Köyceğiz’in sınırlarında bulunan bu antik kentin tarihi M.Ö 4. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. İlk defa 1966 senesinde yapılan kazı çalışmalarının ardından kentte mezarlar, liman, tapınaklar, çeşme, kale, şehir surları, agora, tiyatro ve kilise bulunur. Dalyan’dan tekne turu ile buraya ulaşım sağlanırken aynı zamanda Dalyan Boğazından sandallar ile de ulaşım sağlanabilir.
Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’de birleşen Dalyan Boğazına yakın bölgede her yıl yerli ve yabancı turistlerin akın etiği bir çamur banyosu bulunur. Birçok ünlü isim Yurtdışından çamur banyosu yapmak için Dalyan’a gelmiştir. Dalyan’a gidilmişken uğranması gereken yerlerden biridir.
Ortaca ve Köyceğiz arasında yer alan Topgözü Kanyonu içinde bulunan Yuvarlak Çay buradan doğar ve Dalyan Ovasında 30 km ilerleyerek Köyceğiz Gölüne dökülür. Muhteşem bir havaya ve yemyeşil bir bitki örtüsüne sahiptir. Hem yerli hem de yabancı olan çok sayıda turist bu çaya dinlenmek için gelmektedir.
Muğla’da bulunan bir ilçe olan Köyceğiz Dalyan’a çok yakın mesafededir ve geçmişi M.Ö. 3400 yıllarına dayandığı bilinir. Köyceğiz’de görülecek çok fazla tarihi yer bulunur. Oldukça fazla medeniyete ev sahipliği yapması tarihi açıdan Köyceğiz’i zenginleştirmiştir.
Ölemez Tepeleri ve Sandras Dağı arasında yer alan Köyceğiz Gölü Muğla’ya gidildiğinde görülmesi gereken yeler arasında bulunur Doğal bir kanal ile denize Dalyan Boğazından bağlanmaktadır. Dalyan boğazı etrafı sazlıklar ile çevrilmiş olan doğal kanallardan biridir. Gölde küçük ve büyük dört tane ada bulunmaktadır Kürek, yelken ve sörf gibi su sporlarının yapılabildiği bir göldür.
Dalyan çevresinde bulunan ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Turkuaz renginin büyüsüne kapılan herkesi kendine çeken bir çaydır. Türkiye’de en iyi rafting yapılabilen yerlerden biridir. Çok sayıda yerli ve yabancı turist yılın her ayında Dalaman Çayında eğlenceli vakit geçirmektedir. Çam ağaçlarının içinde bulunan Dalaman Çayı hem mavinin hem de yeşilin bir arada olduğu, doğa ile iç içe kalınabilecek, huzur, sakin ve oldukça güzel bir yerdir.
Köyceğiz Gölünün batı tarafında bulunur ve Türkiye’de en yüksek olan radyoaktivite seviyesine sahip kaplıcasıdır. Kaunoslu’ların bu kaplıcaları kullandıkları düşünülmektedir. Suyun sıcaklığı 39 derecedir. Bu kaplıca suyunda radon gazı, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür, kalsiyum klorür bol miktarlarda bulunur. Birçok hastalığa karşı şifalı olduğu bilinmektedir.