VADE VE RİSK YANILGISI: Yatırım araçlarının vade ve risklerine ilişkin yanılgı; farklı vade ve risklerdeki enstrümanları sürekli her gün karşılaştırarak, kazanç ve kayıplara ilişkin envanter çıkarmak potansiyel getirilerden uzaklaşılmasına neden olacaktır.
GÜNDEM YANILGISI: Mevcut gündemin kalıcı olabileceği düşünülerek pozisyon değiştirmek. Türkiye’deki en önemli gündem maddelerinin bile kalıcılık süresi fazla uzun değildir. Mevcut gündeme göre pozisyon almak, kısa sürede gündem değiştiğinde yatırım pozisyonunun da değişmesine neden olacaktır.
BEN BİLİRİM YANILGISI: Çevredeki herkesin yanlış düşündüğü, yatırımcının kendisinin haklı olduğunu düşünmesi verilen kararları olumsuz etkileyecektir.
KAZANCA BAĞLILIK YANILGISI: Yatırımın sürekli aynı getiriyi sağlayacağı ya da o yatırımdan uzaklaşmanın hata olacağı düşüncesi.
KÜÇÜK PARA YANILGISI: Küçük para ile zengin olunmaz yanılgısı birikimden uzaklaştırır. Yatırımların kartopu etkisinin görülmemesine neden olabilir. Birikim ve tasarruf gelişmiş toplumların hayatında başarıya ulaşan insanların olmazsa olmazlarındandır.
İYİ NİYET YANILGISI: İyi niyetle yatırım yapıldığının düşünülerek, sonucundan iyi niyet beklemek.
DOLANDIRILMA YANILGISI: Piyasalarda herkesin bir çıkarı vardır, herkes dolandırıcıdır yanılgısı. Piyasalarda alım ve satım yapanların tek amacı vardır kazanmak. Biri satıyorken biri alıyordur. Alanlar aldıkları yönde, satanlar sattıkları yönde hareket eder. Piyasanın kendi dinamiklerinde spekülatif eğilimler vardır. Sürekli dolandırıldığının düşünülmesi işlemsel hataların görülmemesini sağlar.
HASSASİYET YANILGISI: Piyasaların hassasiyetlerini görmezden gelerek karar almak, yatırım kararlarını olumsuz etkiler.