07.11.2020 - 16:29 | Son Güncellenme:
Yoldaki ilk sürüşü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından bugüne kadar hayata geçirilen bölünmüş yol projelerinden biri olan Kahramanmaraş-Göksun karayolu tamamlandı.
Yol, 80 kilometre olan Kahramanmaraş ile Göksun arasını 16 kilometre kısaltarak 64 kilometreye düşürecek.
Gidiş-gelişi 128 kilometre uzunluğunda yolun 4'te 1'i toplam uzunluğu 32.5 kilometre olan 11 çift tüplü tünelden oluşuyor.
Kahramanmaraş ile Kayseri'yi de birbirine bağlayan ve günlük ortalama 8 bin aracın geçtiği yolda 570 metre uzunluğunda 2 viyadük, 145 metre uzunluğunda 3 köprü ile 734 metre uzunluğunda 6 köprülü kavşak da bulunuyor.
Tamamlanan yol, Kahramanmaraş ile Göksun arasındaki seyahat süresini de 39 dakika kısaltıyor ve bu kısaltma nedeniyle yılda 159.4 milyon lira tasarruf sağlanacak.
Açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş-Göksun arasındaki yolun adını "Edebiyat Yolu" olarak belirlediklerini söyledi.
Türkiye'nin büyük hayal ve hedefleri olan bir ülke olduğunu belirten Erdoğan, bu hedeflere ulaşma noktasında 18 yılda yapılanların önemli ama yeterli olmadığını ifade etti. Necip Fazıl Kısakürek'in, 'Devlet gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım' dediğini hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:"Biz de şehit kanlarıyla sulanmış bu aziz topraklarda dev gibi eserler bırakmak için karınca gibi durmaksızın, yorulmaksızın çalışıyoruz. İl kongrelerimiz vesilesiyle şehirlerimizi ziyaret ederken aynı zamanda tamamlanan projelerimizin de resmi açılışlarını gerçekleştiriyoruz. Geçen hafta Samsun'da ülkemizin en büyük demiryolu modernizasyon çalışması olan Samsun-Sivas rehabilitasyon projesinin açılışını yaptık. Önceki hafta toplam bedeli 1 milyar 600 milyon lirayı aşan kamu ve özel sektör yatırımını Malatya'mızla özellikle buluşturduk. Şırnak ziyaretimizde toplam yatırım tutarı 3,5 milyar lirayı geçen yüzlerce hizmeti şehrimizin istifadesine sunduk. Ülkemizin dört bir yanında barajların, fabrikaların, hastanelerin, sağlık ve üretim tesislerinin, yolların, tünellerin açılışlarını gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz."
Kahramanmaraş'ta açılışını yaptıkları yolun Türkiye'nin gurur abidesi olacak bir eser olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Bu tünel ve viyadüklere ülkemizin kültür ve sanat hayatına eşsiz katkıları bulunan Kahramanmaraşlı güzel insanlarımızın ismini vermek istedik. Hepsi de Kahramanmaraş'ın bereketli ikliminde yetişen Ali Kutlay'ın, Aşık Mahsuni Şerif'in, Hayati Vasfi Taşyürek'in, Abdurrahim Karakoç'un, Bahattin Karakoç'un, Cahit Zarifoğlu'nun, Alaeddin Özdenören'in, Akif İnan'ın, Rasim Özdenören'in, Erdem Bayazıt'ın, Nuri Pakdil'in Sezai Karakoç ve Necip Fazıl Kısakürek'in isimlerini yol üzerindeki tünel ve viyadüklere veriyoruz. Bu yolun ismini de 'Edebiyat Yolu' olarak belirledik."
Kahramanmaraş'ın işgal döneminde bağımsızlık aşkı ile milleti aydınlattığını ve AK Parti olarak kendilerinin de her zaman Kahramanmaraş'tan güç aldıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:"18 yılda tüm kritik süreçlerde destek ve dualarınızı yanımızda bulduk. Bize güvendiniz, bize inandınız, mücadelemizde bizi yalnız bırakmadınız. Biz de o güven ve teveccühü boşa çıkarmamak için engellere aldırmadık, zorluklarda yılmadık, önümüzü kesmeye çalışanlara boyun eğmedik. İçeride vesayetin temsilcilerinin, dışarıda Türkiye düşmanlarının sabotajlarına rağmen yaptığımız okullarla üniversitelerle yollarla konutlarla barajlarla şehirlerimizin çevresini değiştirdik. Eğitim, sağlık, adalet ve emniyeti güçlendirerek ekonomiyi, ihracatı, üretimi büyüterek ülkemizin gücüne güç, itibarına itibar katarak Türkiye'ye çağ atlattık. "
"Kimsenin kökenine, meşrebine, farklılığına bakmadan, her rengi aynı samimiyetle kucakladık. 83 milyonun her ferdine aynı sevda ve heyecanla hizmet ettik. Bu ülkenin sadece güneyini, batısını, birileri gibi sahilleri değil 780 bin kilometre karenin her karışını, her çakıl taşını seviyoruz. Bizim kalbimizde ülkemizin her köşesinde yaşayan insanlara yetecek kadar Türkiye sevdası bulunuyor. Açıkçası elini vicdanına koyan herkes 2002 ile bugünü mukayese ettiğinde gerçeği kabul ediyor. 18 yıl öncesine göre Türkiye daha dengeli bir yapıya kavuşmuş, illerimiz arasındaki altyapı ve hizmet farkı büyük oranda ortadan kalkmıştır. Ankara'da ne varsa Hakkari'de o vardır. İstanbul'da İzmir'deki kardeşlerimiz hangi imkanlara sahipse Adıyaman'daki vatandaşlarımız aynı imkanlara sahiptir. Yatırımlarımızda sadece adaletsizlikleri gidermedik ayın zamanda her ferdin devletine güvenmesini sağladık."
Konuşmasının ardından Erdoğan, yolun açılış kurdelesini keserek "hayırlı olması" temennisinde bulundu.Törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Çiğdem Karaaslan, Mehmet Özhaseki, Mahir Ünal, Erkan Kandemir ile AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Bakan Karaismailoğlu'nun kullandığı Cumhurbaşkanlığı aracı ile açılışı yapılan Edebiyat Yolu'nda kısa bir tur attı.