02.01.2018 - 12:58 | Son Güncellenme:
Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanılmasına izin verilmesinin ardından yeni bir adım geldi.
Effat Üniversitesi kampüsünde eğitim alan ilk kadın sürücüler direksiyon başına geçti.
Kadınlara yönelik otomobil kullanma yasağının kaldırılması sonrası üniversite bünyesinde kadınlar direksiyon eğitimine başladı.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud'un kadınların araba kullanmasına izin vermesiyle birlikte dünyada kadınların araba kullanımını yasaklayan ülke kalmadı.
Nisan ayında Hükümet, 'Suudi Vision 2030' geliştirme planını sunmuş ve kadınlara yönelik daha fazla reform yapılacağını ilan etmişti. Geçtiğimiz günlerde de kadınlar araba kullanma ve maçlara gitme haklarını elde etmişti.
Ancak Suudi Arabistan'da kadınlar hala erkekler ile aynı haklara sahip değil. Hatta günlük hayattaki pek çok faaliyet için erkeklerden izin almaları gerekiyor. Araba kullanma hakkının verilmesinin ardından Independent, kadınların hala sahip olamadığı hakları derledi.
İşte Suudi kadınların hala sahip olamadığı 8 hak...
Kadınlara evlenme izni, vali veya vasi tarafından veriliyor. Yabancılarla evlenmeye çalışan kadınlar İçişleri Bakanlığı tarafından onay almak zorunda... Gayrimüslimlerle evlilik ise adeta imkansız.
Ülkede kadınların erkek izni olmaksızın yapabilecekleri işler mevcut ancak kendi banka hesaplarını açmaları yönetmeleri hala yasak.
Suudi Arabistan'ın yasal sisteminde bir kadının ifadesi erkeğin ifadesinin yarısı değerinde. Ayrıca kadınlar erkek kardeşlerinin sahip olduğu mirasın yarısı kadarını alıyor.
Pasaportlar ve kimlik belgeleri bir erkek veli izniyle elde ediliyor. Genellikle kadınların evden tek çıkmasına da izin verilmemekte...
"Güzellik için giyinmek" kavramı yasa dışı. Kadınlar dışarı çıkarken abaya adı verilen örtüyü giymek zorundalar.
Aile dışındaki erkeklerle yapılan konuşmalar sınırlı. Ülkedeki restoranlar, üniversiteler ve diğer alanlarda ise hem 'aile' bölümü hem de sadece erkekler için ayrılmış bölüm bulunmakta.
Hayat kurtarıcı işlemler ve prosedürler bile bir erkek yakının yazılı imzası olmadan yapılamıyor.
Boşanma durumlarında, çocuklarının velayetlerini almak da Suudi kadınlar için ayrı bir sorun. Kadınlara sadece çocukları yedi (erkek) ve dokuz (kız) yaşına gelene kadar velayet izni veriliyor.