09.01.2021 - 08:30 | Son Güncellenme:
Aykut Yılmaz
Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nca 30 Aralık’ta Çin’den Türkiye’ye getirilen ve aynı gün Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarına alınan aşıların incelemesi sürüyor.
Asgari 14 günlük inceleme süresinde sona yaklaşılırken, aşılanacak öncelikli kesim olan sağlık çalışanları için sağlık kurumlarından çalışma yapmaları istendi. Edinilen bilgiye göre, bu kapsamda kurumlar tarafından koronavirüs aşısı olmak isteyen sağlık çalışanlarının listeleri oluşturuldu ve bakanlığa iletildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında önceki gün gerçekleştirilen son Bilim Kurulu toplantısında yapılan sunumla, aşılama yöntemi, uygulamanın nasıl yürütüleceği ayrıntılı olarak kurul üyelerine anlatıldı.
Sunumda, aşı olacak kişilerin nasıl bilgilendirileceği, aşı takibi gibi bir çok başlık detaylı olarak ele alındı. Bu sunum çerçevesinde yakın zamanda aşılama için hazırlanan sistemin kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
Koronavirüse karşı aşılama programına dahil olan aile hekimleri ise aşılama uygulaması öncesinde toplu aşı merkezi formülünü gündeme getirdi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Özlem Sezen, Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki aşı dolaplarının doluluk oranlarını yüksek olduğunu ve bu yüzden toplu aşılama merkezlerinin oluşturulmasını önerdiklerini kaydetti. Sezen, şunları söyledi:
“Biz, federasyon olarak aşılanmayı önemsiyoruz ve öneriyoruz. Hızlı şekilde bir çok kişinin aşılanması için de toplu aşı merkezlerinin yapılmasını öneriyoruz.
Yurt dışındaki örnekleri gibi. Aşı dolaplarının doluluk oranı bizde çok yüksek. Aşıya talep arttı bu bizim açımızdan iyi. Okul dönemi aşıları normalde okullarda yapılıyordu.
Şu anda o aşılar da bizde. Erişkin aşılarına ilgi arttı. Bu yüzden toplu merkezlerde aşılar olunsun. İllaki ASM’ler olacaksa belli dönemlerde belli sayıda aşı gelecek. Biz o aşıları yapacağız. Sonra yine talep edeceğiz. Tekrar uygulayacağız. Lojistik olarak sık desteklenmesi lazım.”
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 36'sı yüksek, 6'sı orta gelirli olmak üzere 42 ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılamalarının başladığını belirterek, "Düşük ve orta gelirli ülkelerin çoğunun henüz aşı almadığına dair açık bir sorun var." dedi.
Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta Kovid-19'un kökenini araştırmak için Çin'e gitmesi beklenen ancak bu ülkenin girişlerine onay vermediği uluslararası bilim insanlarının durumuna ilişkin konuştu.
Bilim insanlarının Çinli yetkililerle sorununun çözülmesi için görüşmelerin devam ettiğini anlatan Ghebreyesus, ancak bilim insanlarının bu ülkeye girişleriyle ilgili henüz tarih belirlenmediğini belirtti.
Ghebreyesus, 36'sı yüksek, 6'sı orta gelirli olmak üzere 42 ülkede Kovid-19 aşılamalarının başladığını ifade ederek, "Dolayısıyla, düşük ve orta gelirli ülkelerin çoğunun henüz aşı almadığına dair açık bir sorun var.
Bu, çözebileceğimiz ve çözmemiz gereken bir sorundur. COVAX ve ACT-Accelerator aracılığıyla birlikte çözmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. Ghebreyesus, zengin ülkelerin faz 3 çalışmaları biten ve üretime geçilen Kovid-19 aşılarının çoğunu satın aldığına dikkati çekti.
DSÖ eş güdümünde yürütülen Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) içindeki zengin ve orta gelirli ülkelerin, aşı firmalarıyla ilave ikili anlaşmalar yapmasına tepki gösteren Ghebreyesus şöyle devam etti:
"Bu, potansiyel olarak herkes için (aşı) fiyatını artırıyor ve en yoksul ve en marjinal ülkelerdeki yüksek riskli kişilerin aşı alamadığı anlamına geliyor."
Ghebreyesus, bazı şirket ve ülkelerin aşıların tüm tedarik ve teslimat sistemini engelleyen kritik verileri DSÖ'ye sunmadığını vurgulayarak, "Aşı milliyetçiliği hepimizi incitiyor ve kendi kendimizi mahvediyor." dedi.
Toplantıda söz alan DSÖ Başdanışmanı Bruce Aylward ise zengin ülkelerin aksine dünyanın büyük kısmında Kovid-19 aşılama çalışmalarının başlamadığına işaret etti.
Aylward, "Dünyadaki yüksek gelirli ülkelerin yüzde 50'si bugün aşı yapıyor Düşük gelirli ülkelerin ise yüzde sıfırı. Eşit olmayan bir erişim var.
Orta gelirli ülkelerin ise yüzde 6'sı aşılanıyor. Haritanın rengini değiştirmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
DSÖ, Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI) ve Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonunca (CEPI) yürütülen ortak girişimle...
2021'de orta ve düşük gelirli 92 ülkeye 1,3 milyar doz Kovid-19 aşısı dağıtılması planlandığını duyurmuştu.
Öte yandan Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 89 milyonu aştı. Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan salgında tespit edilen vaka sayısı 89 milyon 28 bin 322’ye yükseldi.
ABD, 22 milyon 286 bin 466 ile en fazla vaka sayısına sahip ülke konumunda bulunuyor. Bu ülkeyi vaka sayısında 10 milyon 432 bin 525 ile Hindistan, 7 milyon 961 bin 673 ile Brezilya...
3 milyon 335 bin 794 ile Rusya, 2 milyon 957 bin 472 ile İngiltere, 2 milyon 727 bin 321 ile Fransa, 2 milyon 307 bin 581 ile Türkiye, 2 milyon 237 bin 890 ile İtalya...
1 milyon 2050 bin 360 ile İspanya, 1 milyon 885 bin 173 ile Almanya, 1 milyon 737 bin 347 ile Kolombiya, 1 milyon 690 bin 006 ile Arjantin, 1 milyon 493 bin 569 ile Meksika...
1 milyon 365 bin 645 ile Polonya, 1 milyon 274 bin 514 ile İran, 1 milyon 192 bin 570 ile Güney Afrika, 1 milyon 105 bin 169 ile Ukrayna ve 1 milyon 26 bin 690 Peru izliyor.