Türkiye'de ve dünya genelinde deprem aktivitelerini takip etmek, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde yaşayanlar için büyük önem taşır. AFAD ve Kandilli Rasathanesi gibi kurumlar, son depremler, en son olan depremler ve özellikle son artçı depremler hakkında güncel bilgiler sağlayarak, depremlerde son durumu anlık olarak paylaşır. Bu bilgiler, deprem büyüklükleri, merkez üssünün koordinatları ve etkilenen alanlar gibi kritik detayları içerir. Depremler son dakika gelişmeleri olarak da Milliyet.com.tr'de yer almaktadır ve depremlerdeki bilgilendirme amacı taşır. Anlık deprem bilgileri, canlı deprem haritası üzerinden de erişilebilir, bu sayede "az önce deprem nerede oldu son dakika" gibi soruların yanıtları hızla bulunabilir. "Yakınımdaki deprem" bilgisi ise özellikle bulunduğunuz şehirde deprem olup olmadığını öğrenmeniz için oldukça önemlidir.
Depremler, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite, meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğünü ifade eder. Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur, ancak volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer patlamalar sonucunda da gerçekleşebilir. Depremin büyüklüğü, Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanılan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre, 3 ve altı büyüklükteki depremler genellikle hissedilmezken, 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
Deprem, yer kabuğunun aniden kırılması sonucu enerjinin serbest bırakılması ve bu enerjinin sismik dalgalar şeklinde yayılmasıyla meydana gelen bir doğa olayıdır. Bu enerji serbest bırakılması genellikle yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu gerilimlerin birikmesi ve bu gerilimin kırılma ile aniden serbest bırakılmasıyla oluşur.
Yerel büyüklük veya Lokal büyüklük, Charles F. Richter tarafından 1930'larda geliştirilen ve depremlerin büyüklüğünü ölçmek için kullanılan bir ölçektir. Bu ölçek, depremin merkezine yakın bir alandaki maksimum sismik dalganın genliğine dayanır. Genellikle "Richter ölçeği" olarak bilinir ve özellikle küçük ve orta büyüklükteki depremleri ölçmek için kullanılır.
Moment büyüklüğü ölçeği, depremin serbest bıraktığı toplam enerjiyi daha doğru bir şekilde yansıtan ve büyük ölçekli depremler için daha uygun olan bir ölçektir. Bu ölçek, depremin oluşturduğu kırılma alanının büyüklüğü, fay üzerindeki ortalama kayma miktarı ve kayanın katılığı gibi faktörleri dikkate alır.
Türkiye, jeolojik yapısı itibarıyla aktif fay hatlarına sahip bir bölgede yer alır. Bu fay hatları arasında en bilinenleri Kuzey Anadolu Fayı (KAF), Doğu Anadolu Fayı (DAF) ve Batı Anadolu'daki fay sistemleridir. Bu fay hatları, Türkiye'deki sismik aktivitenin büyük bir kısmından sorumludur.
Türkiye, sismik aktivitenin yoğun olduğu bir ülkedir ve ülke genelinde birçok deprem bölgesi bulunmaktadır. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca uzanan bölge, Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'deki önemli deprem bölgelerindendir. Bu bölgeler, tarihsel ve güncel deprem kayıtlarına göre yüksek sismik risk taşımaktadır.
Artçı deprem, büyük bir depremden sonra meydana gelen ve ana şokun etkilerine uyum sağlayan yırtılmış fay düzlemi etrafındaki kabukla birlikte kayalar arasındaki hızlı gerilim değişimleri ve ilk depremden kaynaklanan gerilim nedeniyle oluşan bir depremdir. Artçı sarsıntılar, ana depremin merkez üssüne yakın bölgelerde gerçekleşir ve genellikle ana depremden daha küçük büyüklükte olur. Ancak, bu sarsıntılar yine de hasarlı yapılar üzerinde ekstra baskı oluşturabilir ve daha fazla hasara yol açabilir. Eğer bir artçı sarsıntı, ana şoktan daha büyükse, bu artçı yeni ana şok olarak kabul edilir ve ilk ana şok öncü deprem olarak yeniden adlandırılır.