Suudi Arabistanlılar, Tebük'ün kuzeybatı bölgesindeki Badem Dağı olarak da bilinen Jabal al-Lawz'a kar yağışı nedeniyle akın etti. İnsanlar her yıl kar yağdığında 2580 metrelik dağa çıkıyor ve soğuk havayı yaşamak için çadır kurup ve piknik yapıyor.
Bölgedeki kar yağışı ve dolu fırtınası, genellikle altın renkli kum tepelerinin artık bembeyaz karla kaplandığı anlamına geliyor. Pazartesi günü Jabal al-Lawz'da toplanan Suudi Arabistanlılar, bir kısmı eriyen karla birlikte kahve yapmak için piknik yaparken, bir kısmı da kartopu savaşı yaptı.
Bu ayın başlarında, Suudi fotoğrafçı Usame Al-Habri, 11 Ocak'ta Medine şehrinin güneybatısındaki Bedir Valiliği'nde olağandışı manzarayı deneyimlemek için toplanan insanların havadan görüntülerini yakaladı.
Bölgede yüzlerce kişi toplanırken, yollarda arabaların kuyruk oluşturduğu görüldü. Al-Harbi CNN'e, 'tarihi bir dolu fırtınasının' çölün kalın kar ve buzla kaplanmasına neden olduğunu söyledi.
Fotoğrafçı, haber merkezine bölgenin, buzlu manzarayı görebilmek için kilometrelerce seyahat eden ziyaretçilerle dolu olduğunu söyledi. Geçen yıl Ocak ayında, yerliler ve yabancılar, kar yağışının tadını çıkarmak için Suudi Arabistan'ın Aseer bölgesindeki çöle akın etti.
Çölde kar yağışı nadir olsa da imkansız değil. Yüksek basınçlı soğuk hava sistemleri, karalar üzerinden çöllere doğru hareket ederek daha düşük sıcaklıklara neden olabiliyor.
Bu tür antisiklonlar, Orta Asya'dan saat yönünde hareket ederek, kar oluşturmak üzere soğuyan yolda nemi alarak Suudi Arabistan'a ulaşma eğiliminde oluyor. Sıcaklıkların donma noktasının altına düşmesinden sonra kar, Sahra Çölü'nün kumlarına yerleşti.
Buz, 58 derece sıcaklıkların kaydedildiği dünyanın en büyük çölündeki ender fenomende kumulun üzerini örttü. Fotoğrafçı Karim Bouchetata, dün Cezayir'in kuzeybatısındaki Ain Sefra kasabasında kar ve buzun çarpıcı görüntülerini yakaladı.
Daha önce 1979, 2016, 2018 ve 2021'de meydana gelen kar yağışı, kasabanın 42 yılda gördüğü beşinci kar yağışı oldu. Çöl Geçidi olarak bilinen ve Atlas Dağları ile çevrili Ain Sefra, deniz seviyesinden yaklaşık 1000 metre yükseklikte bulunuyor.
Kuzey Afrika'nın büyük bölümünü kaplayan Sahra Çölü, son birkaç yüz bin yılda büyük sıcaklık ve nem değişimlerinden geçti. Sahra bugün çok kuru olmasına rağmen, yaklaşık 15 bin yıl içinde yeniden yeşermesi bekleniyor.
Geçen yıl, Kuzey Afrika yaz ve kış aylarında aşırı sıcaklıklara maruz kaldığı için develerin karla kaplandığı görüntüler oldukça dikkat çekiciydi.
Sahra, Amerika Birleşik Devletleri ile neredeyse aynı yüzölçümüne sahip aynı zamanda dünyanın da en sıcak çölüdür.
Atlas Okyanusu'ndan Kızıldenize kadar Afrika'nın kuzeyinin neredeyse tamamını kaplayan Sahra çölü tarih boyunca kervanlar ve ordular için her zaman zorlu bir yol olmuştur.
Fas, Batı Sahra, Moritanya, Cezayir, Çad, Mali, Nijer, Tunus, Libya, Mısır ve Sudan'ı kapsayan Sahra Çölü'nün toplam yüzölçümü 9 milyon kilometrekaredir.
Dünyanın en büyük sıcak çölü olma özelliği taşıyan Sahra Çölü'nün tam zıttı ise Antarktika'dır. Dünyanın Güney Kutbu olan Antarktika kıtası aynı zamanda en soğuk çöl olarak da bilinir.
Sahra'nın bir bölümü kum çölüyken önemli bir kısmı ise molozlarla kaplıdır. Engin çöllerin yer aldığı bölüm daha çok Batı Sahra ve özellikle de Fas'tadır.
Sahra çölü, Tibesti ve Ahaggat adlı yüksekliği 3000 metreyi aşan dağlara da ev sahipliği yapar. Bu dağların etekleri konaklamak için nispeten daha elverişlidir.
Bu yüzden konar göçer topluluklar genelde bu ve benzeri dağların eteklerine yerleşir. Sahra Çölü'ne geçmişte 10 yıl boyunca hiç yağmur yağmadığı dönemler olmuştur.
Ama bununla birlikte Sahra Çölü'nde kayıt tutulmaya başladığı tarihten beri ilk kez 18 Şubat 1979 tarihinde kar yağmıştır. Sahra Çölü, bitki örtüsü oldukça zayıf olduğu için mineral açısından zenginleştmiştir.
Mineral bakımından zengin olan bu tabaka sert rüzgarlarla çok uzak coğrafyalara kadar bile ulaşır. Örneğin Sahra'daki rüzgarlardan serpinti halinde yükselen tabakaya ait izlere Brezilya'nın yağmur ormanlarında bile rastlanmıştır.
Batı Sahra'da ortalama sıcaklık 18 derece iken iç kesimlerde sıcaklık 5 dereceye kadar düşmektedir. Özellikle geceleri Sahra çölü gündüz sıcaklığının tam tersi şekilde oldukça serindir. Bilim insanlarının Sahra Çölü'nde uzun süren araştırmaları bölgeye dair ilginç gerçekleri de ortaya çıkarmıştır.
Yapılan araştırmalara göre Sahra Çölü 34 milyon yıl önce tıpkı bugünkü Amazonlar gibi yağmur ormanlarıyla kaplıymış. Ancak zaman içinde iklimde yaşanan değişimler nedeniyle Sahra Çölü bugünkü halini aldı.