En Özel gün hediyesi

Özel gün hediyesi

10.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özel gün hediyesi

Özel gün hediyesi





Yemeğe gideceğim gitmesine ama bu kadar cool (soğuk duran) bir adamla ne kadar renkli bir sohbet yakalarız bilemiyorum.
Kendisi bizzat kuyumcu, 70 dolara her yerden alabileceğiniz Kenneth Cole marka dümdüz bir saat takıyor; şimdilik bu kadarını söyleyeyim yeter! Benim için derler "En sert konuları bile yemek tarifi verir gibi anlatıyorsun" diye, (Sonunda gazeteci arkadaşımlarım Songül Hatısaru, Esra Yener ve akademisyen Prof. Eser Karakaş'ın birbirinden habersiz benim için yaptıkları bu yorumu sizlerle paylaşma fırsatı buldum, oh be!) Goldaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Yalınkaya benden beter.
Yemek yerini ve saatini seçmekle başladık müzakerelere... Yalınkaya Ortaköy'deki Mia Mensa'yı seviyormuş; İtalyan yemekleri, denizin dibinde, gençler geliyor, hareketli bir yer. Bana kalsa Mia Mensa'ya inmeden, denize tepeden bakan hemşerimin balık lokantası Mavi - Yeşil'i seçerdim. Tanıdık yerleri hep sevmişimdir. Ece Bar da örneğin bildiğim tek bardır, alıp başımı bir bara gitmek istesem, başka yer bilmem. Millet benim üzerime nereleri öğrendi. Safran,Reina, Laila...
Şimdiye kadar kısmet olmadı ama Laila'dan içeri girmeye karar verirsem, oradaki restoranlardan Kumkapı Balıkçısı'na giderim. Sahibi arkadaşım; Genç İşadamları ve Yöneticiler Derneği (GİYAD) Başkanı Hakan Özkaraman'dır. Ah bir de gazeteci arkadaşım Candan Turhan, Esentepe'de Gündüz Cafe diye bir yer açmıştı, ne güzeldi.
Ağzının tadını bilen bankacıların Papermoon, Şamdan, Şans, Sunset gibi restoranlara akın ettiği günlerde, İktisat Bankası'nın batık patronu Erol Aksoy bile Candan'ın yerinde öğlen yemeklerini yerdi. Candan da soğuk kızdır, selam bile vermezdi adama. Zaten o da bu kadar sosyalliğe dayanamadı, dükkanı satmış. Arkadaşlarımın yerlerini severim kısacası; hâl hatır sorarlar, sarılıp öperler, kazık atmazlar...Masadan kopmayayım, Sedat Bey'e döneyim ben.
Biz Sedat Bey ile ilk kez yemeğe çıkmıyoruz. Daha önce Dubai'de açtığı Goldaş kuyum mağazasının tanıtımı için Birleşik Arap Emirlikleri'nin çöllerinde de biraraya gelmiştik. Kum safarisi bile yaptık oralarda.

Zorlu'nun akrabası
O zaman da Sedat Bey sakin sakin anlatmıştı:
Dokumaları ile meşhur Denizli Babadağ'lıyız. Babamın işi tekstildi. (Zorlu Grubu'nun patronu Ahmet Nazif Zorlu da akrabası olur. S.Y)
Ağabeyim Hasan Yalınkaya ile ben kuyum işine 1992 yılında Londra'ya ihracat yaparak başladık.
1993'de Yalınkaya Grubu'nun ilk altın şirketi Goldaş'ı kurduk. Goldaş'ın 40 bin modeli, 5 kıtada 35 ülkede talep görüyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nde 2, Moskova'da 2, Almanya'da 1, Türkiye'de 7 tane mağazamız var. Türkiye'deki mağaza sayımız 2004'de 35'e çıkacak. Yıllık ciromuz 200 milyon doları aşıyor. Meydan Kıymetli Maden ve Döviz A.Ş İstanbul Altın Borsası'nın en büyük 5 aracı kurumu arasında. Orta Afrika'da Pregold Madencilik şirketi kurduk, altın rezervlerine inmeye çalışıyoruz, başka hazır madenler de arıyoruz.
Goldoro ise, Türkiye'nin ilk uluslararası kabul görmüş rafinerisini kurdu. İstanbul'un dünyanın en önemli altın üretim ve ticaret merkezi haline gelmesine katkı sağlayacak. Türkiye'nin ilk altın ihtisas holdingi (Türkiye'nin ilk ihtisas holdingi yayıncılık alanında faaliyet gösteren Doğan Holding'tir; bizim patronun.) Goldart'ı da biz kurduk. Goldaş aynı zamanda ilk halka açılan ve hisseleri İMKB'de işlem gören altın şirketidir.

Ekonomi yeter, biraz da takılardan konuşalım...
"İpekle altının dansı", "İznik serisi" gibi isimler ile anılan çok ilginç tasarımlarını gösterdiler, resimden. Sedat Bey resimlere bile mesafeli duruyor: "Şuna bak ne güzel" gibi cümleler çıkmıyor ağzından.
Hiç hoşlanmayacağını düşündüğüm soruyu sordum: "Eşinizin evlilik yüzüğü kaç kratlık?" Beklediğim yanıt yok, "Fındık kadardır" yorumum havada kalıyor.
Ama önemli bir ayrıntıyı öğreniyorum; Goldaş müşterilerinin yüzde 70'i erkekler ve alışverişin yüzde 80'i hediye amaçlı. Çünkü bir şişe parfüm fiyatından ucuza gelen takı alabiliyorsun ve bu hediye hep hatırlanıyor. Kuyum mağazalarının müşterisi kadınlar değil erkekler.
Sedat Bey özel günlerde pahalı hediye alınmasını doğru bulmuyor. Eşine en son özel bir taştan, özel bir dizayn yüzük yaptırmış... Çok pahalı olmayan.
Peki pahalı hediye ne zaman alınır?
Bunun cevabını vermedi; nezaketinden olsa gerek. Dedim size fazla konuşmayı sevmiyor.



BUSINESS


Bebekler büyüdü paraya yürüdü
Küfür insanı ünlü yapar mı?
Korka korka yılda 800 gram çikolata yiyoruz
'Siz Türkler yaz iyimserisiniz'
Ne olacak bu rakının hali?
Hollandalılar bizim bombus arısının tanesini 10 dolara satıyor
Hiç ayna karşısında çıplak dans ettiniz mi?
Borsanın büyüyememesinden işadamlarımız sorumlu
Konser saatine kadar saklanıyor
Localı, barlı, yatar koltuklu 90 sinema salonu kuracaklar
Takının müşterisi erkekler
Zincir markete gir, marka ol!
Temel içgüdüleri baştan çıkarıyorlar
İnternette 450 sanal restoran açtı
Terzi İtalya'dan, prova Türkiye'de, dikiş İsviçre'de
Dört yıl elde tutulan gayrimenkulün satışındaki kazanca vergi yok

Yazarlar