En Yarışın ey Müslümanlar!

Yarışın ey Müslümanlar!

24.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

EDİTÖRDEN

Yarışın ey Müslümanlar





Başbakan Tayyip Erdoğan bugün ABD'ye gidiyor. Masadaki öncelikler her iki taraf için de doğal olarak farklı. Türkiye'nin en hassas olduğu konu Kuzey Irak'ta kurulmaya çalışılan Kürt devleti. Altı çizilecek diğer noktalar ise ekonomide IMF destekli programın 'kaynağı tam bulunamayan harcamalarına' yeni bir yol. Ve tabiki Avrupa Birliği konusunda destek. ABD'nin Türkiye'den istediklerine gelince. 'Avrupa'yı istiyorsanız Kıbrıs'ı çözün' diyecekler. 'Ekonomide popülizme kaçmayın, harcamalara dikkat edin' uyarısı yapacaklar. Ama herşeyden önemlisi ABD kökenli şirketlerin sorunlarına çözüm bekleyecekler. Telekomünikasyon alanında Telsim - Motorola sorunu gibi bildiklerimizin dışında, Cola sektöründen alınan vergilerin kaldırılması, Mc Donalds gibi zincirlerin et ithal edebilmesi için kolaylık sağlanması, enerji şirketlerinin uğradığı zararın telafisi gibi başka beklentileri de var. Bir diğer önemli konu ise şeker. Cargill firması hem tarım arazisine yatırım yaptığı gerekçesiyle hakkında açılan davalardan kurtulmaya çalışıyor hem de nişasta bazlı şeker kotasının artırılmasını istiyor. ABD Hükümeti de şirketin sorunlarının çözümünü Başbakan Erdoğan'dan talep edecek.
Şeker konusu önemli. Onbinlerce pancar üreticisini ilgilendiriyor. Birkaç ay sonra 27 şeker fabrikasının özelleştirme operasyonu var. Yani 'patronların da ilgisi şekerin üzerinde' olacak. Eylem Türk, Başbakan'ın 'tatlı mı acı mı olacağı' henüz tam kestirilemeyen ABD ziyareti öncesi 'şekeri masaya' yatırdı. Ortaya iddialı bir kapak çalışması çıktı.
Bu arada Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretinde kendisine eşlik edecek 'türbanlı eşi' ve diğer bakanların yine türbanlı eşleri haberlerin en can alıcı gündemi olacak. Emine Erdoğan'la Laura Bush'un Beyaz Saray'da başbaşa içecekleri çaydan pek çok siyasal, sosyal, ideolojik analiz yapılacak. Size bir önerim var. Tüm bu haber bombardımanına hazırlanmadan önce Şaziye Karlıklı'nın 'Takva Yarışı' oyununu okuyunuz. Bu oyunda kapitalizmin Monopoly oyununun bir girişimci tarafından 'Takva Yarışı' adı altında Müslüman kimliğine nasıl büründürüldüğüne şahit olacaksınız. Biliyorsunuz Başbakan Tayyip Erdoğan ne diyor? Paranın rengi olmaz. İyi haftalar.






BUSINESS