Şehrin merkezinde tüm görkemiyle gelen her misafirini selamlayan Diyarbakır Ulu Cami, Anadolu’nun en seki camilerinden biridir. Derler ki Arap orduları 639 yılında hakim olduğu Diyarbakır’ın en büyük kilisesini camiye çevirmişlerdir.1901 yılında Büyük Selçuklu hükümdarı Melik Şah’ın emriyle cami yenilenmiştir.
Kilise, merkezde bulunduğu için hem diğer tarihi alanlara ulaşımınızı kolaylaştıracak hem de doğal güzelliklerine…Şeyh Mutahhar Camisi’ne oldukça yakın konumda olan Mar Petyun Keldani Kilisesi’nin ilk olarak 4. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Şu anki yapısı ise 17. yüzyılda inşa edilmiştir.
Turistlerin yoğun ilgisini gören şehir; Behram Paşa Camisi, Fatih Paşa Camisi, Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Sülüklü Han ve Şeyh Mutahhar Camisi’nde ağırlar gelen tüm misafirlerini. Diyarbakır gezinizde görmenizi önerdiğimiz bir yer daha var. Nasuh Paşa Camisi…
Afrin Çayı’nın kenarında bulunan Ravanda Kalesi, Kilis’in tarihi kalıntılarından biridir.İlk olarak Haçlı seferlerinde bahsedilen Ravanda Kalesi’nin tarihi 11. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Kilis’in tarihi, doğal güzellikleri ve yöresel yemekleri kesinlikle hayranlığınızı kazanacak.
639 sene boyunca dünya Süryanilerinin patriklik merkezi olan Deyrulzafaran Manastırı, Mardin’in tarihi yapılarından birini oluşturmaktadır ve il merkezinin 3 kilometre doğusunda yer almaktadır.Deyrulzafaran Manastırı’nın yapılış tarihi bilinmemektedir.
Kartal Yuvası olarak da bilinen Mardin Kalesi, Mardin’in mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biridir.Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Mardin’deki bu kale, Asur, Roma, Pers, Emevi, Bizan, Selçuklular, Akkoyunlular, Karakoyunlular ve Osmanlılar döneminde çok zaferler ve çok kaybedilen savaşlara tanık olmuştur.
Güneydoğu’nun tarihi gerçekliğini gözler önüne seren Mardin, içerisindeki yapılarıyla uzun bir gezi sunacak sizlere.Mardin’in en eski camilerinden biri olan Ulu Camii’nden bahsedeceğiz bu sayfamızda sizlere. Mardin Ulu Cami, şehrin en eski ibadet mekânıdır.Caminin kim tarafından ve hangi yıl yapıldığı hakkında bilgi bulunmamaktadır. Caminin kapısındaki tarihe göre 1190 yılında inşa edilmiştir.Caminin iki minaresinden biri kimine göre bir yıldırım düşmesi yıkılmıştır, kimine göre ise deprem sonucu yıkılmıştır.
Mardin-Nusaybin’de bulunan Dara Harabeleri ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıktadır.Bir Mardin gezisi planlıyorsanız gezi listenize mutlaka Dara Harabeleri’ni eklemelisiniz. İçindeki su sarnıçları, su değirmeni, tiyatrosu, köprüsü, kilisesi, tophanesi, yeraltı şehri görebileceğiniz kalıntılar arasındadır.Mezopotamya’nın Efes’i olarak kabul gören Dara’nın tarihi M.Ö. 530-570 tarihine kadar dayanmaktadır ve Mezopotamya’nın ilk barajı bu bölgede kurulmuştur.
Batman-Beşiri’de yer alan Mor Kiryakus Manastırı, bulunduğu bölgedeki 80’e yakın kiliseyle şehrin en gezilesi noktalarından biridir.Batman-Beşiri’de yer alan Mor Kiryakus Manastırı, bulunduğu bölgedeki 80’e yakın kiliseyle şehrin en gezilesi noktalarından biridir. Mor Kiryakus Manastırı, bir dönem Hasankeyf bölgesinde kalmaktaydı. Manastır, çevresindeki 80’e yakın kiliseden en önemli ibadet mekânıdır.Manastırın 2 kitabesi olsa da yapılış yılı ve kim tarafından yaptırıldığı hakkında kesin bilgi yoktur. Bunun sebebi, Hristiyanların kitabelerde İncil’den dini metinler yazmasıdır. Fakat araştırmalara göre 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir.
Kale hakkında kesin bilgiler bulunmamakla birlikte, M.S. 363 yılında Bizanslar tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir.Kaleye doğu ve batıda bulunan iki merdivenle çıkılmaktadır. Tarihi kaynaklar incelendiğinde kalenin ilk dönemler 7 kapıya sahip olduğu bilgisi ele geçmiştir.