geçtiğinde, sekize ulaşacak. Grup her iki otel için 165 milyon dolarlık yatırım planlıyor.
Kaya Holding Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kaya, yüzde 60'ını kalkınma bankasından aldıkları kredi, yüzde 40'ını ise özkaynaklarından karşılayacakları Artemis temalı otelin 45 milyon dolara malolacağını söyledi.

'Bereket Tanrıçası'
Bilindiği gibi Artemis, eski Yunan'da Bereket Tanrıçası. Anadolu'da da 'Kybele' olarak biliniyor. Kökeni Anadolu uygarlıklarına gidiyor. Burak Kaya, Artemis Tapınağı temasını, Türk ve Yunan kültürleri arasındaki ortaklıkları vurgulamak için seçtiklerini belirtiyor.

Sırada 'Boğaz gibi' otel var
Kaya Holding'in Türkiye dışındaki ilk yatırımı olan Artemis Tapınağı projesi bir tatil köyü konseptinde olacak. Magosa'ya yakın Bafa Bölgesi'nde 49 yıllığına kiralanan 160 dönüm arazi üzerine inşa edilecek tatil köyündeki otelde 528 oda ve bin 200 yatak bulunacak.
Kaya Grubu'nun ikinci temalı oteli İstanbul Boğazı şeklinde olacak. Bu otel için henüz yer belirlenmedi. Kaya, bu proje ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Yer konusunda henüz bir karar almadık. Bu çok büyük bir proje olacak. 120 milyon dolarlık bir yatırım düşünüyoruz. Projede, Boğaz Köprüsü'nden sultan kayıklarına, Dolmabahçe Sarayı'ndan, Kız Kulesi'ne ve Boğaz'daki yalılara kadar herşeyi inşa edeceğiz. Taklit edilmesinden korkuyoruz. Bu projede Boğaz Köprüsü havuzun üzerine inşa edilecek. Havuzun kenarındaki otel odaları ise Boğaz çevresindeki yalılardan oluşacak. Giriş ve lobi Dolmabahçe Sarayı konseptinde, kongre salonu ise Ayasofya Müzesi'nin bir örneği olacak. Otel içindeki alışveriş mağazalarının olduğu alan da Kapalıçarşı örnek alınarak yapılacak. ala carte restoran ise Kız Kulesi'nin minyatürü olacak. Otel girişinden odalara havuzun üstünden sultan kayığı şeklindeki botlarla gidilecek."

'Moda yere yatırım yok
Turizmde izlenen çeşitlendirme politikasını Kuzey Kıbrıs'ta da devam ettireceklerini belirten Burak Kaya, "1980'li yıllarda Antalya Bölgesi'nin turizm alanında gelişeceğine inanarak ilk yatırımımızı yapmıştık. Şimdi aynı potansiyeli Kıbrıs'ta görüyoruz" diyor. Kıbrıs'ın çok yakın zamanda Avrupa'nın bir numaralı turizm beldelerinden biri olacağına inandıklarını belirten Burak Kaya'ya göre turizmciler popüler yerlerde yatırım yapma eğiliminde. Yeni bir atılım sözkonusu değil. Yatırımcılarda hazır yerlere yığılma eğilimi var. Antalya hala turizm yatırımcılarının gözdesi. Oysa ki bir yerin turizm bölgesi olarak seçilerek tüm yatırımların oraya yığılması turizmi baltalıyor.

İstanbul'daki Kaya Ramada Oteli'nin yabancı ortağı olan ABD'li Ramada Group ile Moskova'da ilk yurtdışı yatırımını yapmaya hazırlandıklarını belirten Burak Kaya, Ramada ile birlikte, uygun yer koşullarında anlaşma sağlanır sağlanmaz otel açmaya hazır olduklarını belirtti. Burak Kaya, 2005 yılı sonunda 6 bin 500 yatak kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Kaya Holding'in şu sıralar gündeminde olan diğer iki önemli projeden biri Belek'te bir golf sahası ve tesisi ile Kıbrıs'ta bin 200 dönümlük alanda yeni bir otel projesi. Golf sahası inşaası yakında başlayacak.



BUSINESS


Net'ten hatim indirilir, web'den cenaze kaldırılır
Bayramlık mektuplar
133 zengin için 'sekreter şirket' kurdu
Kader 'Grundıg'i bize geri verdi'
1.3 milyara tavla satıyor
Kapitalistler Che'yi seviyor!
Araştırmacı - fotoğrafçı
Bizim hanıma da margarin karıştırılmış tereyağı satmışlar
'Harbi Seda' ile kurtlarını döküyor, 'Yasemin' ile dertlerine çözüm arıyorlar
Reklamda ve halkla ilişkilerde etik...
Yurtdışına çıkış harcında muafiyet kapsamı genişledi
Önce 'Artemis Tapınağı' sonra 'Boğaziçi gibi' otel yapacak...
400 trilyon liraya müzik dinliyoruz
Northway'in telefonu, Uzan'ın emek politikası ve BDDK...
Elf'ler ve Hobbıt'ler Tıme Warner'ı kurtardı
Mao'nun 'son dansçı'sı broker oldu
Corc Duboyu Buş
Gameboy küllerinden doğdu
ABD'de 80 bin şeker hastasını 'Türk yazılımı' buluşturdu
Moda 'ikinci el'e uzandı