28.07.2020 - 18:35 | Son Güncellenme:
AA / DHA
Rize İl Pandemi Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde il genelinde artan Kovid-19 vakaları nedeniyle birçok tedbirin uygulamaya konulduğu, mevcut tedbirlerin ise uygulanması hususunda denetimlerin artırıldığı belirtildi.
Bayramın taşıdığı manevi anlam ve atmosfer gereği insanların birlik ve beraberliklerinin yanı sıra fiziksel anlamda da temasların arttığı aktarılan açıklamada, "Virüsün bulaşıcılığının son derece arttığı bugünlerde bu durum pandemi sürecinde ciddi bir olumsuzluk ve dezavantaja dönüşebilir. Bu sebeple, bu anlamlı günlerde vatandaşın huzurunu bozmamak, öte yandan virüsün yayılımına da fırsat vermemek adına tavsiye, kural ve tedbirlere hassasiyetle uyulması önem taşımaktadır." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Valiliğimiz başta olmak üzere hiçbir kamu kurum ve kuruluşumuzda toplu bayramlaşma töreni yapılmayacaktır. Aynı şekilde vatandaşlarımızın da köy, mahalle ve benzeri ortamlarda kalabalık bayramlaşma merasimleri yapmamaları ve ne sebeple olursa olsun bir araya gelmekten kaçınmaları gerekmektedir. Bu anlamlı süreçte bayramlaşma, hal hatır sorma gibi etkinlikler mümkün mertebe telefon ile yapılmalıdır."
Açıklamada, kurban ibadetini yerine getirilirken kesim esnasında işin ehli ve ona yardım etmesi gereken zaruri kişiler haricinde kesinlikle kalabalık oluşturulmaması ve ortamdaki herkesin mutlaka maske takması gerektiği vurgulandı.
Kesim sonrasında ise özellikle mahalle ve köylerde adet haline gelen kurban etinin pişirilerek topluca yenmesi alışkanlığının kesinlikle bu bayramda terk edilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle devam edildi:
"Yoğunluğa neden olmamak için kurban kesimi randevu ile yapılmalı, bayramın ikinci, üçüncü ve dördüncü günü de değerlendirilmeli ve ilk günde yoğunluk oluşturulmamalıdır. Kurban derisi toplayıcısı olan önceden yetkilendirilmiş kişilerle kurban derilerinin teslimi esnasında maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına maksimum dikkat etmek gerekmektedir. Her bir kurban derisinin teslim alımından sonra mutlaka dikkatlice eller dezenfekte edilecektir."
Rize Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Çayeli ilçesinde faaliyet gösteren, Kovid-19 salgını kapsamında uyulması gereken sosyal mesafe ve maske kuralına uymayan ve toplum sağlığını hiçe sayarak köpük partili aktiviteler organize ederek plaja gelen misafirlerin horon oynamasına izin veren plaj işletmecilerine, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile idari para cezası uygulandığı belirtildi.
Açıklamada değerlendirmesine yer verilen Vali Kemal Çeber, yeni dönem "kontrollü sosyal hayat" sürecinde mesafe, maske ve hijyen kuralları konusunda çok hassas davranılması gerektiğini vurguladı.
Erzurum Valisi Okay Memiş, kentte düğünler nedeniyle arttığı tespit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarına karşı düğün salonu işletmecilerini uyardı. Memiş, valilik binasındaki Vali Münir Akkaya Toplantı Salonu'nda, sağlık, jandarma ve emniyet yetkililerinin de hazır bulunduğu toplantıda, düğün salonu işletmecileriyle bir araya geldi.
Toplantıda kentte artan Kovid-19 vakalarının daha çok taziye ve düğünlerden kaynaklandığını anlatan Vali Memiş, "En büyük Kovid-19 artışı düğünlerde oldu. Bu yüzden toplantı yapma gereksimi duyduk." dedi.
Kentte Kovid-19 salgınının başlangıcından bugüne kadar sürecin çok iyi yönetildiğini belirten Okay Memiş, şunları kaydetti: "Sağlıkçılarımız, polisimiz, jandarmamız çok iyi bir performans gösterdi. Dadaş kardeşlerimiz maske, sosyal mesafe kuralları ve hijyene çok iyi uydu. Normale geçişle birtakım artışlar oldu. Taziyelerde ve özellikle düğün salonlarında artışların olduğunu fark ettik ama en büyük artış düğünlerde oldu. Bu işi iyi yönetmek zorundayız. Düğün salonlarını ve işletmeleri rahatsız etmek istemiyoruz ama denetim devletin asli görevidir. Vatandaşlarımızın hayatı devlet olarak bizim için çok önemlidir."
Zonguldak Valiliği, Kurban Bayramı'nda toplu şekilde bayramlaşma, mezarlık ziyaretleri ve yemek organizasyonlarının yasaklandığını açıkladı.
Kentte Kurban Bayramı öncesi özellikle son bir haftada vaka sayısı artışa geçti. Vaka sayısı bin 29'u bulurken, koronavirüsten ölen kişi sayısı ise 71'e yükseldi. Son olarak Giresun'a düğüne giden bir aileden 5 kişide koronavirüs tespit edildi. Aile bireyleri evde ve hastanede tedaviye alındı. Zonguldak Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi ise Kurban Bayramıyla ilgili alınan kararları açıkladı.
Açıklamada, koronavirüs salgınının etkinliğini azaltmak amacıyla toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için 5 maddelik karar alındığı ifade edildi. Karara göre, il genelinde Kurban Bayramı arifesi ve bayram süresince toplu olarak mezarlık ziyaretleri yasaklandı. Bireysel olarak yapılacak mezar ziyaretlerinde oluşabilecek insan yoğunluğunu azaltmak için mezarlık giriş ve çıkışların ayrı noktalardan yapılmasına karar verildi. Bayramda kalabalık şekilde bayramlaşma ve yemek organizasyonlarına da yasak getirildi. Ayrıca bayramlarda yapılan güreş ve futbol gibi turnuvalar da iptal edildi. Alınan karara uyulmaması durumunda, kişilere 392 lira, işletmelere ise 3 bin 180 lira para ezası uygulanacağı açıklandı.
Kent merkezinde ise bayram öncesi alışveriş yoğunluğu yaşandı. Bazı vatandaşların maskeleri çene altında tuttuğu görüldü. Halise Çakır, insanların daha bilinçli olmasını isteyerek, "Önce maske, sonra sosyal mesafe. Dışarıda sosyal mesafe diye bir şey yok. Bayramda kimse bir yere gitmesin. Telefonlar var. Bir şekilde telefonla görüşüyoruz. Aileni seviyorsan uzaktan bayramlaşacaksın, yakınlaşmayacaksın" dedi.
Mert Mete Tekin ise koronavirüse karşı yetkililerin aldığı önlemleri yeterli gördüğünü ifade ederek, "İlk zamanlarda kentte bayağı bir vaka sayısı oldu ama şu an azaldığını düşünüyorum. Şu an daha iyi gidiyor. Bence Zonguldak diğer illere göre kurallara uyma konusunda daha duyarlı. İnsanlarımız maskeleri takıyor. Ülkemiz inşallah koronavirüsü atlatacak" diye konuştu.