Ukrayna'da mutlaka yemeniz gereken 2 numaralı yemek. Vareniki mayasız hamurdan yapılan bir çeşit mantı aslında. Hilal ve bazen kare şeklinde hazırlanır ve epey fazla çeşidi vardır. İç malzemesinde patates, kıyma, ciğer, kabak, balık, yumurta v.b. her şey olabilir. Tatlı dolgulu olanlarında da tipik olanlar kiraz v.b. ekşi ağrırlılı meyve parçaları ve çökelek peyniri kullanılır ve bu yemek gerçekten çok lezzetlidir.
Borş ve Variniki'den sonra tatlıyla devam ediyoruz. Strudel genellikle içerisinde tatlı dolgu olan bir pie. 18. yüzyılda Habsburg imparatorluğu zamanında popüler hale geliyor ve daha sonra Ukrayna'nın batı bölgelerine doğru yayılıyor Strudel'in en meşhur dolgusu elma ve tatlı peynir. En iyi Strudeller “Galitski Shtrudeli” denen yerde yapılıyor. (Галицькi штруделі) Bu mekanın iki yerde şubesi var: Lviv and Kiev.
Ukraynalıların kahvaltıda tercih ettikleri bir yemek Sirniki. Aslında bir çeşit peynirli pankek de denilebilir. Balla, ekşi kremayla, reçel çeşitleri ve elma sosuyla servis edilir ve yanında da sert bir kahveyle olmazsa olmazlarındandır.
Krovyanka genellikle ızgarada, haşlanarak ya da yağda kızratılarak yapılır. Aynı zamanda çiğ de tüketilebilir. Ancak Ukrayna'da her süpermarkette bulunmaz. Ukrayna'daki restoranlarda (Örneğin; Volodimerskiy rinok ya da Bessarabskiy rinok) da bulabilirsiniz. Bu marketlerde ev apımı Krovyenkalar var.
Yemeklerden sonra içkilere geçelim. Kısil aslında bir çeşit tatlı içecek. Ararot kamışı ve (mısır, patates nişastası) ile kalınlaştırılmış bir içecek hem de. Ayrıca içine taze ve kuru meyveler de eklenen Kısil için en çok vişne, frenk üzümü, kızılcık tercih edilir. Kısil ana yemeklerden sonra soğuk olarak servis edilir.