En'Uzayda arsa' satılıyor

'Uzayda arsa' satılıyor

18.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vantrilok (karnından konuşan kuklacı) Dennıs Hope adlı girişimci, 23 yıldır uzayda arsa satıyor. Bu işten kazandığı paranın 6.3 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Hope'un sattığı arsalar çoğunlukla Ay'da. Mars ve Venüs'de de arazi satışı yapan Hope, yakın zaman önce Jüpiter'in uydusu Io'yu da emlak piyasasına açtı. Yakında Merkür'ü müşterilerin beğenisine sunacak olan Hope, güneş sisteminde dünya dışındaki tüm gezegen ve uyduların kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Kazandığı parayla da dünyada arsa alıyor

Uzayda arsa satılıyor



Uzayda arsa satılıyor


Olmaz böyle şey' demeyin, geçen yıl 80 ülkeden 2.5 milyon kişi başta Ay ve Mars olmak üzere uzayda arsa almak için 1 milyon dolar civarında para ödedi. Satışların yasal bir geçerliliği olmamasına karşın uzay emlakçılığında patlama yaşanıyor.
Dünya dışı emlak ticareti genellikle internet üzerinden yürütülüyor. Bu alandaki en önemli firma ise Ay Elçiliği (Lunar Embassy). Las Vegas merkezli şirketin kurucusu Dennis Hope, güneş sistemindeki tüm gezegenlerin sahibi olduğunu iddia ediyor. Tabii ki Dünya dışında. Hope, 4 bin metrekare uzay arsasını 20 dolara satıyor.
Bu işi yapmaya başladığı 1980 yılında işsiz bir vantrilok (karnından konuşan kuklacı) olan Hope, "Üçkağıtçılık yapmıyorum. Kanundaki bir boşluktan yararlanarak bir fırsatı değerlendiriyorum" diyor. Hope girişimini 1967'de Birleşmiş Milletler'de (BM) hiçbir ülkenin gökyüzü cisimleri üzerinde hak iddia edemeyeceği yönündeki anlaşmaya dayandırıyor. Hope, "Anlaşmayı imzalarken bireyleri hesaba katmamışlar. Ben de Ay, 8 gezegen ve bunların uydularını mülkiyetime geçirmek için başvurdum" diyor.

Güneşi tapulamaya kalktı
Hope, başvurusunu yerel mahkemeye yapmış. ABD ve Rusya (o dönemde SSCB) hükümetleri ile BM'ye mektup yazarak konuyu anlatmış. Bir problem olursa kendisiyle temasa geçilmesini istemiş. Mektuplarına hâlâ bir cevap alamayan Hope, hiçbir ülkenin kendisini durduramayacağından emin.
55 yaşındaki Hope'un gezegenlere sahiplik iddiası hukukçular tarafından 'absürd' olarak nitelendiriliyor. Glasgow Üniversitesi'nden Profesör Virgilu Pop, Hope'un iddialarını çürütmek için güneşi üstüne geçirip, güneş enerjisini vergilendirme girişiminde bile bulunmuş.
Hope gezegenleri üstüne geçirdiğinin ikinci haftası 6 bin dolarlık arazi sattığını ve tüm borçlarını kapattığını belirtiyor. Uzayda toplam 410 milyon hektarlık arazi satışı gerçekleştirdiğini belirten Hope'un kazançları 2000 yılına oranla iki katına ulaşmış durumda. Şimdiye kadar Romanya, İsveç, Japonya, Kanada, Yeni Zelanda, Kazakistan ve Rusya'ya 75'er bin dolar karşılığında temsilcilikler vermiş.

Alman paraları istedi
Geçen yıl firmasını korumak ve kopyacı firmaları kovuşturmaya uğratmak için 70 bin dolar harcayan Hope'un işine en ciddi tehdit 1997 yılında gelmiş. Kral II. Frederick'in Ay'ı atalarına hediye ettiğini belirten bir Alman, kazançlarının hepsine el koymak istemiş. 1967 yılındaki anlaşmaya Almanya da imza koyduğu için Hope bu iddiayı dikkate almadığını belirtiyor.
Hope'un önemli rakiplerden Lunar Registry adlı şirket Ay'ı sahiplenmiyor. Bazı firmaların Ay'dan toprak satma hakları konusunda yalan söylediğini bile belirtiyor. Ancak bu şirketin yaptığı, yatırımcıları Ay'da hak iddia edecek konuma getiren bir program yürütmek. Topladıkları paralarla Ay'ı iskana açmak için gerekli sermayeyi topladıklarını iddia ediyorlar. Uranüs gezegeninde arsa satan bir şirketse yaptıkları işi alaya alan bir şekilde hizmet veriyor ancak dağıttıkları esprili tapular karşılığında para almayı da ihmal etmiyor.
İşin ilginç tarafı Hope, kazandığı parayla Dünya'da tatlı emlak yatırımları yapıyor. Son olarak Las Vegas'ta büyük bir arazi satın almış.



BUSINESS



















EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler